Ga naar content

Waddenzee

Het Waddenzeegebied is een en al natuur. De ondiepe zee met zijn kwelders, slikken, eilandjes en voedselrijke bodem werkt als een magneet op vogels en zeehonden. Je geniet hier van pure en ruige natuur. Dit unieke ecosysteem is niet voor niks uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. De Waddenzee loopt grofweg vanaf Den Helder helemaal tot aan de kust in Zuid-Denemarken. Wat is er zo bijzonder aan de Waddenzee en wat is er te zien en te doen? Alle Waddenweetjes op een rij!

Natuur

Het Waddenzeegebied omvat meer dan alleen zee. Het is een plek met rijke biodiversiteit en een verscheidenheid aan landschappen en eilanden met elk hun eigen kenmerken. Je komt echt naar de Waddenzee voor de rust, de ruimte en de dieren. Niet om te zonnebaden, dat doe je beter aan de Noordzee.

Dieren in de Waddenzee

Een van de redenen om naar het Waddenzeegebied af te reizen, zijn de wilde dieren die je er spot.

Wadvogels
De Waddenzee heeft een ontzettend belangrijke functie voor vogels. Honderden vogelsoorten gebruiken het gebied om te overwinteren, te broeden of als pauzeplek op hun grote trektocht. Zeker in voor- en najaar is het heerlijk vogels kijken dankzij de miljoenen vogels die langs de Waddenzee trekken. In het broedseizoen van 15 maart tot 15 augustus zijn sommige gebieden afgesloten voor publiek om de rust voor de dieren te garanderen dus houd hier rekening mee tijdens je bezoek.

Vogels Waddenzee
Deel op Pinterest

Enkele typische vogels van het wad zijn: plevier, scholekster, wulp, eidereend, lepelaar, smient, rotgans, zilvermeeuw, bergeend en Noordse stern. Dit maakt de Waddenzee tot een geliefde plek voor vogelaars. Wat je gaat zien is elke keer weer een verrassing! De reden dat de Waddenzee populair is bij de vogels, is omdat het in de zee krioelt van het leven. In de bodem zitten onder andere wadpieren, kokkels, mossels en oesters verstopt. Allemaal lekkere hapjes voor de wadvogels.

Zeehonden
Daarnaast spot je op de zandbanken regelmatig zeehonden. Er leven twee soorten zeehonden in de Waddenzee, de grijze en de gewone. Het verschil tussen deze twee zit in hem vooral in de vorm van de snuit. Gewone zeehonden hebben een ronde kop, de grijze een spitse kop.

Dieren Waddenzee
Deel op Pinterest

Ook zijn de grijze groter en over het algemeen agressiever. Pups van de grijze zeehond worden geboren in december en hebben een dikke, witte bontvacht. De gewone zeehond krijgt pups in de zomermaanden. Dit zijn dus extra leuke periodes om zeehonden te spotten.

Getijden
Als er één element van invloed is op de Waddenzee en al het leven erin, is dat wel de werking van eb en vloed. Twee keer per dag stroomt de Waddenzee vol en loopt weer leeg. Dit water komt tussen de eilanden door vanuit de Noordzee. Twee keer per dag valt het wad dan ook droog en verzamelen de vogels zich op de zeebodem om zich tegoed te doen aan de bodemdieren. Dit is ook hét moment om je laarzen aan te trekken en mee te gaan wadlopen met een gids. Het is een heel bijzondere ervaring om over de bodem van de zee te wandelen en alleen de vogels te horen kwetteren.

Mooiste plekken Waddenzee

Jij wil de Waddenzee bezoeken. Waar ga je dan naartoe? Zowel vanaf het vasteland als op de eilanden van Nederland, Duitsland en Denemarken geniet je van de bijzondere natuur. De mooiste plekjes langs en in de Waddenzee op rij.

1. Waddenzee Nederland

Langs de Waddenzeekust op het vasteland vind je al bijzondere plekjes die je niet wil missen. Denk aan Peazemerlannen en de vogelkijkhut bij Hegewiersterfjild in Friesland, het Lauwersmeer op de grens van Friesland en Groningen, het Eems-Dollard Estuarium in Groningen en voormalig eiland Wieringen in Noord-Holland.

Waddenzee in Nederland
Deel op Pinterest

En dan de Waddeneilanden, wie kent ze niet. Een super populaire vakantiebestemming dus grote kans dat jij er ook al eens bent geweest. Zo niet, dan wordt het tijd! Bekijk onze pagina specifiek gericht op de Nederlandse Waddeneilanden voor tips per eiland.

2. Waddenzee Duitsland

De Duitse Waddenzeekust loopt van de grens met Groningen tot aan de grens met Denemarken. Het Waddenzeegebied is in Duitsland ingedeeld in drie nationale parken:

  • Nationalpark Niedersächsisches Wattenmeer - Loopt van de Groningse grens tot aan het Elbe estuarium bij Cuxhaven. Het omvat de Oost-Friese eilanden Borkum, Juist, Memmert, Nornderney, Baltrum, Langeoog, Spiekeroog, Wangerooge en Minsener Oog. Bezoek zeker de eilanden, maar ga ook eens langs bij de Jadebusen (Jade baai) waar je met geluk bruinvissen spot! Maart tot en met mei is de beste tijd. Ook tof is het wandelpad door de kwelders van Cäciliengroden waar je middenin het unieke ecosysteem staat of het vlonderpad van Naturerlebnispfad Langwarder Groden bij Butjadingen. Voor vogels moet je zeker naar het Leyhörn Naturschutzgebiet, wat een belangrijke rust- en broedplek is voor vele soorten.
  • Nationalpark Hamburgisches Wattenmeer - Het middelste nationaal park dat tussen de andere twee inligt. Het is het kleinste van de drie en ligt op 100 kilometer van Hamburg, dus leuk in combinatie met een stedentrip. Het park omvat het Elbe estuarium en de eilanden Neuwerk, Scharhörn en Nigehörn. De laatste mag je niet bezoeken en Scharhörn is een echt vogeleiland waar je met een excursie naartoe kan. Ga lekker het wad op met een wadlooptour of paardrijdtocht of blijf op het vasteland en spot vogels bij de monding van de Elbe.
Hamburgisches Wattenmeer National Park
Deel op Pinterest
  • Nationalpark Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer - Het meest noordelijke deel van het Duitse Waddenzeegebied dat grenst aan Denemarken. Vanuit dit nationaal park reis je naar de prachtige Halligen archipel die onder andere het eiland Sylt omvat. Eiderstedt is een prachtig schiereiland met zandbanken, duinen en kwelders. Een paradijs voor liefhebbers van wilde dieren. Je kan mee op excursie om zeehonden en vogels te spotten.

Duitse eilanden
Een niet te missen bestemming tijdens een vakantie aan de Duitse Waddenzee. De eilanden lopen van Borkum in het westen tot aan Sylt in het noorden. Veertien Waddeneilanden zijn bewoond en te bezoeken. Elk eiland heeft wat anders te bieden. Kies zeker voor Juist als je komt voor je rust en ga naar Borkum als je wil wadlopen. Het eiland Helgoland is een geval apart. Dit Duitse eiland is ontzettend populair vanwege het rijke vogelleven, maar is geen Waddeneiland, het ligt namelijk in de Noordzee. Door de ligging verder op zee kom je hier ook de Jan-van-Gent tegen. Helgoland is leuk in combinatie met een bezoek aan de Waddeneilanden. Lees alles over de leukste Duitse Waddeneilanden.

3. Waddenzee Denemarken

Wie de Waddenzee in Denemarken wil bezoeken, komt terecht in Nationalpark Vadehavet (Waddenzee). In dit grootste nationaal park van het land liggen de Deense Waddeneilanden en ervaar je de magie van het wad optimaal. Het strekt zich uit van de Duitse grens tot het schiereiland Skallingen.

Deense Waddeneilanden
Deel op Pinterest

Het nationaal park omvat de Waddenzee, de Deense Waddeneilanden en ook een deel van het vasteland hoort bij het park. Je vindt er afwisseling tussen duinen, heidegebieden, moerasland, zee en bos. En daar middenin een hele hoop dieren. Reis af naar de drie bewoonde eilanden en bezoek ook zeker het ongerepte Skallingen. Ter afwisseling van jouw avonturen in de natuur is het heerlijk om te struinen door de vele kleurrijke havenplaatsjes.

Enkele mooie plekjes:

  • Kliffen van Marbaek. 
  • Schiereiland Skallingen. Wordt gezien als een van de wildste gebieden in het hele Waddenzeegebied.
  • Deense Waddeneilanden. Denemarken heeft vijf Waddeneilanden, waarvan er drie bewoond zijn. Rømø bereik je met de auto, Mandø en Fanø met de veerboot.

Activiteiten Waddenzee

Wat te doen aan de Waddenzee? Enkele tips voor leuke activiteiten.

Wandelen & Fietsen

Het is heerlijk wandelen en fietsen langs de kust. Misschien doe je een rondje over een eiland, met uitzicht op de drooggevallen zee. Of misschien maak je een fijne fietstocht over de Waddendijk. Fiets helemaal van de Nederlandse kust door naar Duitsland of kies voor een wandelreis aan de Deense Waddenkust. Er zijn eindeloos veel routes te vinden. Een handige gids met wandel- en fietsroutes plus aanvullende informatie over de Waddenzee bestel je bij De Zwerver.

Waddenzee activiteiten
© Naturescanner
Deel op Pinterest

En natuurlijk kunnen we het wadlopen ook niet onbenoemd laten. Een bijzondere vorm van wandelen waarbij je een tocht maakt over de bodem van de zee tijdens eb. Lees ter voorbereiding op jouw eens onze uitgebreide pagina met tips voor wadlopen door.

Het water op
Uiteraard is er op het water ook van alles te beleven. Ga mee zeilen, zeehonden spotten, leer kitesurfen of golfsurfen of neem een lekkere duik in zee. 

Culinaire tour
Proef de smaken van het Wad tijdens een culinaire excursie. Proef de wieren, oesters, mosselen en kokkels zo vers uit zee. Een bijzondere ervaring waarbij je beseft wat het wad ons allemaal geeft.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou 't Lam
Geschreven door
Manou 't Lam
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!