Ga naar content

Duitse Waddeneilanden

De Waddenzee is een uniek natuurfenomeen dat zich uitstrekt over 500 km langs de Nederlandse, Duitse en Deense kust. In het noordwesten van Duitsland ligt een reeks Duitse Waddeneilanden. Niet erg bekend als bestemming voor een natuurvakantie, echter wel de moeite waard.

De Duitse Wadden

De Duitse Waddeneilanden Borkum, Juist, Norderney, Baltrum, Langeoog, Spiekeroog, Wangerooge, Neuwerk, Pellworm, Nordstrand, Halligen, Amrum, Föhr en Sylt (ook met een treinreis bereikbaar) zijn bewoond en hier kan je verblijven tijdens een vakantie. De overige eilandjes Lütje Hörn, Kachelotplate, Memmert, Minsener-Oldoog, Alte Mellum, Grosser Knechtsand, Nigehörn, Scharhörn, Trischen en Halligen zijn onbewoond.

Natuur Duitse Waddeneilanden

Wat zijn de mooiste plekken op de Duitse Wadden in Noord-Duitsland en wat is het mooiste Duits Waddeneiland? Het eiland Juist is autovrij en een heel rustig eiland. Op Norderney valt meer te beleven, maar wie natuur en rust wil kan best een vakantie op Juist plannen. 

Deel op Pinterest

De grootste Duitse Waddeneilanden zijn vaak dicht bebouwd, erg toeristisch en dus minder aantrekkelijk voor een natuurvakantie.

De kleinere eilandjes zijn vaak beschermd, maar men kan er wel onder begeleiding van een gids naartoe varen of wadlopen: Borkum, Norderney en Baltrum zijn goede bestemmingen om te wadlopen. Het natuurgebied herbergt ruim 3000 diersoorten, voornamelijk vogels. Op sommige plekken leven zeehonden. Het Nationale Park Hamburgisches Wattenmeer omvat de eilanden Neuwerk, Scharhörn, Hoher Knechtsand en Nigehörn.

Bezienswaardigheden Duitse Waddeneilanden

Wangerooge staat bekend als het duineneiland en is, net als Schiermonnikoog en het Duitse eiland Spiekeroog, een autovrij eiland. Hier vind je het bezoekerscentrum Rosenhaus. De Halligen zijn een tiental eilanden in het noorden van de Duitse Waddenzee. Doordat de eilanden soms onder water lopen bij vloed is de natuur er spectaculair. 

Deel op Pinterest

Amrum is prachtig; een gigantisch strand strekt zich uit over een groot deel van het eiland. De duinen reiken soms tot een hoogte van meer dan dertig meter en vermengen zich met kleurrijke heide en bossen. Het eiland herbergt tevens enkele prehistorische grafheuvels en een nederzetting met hunebed.

Verder kan je vanaf enkele Duitse Waddeneilanden boottochten maken naar het rotseilandje Helgoland

Vogels Duitse Waddeneilanden

De Duitse Waddeneilanden zijn een trekpleister voor vogelaars. Op Memmert, een natuurgebied waar slechts weinig toeristen komen, en op het oostelijke deel van het eiland Spiekeroog broeden jaarlijks vele zeevogels. Spiekeroog is tevens een geweldig eiland om sterren te kijken, het is een gecertificeerd Dark Sky Park. Naar Minsener-Oldoog worden speciale wadlooptochten georganiseerd om vogels te observeren. Men mag echter niet verder dan het zuidelijkste punt komen, de rest van het eiland is beschermd natuurgebied. 

Op het eiland Trischen broeden jaarlijks duizenden meeuwen en kleinere groepen vogels zoals lepelaars, aalscholvers en scholeksters. Bijna een half miljoen strandlopers, brandganzen, bergeenden en kanoeten rusten hier uit tijdens een lange trektocht naar warmere gebieden. De vogelwachter van het eiland is de enige persoon die hier officieel een verblijfplaats mag hebben.

Vakantie Duitse Waddeneilanden

Naast vogels observeren en wadlopen kan je tijdens een vakantie op de Duitse Waddeneilanden boottochten en strandwandelingen maken en genieten van het schouwspel van eb en vloed. Het gebied heeft diverse wellness centra waar je helemaal kunt ontspannen. Bij Sankt Peter Ording kan men een adrenaline kick krijgen van surfen, kitesurfen of strandzeilen. Of wat dacht je van fietsen op de verschillende eilanden? Het kan allemaal. 

Tip: noorderlijker liggen ook een aantal mooie eilanden, waaronder het eiland Sylt, een mondain eiland, voor wie houdt van wat meer luxe hotels en chique boutiques. 

Deel op Pinterest
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!