Ga naar content

Waddenzee

Natuur in Nederland - Het Waddenzeegebied is een en al natuur. Nergens anders ter wereld vind je zo'n groot getijdengebied waarin de natuur vrij spel heeft. Dit unieke ecosysteem is niet voor niks uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. De Waddenzee loopt vanaf Den Helder helemaal tot aan de kust in Zuid-Denemarken. Wat is er zo bijzonder aan de Waddenzee en wat is er te zien en te doen? Wij nemen je mee naar de mooiste plekken langs de Nederlandse Waddenkust.

Waddenkust Nederland

Nederland vol? Wanneer je op vakantie bent in het Waddengebied ervaar je heel wat anders. Hier heerst rust en weidsheid. Binnen de dijken zie je een uitgestrekt polderlandschap, met mooie slingerwegen die je langs boerderijen en knusse dorpjes brengen. Buiten de dijken is de natuur de baas. De ondiepe zee met zijn kwelders, slikken, zandplaten, eilandjes en voedselrijke bodem werkt als een magneet op vogels en zeehonden. Je geniet hier van pure natuur.

Waddenkust Nederland
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Als er één element van invloed is op de Waddenzee en al het leven erin, is dat wel de werking van het getij. Twee keer per dag stroomt de Waddenzee vol en loopt weer leeg. Dit water komt tussen de Waddeneilanden door vanuit de Noordzee. Wanneer het wad droogvalt verzamelen duizenden vogels zich op de zeebodem om zich tegoed te doen aan bodemdiertjes. Dit is ook de perfecte tijd om te gaan wadlopen, een speciale ervaring!

Dieren in de Waddenzee

Een van de redenen om de Waddenzee te bezoeken, zijn de wilde dieren die je er spot.

Wadvogels
De Waddenzee is van levensbelang voor vele vogels. Honderden vogelsoorten gebruiken het gebied om te overwinteren, te broeden of als tussenstation op hun grote trektocht. Zeker in voor- en najaar is het goed vogels kijken dankzij de miljoenen vogels die langs de Waddenzee trekken. Let op: in het broedseizoen (grofweg half maart tot half augustus) zijn sommige gebieden afgesloten voor publiek om de rust voor de dieren te garanderen. 

Enkele typische vogels van het wad zijn: plevier, scholekster, wulp, eidereend, lepelaar, smient, rotgans, zilvermeeuw, bergeend en Noordse stern. Wat je gaat zien is elke keer weer een verrassing! De reden dat de Waddenzee populair is bij de vogels, is omdat het in de zee krioelt van het leven. In de bodem zitten onder andere wadpieren, kokkels, mossels en oesters verstopt. Allemaal lekkere hapjes voor de wadvogels.

Zeehonden en bruinvissen
Daarnaast spot je aan de Waddenkust regelmatig zeehonden. Er leven twee soorten zeehonden in de Waddenzee: de grijze en de gewone. Pups van de grijze zeehond worden geboren in december en hebben een dikke, witte bontvacht. De gewone zeehond krijgt pups in de zomermaanden. Dit zijn extra leuke periodes om zeehonden te spotten. Kleine kans dat je ze ziet, maar weet dat er ook bruinvissen in de Waddenzee leven, een kleine walvissoort!

Mooiste plekken aan de Waddenkust

We nemen je mee op ontdekkingstocht langs de Waddenkust van Groningen, Friesland en Noord-Holland. Simpelweg rijden over de dijk en door de polders langs de kust geeft je een gevoel van rust. Onderweg kom je vanzelf mooie plekjes tegen. Mocht je toch meer houvast willen voor jouw vakantie, bekijk dan onderstaande tips per provincie, van oost naar west.

Waddenkust Groningen

Wat bekijken aan de Waddenkust in Groningen?

1. Eems-Dollard

Op de grens met Duitsland ligt het estuarium Eems-Dollard, een unieke plek waar zoet en zout water samenkomen. Het gebied heeft aantrekkingskracht op vele dieren en dus is dit een geweldige plek om wildlife te spotten in Groningen. Vanuit de schitterende vogelkijkhut Kiekkaaste bekijk je alle wadvogels. Wat deze observatiehut zo uniek maakt is dat het de enige buitendijkse kijkhut van Nederland is. Je wandelt er naartoe via een houten vlonderpad en waant je even aan het eind van de wereld.

Waddenkust in Groningen
Kiekkaaste Eems-Dollard
Deel op Pinterest

Liever zeehonden spotten? Bezoek dan de Punt van Reide waar van het voorjaar tot het najaar een zeehondenkijkwand staat. Op deze plek kun jij zeehonden en hun pups aanschouwen in hun natuurlijke omgeving. De zeehonden komen vaak eind mei, begin juni en zijn augustus weer weg. Onderweg naar de hut wandel je door Polder Breebaart, vol met bijzondere vogels zoals lepelaars, kluten en zwarte ruiters.

2. Noordkaap

Die ligt toch in Noorwegen? Ja, maar ook in ons eigen Groningen. Het kunstwerk de Hemelpoort markeert het meest noordelijke puntje van het vasteland van Nederland. Aan de ene kant kijk je uit over de Waddenzee, met in de verte Schiermonnikoog en het Duitse Borkum en aan de andere kant de Emmapolder met zijn windmolens. In de verte zie je de rook van de Eemshaven, waarvandaan de boot naar Borkum en sinds kort ook naar het Noorse Kristiansand vertrekt.

Noordkaap Groningen
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

3. Zeehondencrèche Pieterburen

Het leven van zeehonden op het wad gaat niet altijd over rozen. Jonge zeehondjes raken hun ouders kwijt of dieren raken verzwakt of gewond. In de zeehondenopvang in Pieterburen vangt een team van dierenartsen, vaste medewerkers en vrijwilligers zeehonden op. Hier kunnen de dieren aansterken tot zij weer zelfstandig de natuur in kunnen. Je ziet de zeehondjes in de binnen- en buitenbaden van heel dichtbij en daarnaast heeft de opvang een interactieve tentoonstelling waarin je alles leert over de Waddenzee en de zeehonden.

4. Noordpolder

Leuk voor een fietstocht na een bezoek aan het Zeehondencentrum. Vanuit Pieterburen kan je een prachtige tocht van 35 kilometer maken door de Noordpolder en de omliggende dorpjes. Door de uitgestrekte velden en over de Waddendijk. Een leuke stopplek is de klutenplas, waar zich in de zomermaanden talloze kluten verzamelen. Vergeet dus ook je verrekijker niet mee te nemen.

5. NP Lauwersmeer - Dark Sky Park

Het Lauwersmeer ligt op de grens van Groningen en Friesland en behoort dus tot de hoogtepunten van beide provincies. Het open landschap van het nationaal park is de aangewezen plek om vogels te kijken en het is tevens uitgeroepen tot Dark Sky Park.

Lauwersmeer
Deel op Pinterest

Hier wordt het nog écht donker en kan je onder de sterren van de Melkweg een wandeling maken. Lees onze uitgebreide pagina over Nationaal Park Lauwersmeer.

Waddenkust Friesland

Wat te zien aan de Friese Waddenkust?

6. Paezumerlannen

Voor wie de waddenpracht wil bewonderen maar een wadlooptour niet ziet zitten, hebben wij de ideale tip: steek de dijk over bij de dorpjes Moddergat en Paesens. Hier kom je in het buitendijkse kweldergebied Paezumerlannen terecht. Dit prachtige stukje natuur is ontstaan toen in de jaren 70 tijdens een storm een gat in de zeedijk werd geslagen. Er werd besloten het gat niet te dichten waardoor de Waddenzee de ruimte kreeg.

Paezumerlannen
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Zo ontwikkelde een fascinerend kweldergebied. Bezoek Paezumerlannen en geniet van de slikvelden, kwelder en het waanzinnige uitzicht op de Waddenzee. Bij laagwater zie je vele steltlopers foerageren en bewonder je spectaculaire texturen op de bodem van de zee. Tip: bezoek de kwelder bij zonsopkomst of zonsondergang. Magisch mooi!

7. Dokkum

De Waddenkust is een en al natuur, maar tussendoor is het bezoeken van een mooie plaats ook aan te raden. Dokkum is de meest noordelijke van de Elf Steden van Friesland. Vroeger lag Dokkum aan de Lauwerszee en was de stad een belangrijke handelsplaats. De functie als handelsstad is Dokkum inmiddels kwijt, maar het is wel een heel sfeervol stadje met oude panden, grachten, gezellige restaurants en boetiekjes. En het is groen!

Dokkum
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Tijdens de stadswandeling 11fountains maak je kennis met de hoogtepunten van de stad. Van de markt en de grachten tot de groene bolwerken en molens. Aanrader! In Dokkum zit tevens het keerpunt van de Elfstedentocht, hier keren de schaatsers om voor hun laatste run terug naar Leeuwarden. Een leuk hotelletje in Dokkum vind je bij Booking.com.

8. Natuurgebied Noarderleech

Vanuit het Kweldercentrum Noarderleech ga je op pad in het grootste aaneengesloten kweldergebied van Europa! Dit gebied is van levensbelang voor talloze dieren en planten. Met de wandelroute Friesland Buitendijks leer je het gebied goed kennen en geniet je van de kwetterende wadvogels.

9. Wadden Center Afsluitdijk

Voor een stukje context voor jouw Wadden avontuur moet je bij het Wadden Centrum zijn. Hier krijg je middels een interactieve tentoonstelling meer kennis over de Afsluitdijk en het Unesco Waddengebied. Leer meer over watersnoodrampen, de bouw van de Afsluitdijk, de aanleg van de vismigratierivier en het belang van de Waddenzee. Het kenmerkende witte pand ligt op een mooie plek aan het IJsselmeer, op de Afsluitdijk.

Wadden Center Afsluitdijk
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Vergeet niet het dak te bezoeken voor een uitzicht over het IJsselmeer aan de ene kant en de Afsluitdijk en de Waddenzee aan de andere kant.

Waddenkust Noord-Holland

Dit wil je zien aan de Waddenkust in Noord-Holland.

10. Wieringen

Beleef de verhalen van Vikingen en overstromingen op het voormalige eiland Wieringen. Vroeger lag dit eiland tussen de Waddenzee en de Zuiderzee maar door inpoldering hoort het nu bij het vasteland van Noord-Holland. Een interessante plek voor een wandeling waarbij je de zee combineert met het polderlandschap, boerderijen en verhalen uit vervlogen tijden. Maak ook zeker een stop bij Natuurgebied Vatrop om vogels te kijken.

11. Natuurgebied Het Schor

Ook wel bekend als ‘t Oeverse Schor. Dit gebied ligt op het voormalige eiland Wieringen, op de overgang van Waddenzee naar vasteland en is ontstaan na de aanleg van de Afsluitdijk. Het heeft zich ontwikkeld tot belangrijke vogelbroedplek. Meest opvallend zijn de enorme aantallen lepelaars die hier in de zomer neerstrijken, de grootste kolonie van Europa! Je beleeft Het Schor vanaf de uitkijktoren Waddenbelevingspunt. Hier zijn informatiepanelen geplaatst en staan verrekijkers waarmee je over het wad tuurt, op zoek naar de lepelaars van de Leidam en andere vogelsoorten.

Waddenbelevingspunt Den Oever
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

12. Balgzand

Top plek voor de vogelaar. Ga je hier bij hoogwater naartoe, dan zie je duizenden vogels bij de dijk. Rij naar Uitkijkpunt Balgzand of Vogelkijkscherm Balgzandpolder voor het beste zicht. Wij spotten zelf een groep lepelaars en een heleboel bergeenden bij het vogelkijkscherm. Loop ook eens binnen bij het Natuurinformatiecentrum Balgzand voor meer informatie over het gebied en de vogels die er leven. Tijdens een excursie mag je ook mee het Balgzand in onder leiding van een gids.

Balgzand
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Waddeneilanden

En dan heb je natuurlijk nog de Waddeneilanden, wie kent ze niet. Een super populaire vakantiebestemming dus grote kans dat jij er ook al eens bent geweest. Zo niet, dan wordt het tijd! Bekijk onze pagina specifiek gericht op de Nederlandse Waddeneilanden voor tips per eiland.

Overnachtingstips

Waar kan je leuk overnachten aan de Waddenkust (vasteland)? Wij sliepen op twee heel unieke plekken:

It Dreamlân
In de polders van het Lauwersmeergebied, in Kollumerpomp, ligt de prachtige natuurcamping It Dreamlân. Het grootste deel van het jaar laten de eigenaars het hoge gras met kruiden en bloemen staan zodat je jouw tentje echt in de natuur opzet. Je hebt ook de optie om te overnachten in een eco trek-in, met bedstee, eigen sanitair en 5-sterren uitzicht op de schaapjes in de weilanden.

It Dreamlân
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Loop naar het water en pak een gratis kano of kajak voor een tochtje door de polders, over de oude zeearm van de Lauwerszee! Dit is een plek waar je echt tot rust komt in Puur Friesland.

Hayema Heerd
Op een rustige plek in het Groningse Oldehove staat dit kampeerterrein bij de boer. Slapen in een stro-iglo of stro-kasteel? Bij Hayema Heerd kan het! Je slaapt echt op een (super comfortabel) bed van stro. Ook leuk is slapen in de huifkar of zelf een plekje zoeken met je tent of caravan. 's Ochtends geniet je van een prachtige zonsopkomst en 's avonds slaap je onder de sterren van de Melkweg.

Stro-iglo Hayema Heerd
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bekijk ook onze tips voor bijzondere overnachtingen op de Waddeneilanden.

Activiteiten Waddenzee

Wat te doen aan de Waddenzee? Enkele tips voor leuke activiteiten.

Wandelen, fietsen en peddelen

Het is heerlijk wandelen en fietsen langs de kust. Wandelen doe je niet alleen op het vasteland, maar ook met de laarzen aan over de bodem van de zee. Tevens start in Pieterburen het bekende Pieterpad! Met de fiets maak je prachtige tochten over en langs de Waddendijk. Er zijn eindeloos veel routes te vinden. Een handige gids met wandel- en fietsroutes plus aanvullende informatie over de Waddenzee bestel je bij De Zwerver.

Wadlopen Pieterburen
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Wanneer het wad droogvalt is hét moment aangebroken om je laarzen aan te trekken en mee te gaan wadlopen met een gids. Het is een heel bijzondere ervaring om over de bodem van de zee te wandelen en alleen de vogels te horen kwetteren. Dit kan bijvoorbeeld vanuit Pieterburen.

En heb je al eens gedacht aan peddelen aan de Waddenkust? Met een kano, kajak of sup baan je je een weg door de uitgestrekte polders, op ooghoogte met de schapen, koeien en weidevogels. Ook het Lauwersmeer is de perfecte plek om te peddelen.

Culinaire Wadden Weken

Laatste tip: een leuke periode om de Waddenkust te bezoeken is van 17 oktober t/m 27 november, wanneer de regio de Culinaire Wadden Weken viert. Beleef de smaak van de Wadden (meer dan alleen vis)!

Video impressie van de Waddenkust

Ontdek de Waddenkust van Groningen, Friesland en Noord-Holland samen met ons!

Wij bezochten de Waddenkust op uitnodiging van Visit Wadden. Kijk op hun website voor meer tips en verhalen over het gebied.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!