Ga naar content

Helgoland in Duitsland

Natuurvakantie Duitsland - In het noorden van Duitsland ligt een flink aantal (Wadden)eilanden, maar één ervan springt er om verschillende redenen uit: Helgoland! Pieter van Inezia Tours legt ons uit waarom een korte vakantie op Helgoland niet mag ontbreken op de bucket list van de natuurreiziger.

Helgoland en Düne

Het meest in het oog springend is waarschijnlijk de ligging. Helgoland ligt centraal in de Duitse Bocht, op ruim 70 kilometer van het vasteland, en is daarmee een vreemde, geïsoleerde eend in de bijt tussen de Duitse waddeneilanden.

Zeehonden Helgoland
Deel op Pinterest

Daarnaast is er het unieke landschap: Helgoland is een klein rotseiland met enkele steile, rode kliffen (de hoogste steekt een imposante 60 meter uit zee), en samen met het nabij gelegen kalksteen- en zandeiland Helgoland-Düne vormt het zodoende een paradijs voor veel op rotsen broedende zeevogels. Daarnaast zijn de eilanden een rustpunt voor zowel zeehonden (Helgolander Kegelrob) als trekvogels. 

Natuurreis Helgoland

De beide eilandjes, met elkaar verbonden door een zeer regelmatig varend pontje, zijn een populaire bestemming voor zowel vogelaars als fotografen, en die populariteit is volkomen begrijpelijk. Helgoland en Düne zitten qua vogelsoorten vol verrassingen, en tegelijk heb je de garantie dat er zich tal van fantastische fotomomenten zullen aandienen op het strand of bij de rode rotsen. Een combinatie die maar weinig plekken in Europa zo nadrukkelijk bieden. 

Voeg daarbij dat Helgoland autovrij en zelfs fietsvrij is en dat de iets minder dan 1500 inwoners je gastvrij zullen ontvangen, en een weekend of korte trip naar deze unieke locatie in Duitsland zal in je geheugen gegrift blijven. Bekijk voor een trip naar Helgoland bijvoorbeeld dit hotel op Booking.com, waar je ook diverse andere leuke accommodaties bij het strand kan boeken.

1. Lange Anna

De Lange Anna is een 47 meter hoge rotsformatie. Een wandeling naar de rots is zeker aan te bevelen. Van het drukker bezochte "Unterland" ga je naar het rustigere "Oberland", voorbij de hoge vlakte met vergezichten op de "Dune". Tegen de rotswanden van de nabijgelegen rotsen zie je talrijke vogels. De rots kan niet beklommen worden.

2. Vogels Helgoland

Enkele vogelsoorten die je op Helgoland zeker zult tegenkomen en die zich daarbij ook nog eens geweldig laten fotograferen zijn specialiteiten als Jan-van-Gent, Noordse stormvogel, drieteenmeeuw en zeekoet. Daarnaast kan je ook (grijze) zeehonden fotograferen. 

Vogels op Helgoland
Deel op Pinterest

Het kan ook meer dan de moeite lonen om in de maanden waarop de vogeltrek op z’n hoogtepunt is (dat wil zeggen april/mei en september/oktober) de schaars aanwezige begroeiing af te zoeken; op goede dagen kan het er wemelen van de trekvogels die in het eiland een dankbaar rustpunt vinden op doorreis naar hun broedgebieden in het noorden dan wel overwinteringsplaatsen in het zuiden.

3. Zeehonden op Düne

Het eiland Düne bestaat vooral uit duinen, stranden en enkele accommodaties waaronder een camping en hotel. De belangrijkste reden om Düne te bezoeken zijn de zeehonden. Aan beide kanten van het eiland leven populaties van wel 75 grijze zeehonden of Kegelrobben.

Dieren spotten Helgoland
Deel op Pinterest

Naast zeehonden kan je op Düne ook meeuwen en scholeksters van dichtbij observeren. De grijze zeehond is een stuk groter dan de gewone zeehond en heeft een kegelvormig hoofd, vandaar ook de naam Kegelrob. De dieren zijn erg gewend aan mensen en je kan er dus zeer dichtbij komen, tot ca. 30 meter afstand. Wil je de zeehonden van dichtbij fotograferen, doe dan grijze en blauwe kleren aan. 

Vakantie Helgoland

Helgoland is bereikbaar met de veerboot vanaf Wilhelmshaven. AG Ems is de rederij die verbindingen met de veerboot onderhoudt van en naar de Duitse eilanden Borkum en Helgoland. Je kan er tevens voor kiezen om een georganiseerde vakantie op Helgoland te boeken als bijvoorbeeld een groepsreis. Onder begeleiding van een professionele fotograaf kan je veel dieren en vogels spotten en meer te weten komen over de natuur op Helgoland. Kortom: ondanks z’n beperkte omvang is Helgoland een dynamische en spannende plek midden in zee, die zéér interessant is voor vogelaars en natuurfotografen van alle niveaus.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!