Ga naar content

Duitse Oostzee

Een verrassend gebied in Duitsland, de Duitse Oostzee, met als belangrijkste trekpleister de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern en het Jasmund National Park. Bij de Duitse Oostzee of Baltische Zee zijn er talloze fiets-, wandel- en wellness mogelijkheden, het is een aangename bestemming voor een weekje in de natuur.

Mooiste plekken Duitse kust

Wat zijn de mooiste plekken bij de Duitse Oostzee? In welke gebieden bij de Oostzeekust kan je mooi wandelen en fietsen? Voor een volledig overzicht van bezienswaardigheden, activiteiten en mooie fiets- en wandelroutes bij de Oostzeekust verwijzen we graag naar Reisboekhandel De Zwerver, die een breed assortiment gidsen heeft. Onze tips voor een vakantie bij de Duitse Oostzee:

1. Rugen natuurpark

Het noorden van Duitsland wordt vaak gepromoot als een "weg-van-de-massa" bestemming, het is er minder druk dan gebieden als de Moezel of de Eifel. Ook met kinderen kan je er een leuke vakantie beleven: het heuvelachtige Usedom bijvoorbeeld is populair vanwege de mooie stranden. Fotografen genieten er van ongerept natuurschoon.

Het eiland en natuurpark Rügen, met de zogenaamde Stubbenkamer, is een van de mooiste landschappen van de Duitse Oostzee. Afgestorven boomstammen contrasteren er met witte krijtrotsen en vormen een schilderachtig natuurgebied.

Vanaf de 118 meter hoge gloednieuwe Skywalk Königsstuhl, een spectaculair zwevend uitkijkplatform, heb je een prachtig uitzicht over de krijtrotsen en de Oostzee. Het nationaal park Jasmund is een beschermd gebied met bossen, moerassen, wetlands en krijtrotsen. Het gebied verkennen kan te voet of met de fiets.

Rügen
Deel op Pinterest

Langs de kust kronkelen mooie wandelpaden tussen de smaragdgroene zee en de rotsen. Het eiland Hiddensee met haar duinen vormt de scheidingslijn met een ander mooi natuurfenomeen, het Vorpommersche Boddenlandschaft.

2. Vorpommerse Boddenlandschap

Voor de kust van Mecklenburg aan de Duitse Oostzee ligt het Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft. Dit is een vredig landschap, met wuivend riet aan de oevers van stille kustlijnen en ondiepe lagunes. Zandbanken, landtongen, strandmeren en duinen liggen idyllisch bij de kust. Breng ook een bezoek aan het pittoreske haventje van Ahrenshoop in het westen van het natuurpark.

Wie graag op het water vertoeft, kan een ontspannen rondvaart over de meren maken met een oude vissersboot. Doordat de wind vaak dagenlang eenzelfde richting opwaait, vormen zich vaak lange zandbanken, ook het windwad genoemd. Bij Dornbusch ligt tussen de rotsen een ander wad, het rotswad. Beiden zijn een broedgebied voor talrijke zeldzame watervogels. 

Vogelspotters kunnen dit gebied best in de lente of de herfst bezoeken, wanneer de kraanvogels hun trek zijn begonnen vanuit Scandinavië. De natuur in het Vorpommerse Boddenlandschaft is bijzonder fraai en er is dus veel te doen tijdens een natuurvakantie. 

Duitse Oostkust highlightsDeel op Pinterest

3. Fietsen bij de Duitse Oostzee

De Duitse Oostzee is een prima gebied om te fietsen. De natuur is er schitterend: honderden meren, een landschap dat varieert van licht glooiend tot vlak (de vlakke paden maken het fietsen heel makkelijk) en mooie bossen. Maar tijdens een fietsvakantie zie je nog meer dan alleen natuur: imposante kastelen, schilderachtige vissersdorpjes en bijzondere Hanzesteden, zoals Wismar met haar vele historische bezienswaardigheden.

Verscheidene mooie fietsroutes vertrekken vanuit Schwerin, de stad van de 7 meren. Een van de klassiekers is de Ostsee Radweg (of Ostseeküsten-Radweg), een langeafstandsroute langs de Oostzee. SNP biedt nu fietsvakantie langs het mooiste stuk van deze fietsroute, van Stralsund - een hanzestad - naar de Kaiserbäder.

4. Mecklenburger Meren

Een van de mooiste fietsgebieden is het merenplateau van Mecklenburg. Waar je ook kijkt, je ziet water, water en nog eens water. Ruim 1.000 meren met daartussen de Mecklenburgischer Radweg, die tussen de meren door tot aan de Oostzee loopt. 

Mecklenburger meren
Deel op Pinterest

5. Ga voor een avontuurlijke hike aan de Oostkust

Ben je een week of weekend in dit prachtige natuurgebied? Dan zijn er dag- of meerdaagse tochten in overvloed. Kilometers kustgebied bieden je het wilde geluid van de zee en het rustgevende gevoel van de bossen. Je wandelt avontuurlijk 100 meter boven de zee. De stille heidelandschappen wisselen dit ruige gebied af met idyllische natuur en zo ontdek je elk stukje natuur tijdens je tocht over de lange wandelpaden. De afgelegen plaatsen zullen niet ontbreken, je komt ook op rustige plekjes.

Wandelen aan de Duitse Oostzee
©TMV-Roth
Deel op Pinterest

Het ideale van een langeafstandswandeling is dat je een stukje van elk wandelgebied ervaart. Dat is precies waarom dit de perfecte plek is voor hikes. Lees meer over wandelen in Mecklenburg-Vorpommern.

6. Hanzesteden

Tijdens een vakantie aan de Duitse Oostzee kan je niet om de prachtige hanzesteden heen: het is immers hier dat de eerste van deze historische handelssteden zijn ontstaan. Ze herbergen tal van mooie gebouwen. Belangrijke Duitse hanzesteden zijn Anklam, Bad Segeberg, Demmin, Greifswald, Kiel, Lübeck, Rostock, Stettin, Stralsund, Wismar en Wolgast. 

Lübeck
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!