Ga naar content

Natuur in Groningen

Mooiste plekken in Nederland - Groningen is de provincie voor rustzoekers. Het nodigt je uit even offline te gaan en te genieten van de rust en ruimte. De enorme groepen trekvogels, de eindeloze weidse landschappen, de getijden van de Waddenzee. Alles ademt rust. Tegelijkertijd is Groningen een provincie voor de avonturiers. Wandel over de bodem van de Waddenzee of stap in een kano en verken de kleine kreken en mooie meren. Volop mogelijkheid tot ontdekken en verkennen. Ontdek de natuur van Groningen met ons.

Mooiste plekken Groningen

Wij zijn op zoek gegaan naar de mooiste natuurgebieden in de provincie. Het is lastig om te kiezen in een provincie met zo veel natuurschoon, maar we hebben ons best gedaan met een mooie selectie van leuke plekjes in Groningen en outdoor activiteiten.

1. Nationaal Park Lauwersmeer

Het hoort nog nét bij Groningen, Nationaal Park Lauwersmeer. Er zijn diverse redenen waarom je dit park op de grens met Friesland eens bezocht moet hebben. 

Lauwersmeer
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het park is een magneet voor vogels. Vooral in voor- en najaar zie je hier vele vogels komen en gaan. De wielewaal, kluut en lepelaar blijven van voorjaar tot najaar terwijl grote groepen ganzen hier overwinteren.

Grote grazers zoals konikpaarden en Schotse hooglanders grazen in de weilanden rond het meer en ook vossen laten zich soms zien. Wildlife is dus reden nummer één.

Aalscholver
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ook is het gebied uitgeroepen tot het enige Dark Sky Park van Nederland. Dat betekent dag en nacht wandelen en fietsen in het gebied. Je bent 's nachts welkom om te genieten van de nachtelijke hemel. Hier kun je met de juiste condities (geen maan) nog de Melkweg zien, uniek! Er is nog veel meer te vertellen over dit park, bekijk onze uitgebreide pagina over het Lauwersmeer

2. Dollard - Vogels en zeehonden

Op de grens met Duitsland ligt het estuarium Eems-Dollard, een unieke plek waar zoet en zout water samenkomen. Het gebied heeft aantrekkingskracht op vele dieren en dus is dit een geweldige plek om wildlife te spotten in Groningen.

Vanuit de schitterende vogelkijkhut Kiekkaaste bekijk je alle wadvogels. Wat deze observatiehut zo uniek maakt is dat het de enige buitendijkse kijkhut van Nederland is. Je wandelt ernaartoe via een houten vlonderpad en waant je even aan het eind van de wereld. Liever zeehonden spotten? Bezoek dan de Punt van Reide waar van het voorjaar tot het najaar een zeehondenkijkwand staat. Op deze plek kun jij zeehonden en hun pups aanschouwen in hun natuurlijke omgeving. De zeehonden komen vaak eind mei, begin juni en zijn augustus weer weg. Onderweg naar de hut wandel je door Polder Breebaart, vol met bijzondere vogels zoals lepelaars, kluten en zwarte ruiters.

leuke plekjes provincie Groningen
Deel op Pinterest

3. Knuppelpad 't Roegwold

Even ten oosten van stad Groningen ligt een bijzonder wandelpad. Het houten vlonderpad loopt 750 meter lang recht door het Dannemeer. Je wandelt op een smal paadje in een fantastische omgeving. Roerdomp, waterspitsmuis en otter noemen dit gebied hun thuis. Blijf zeker tot zonsondergang en ervaar hoe de zon langzaam achter de horizon zakt. Het reflecterende kleurenspektakel in het water ga je niet snel meer vergeten. Deze plek is ontzettend leuk om met kinderen te bezoeken. Het is spannend en niet te lang wandelen.

4. Waddeneilanden

Vanuit Groningen (haven van Lauwersoog) vaar je in zo'n driekwartier naar Schiermonnikoog. Zo kun je een weekje Groningen makkelijk uitbreiden met een of meerdere dagen op het eiland. Het gehele eiland is een nationaal park, het zal je dan ook niet verbazen dat het hier vol leven zit. Het eiland is autovrij waardoor je volop geniet van de rust. En dan heb je nog Rottumeroog.

Schiermonnikoog
Deel op Pinterest

Vaak overgeslagen, maar waarom? Misschien niet zo bekend als de grotere eilanden maar op het gebied van natuur is dit een geweldige plek om te bezoeken. Op het onbewoonde eiland is de invloed van de mens al jarenlang nihil. Een bezoek naar het eiland is daarom alleen mogelijk met een excursie samen met een boswachter. Ga mee en laat je verrassen door een ongerept stukje Groningse natuur. Wil je meer informatie of wil je gelijk boeken, kijk dan op de website van Staatsbosbeheer.

5. Onlanden

Een prachtig stukje natuur bij de stad Groningen. De Onlanden is een vrij jong stuk natuur waar volop leven is. Zeearend, roerdomp en zilverreiger bekijk je vanuit de 26 meter hoge uitkijktoren. Niet alleen in de lucht, maar ook in het water en op het land kijk je je ogen uit. Met geluk spot je misschien wel een otterfamilie, een vos of een ree. Doordat dit natuurgebied op slechts een half uur fietsen van Groningen ligt is het geweldig in combinatie met een groene stedentrip Groningen.

6. Bourtange

Een leuke afwisseling tijdens een weekje natuur is een bezoek aan de vestingstad Bourtange. Het stadje is gereconstrueerd naar hoe het er in de middeleeuwen uitzag. Het stervormige dorpje met grachten, dijken en middeleeuwse gebouwen is ontzettend bijzonder. Een lust voor het oog en interessant voor de geschiedenisliefhebber. 

Mooie plek Groningen
Deel op Pinterest

7. Groningse Stuwwallen

Groningen vlak? Grotendeels wel ja, maar wanneer je door de Groningse Stuwwallen wandelt of fietst ervaar je even wat anders. Tijdens de laatste IJstijd is het land omhoog geduwd en ontstonden heuveltjes in het landschap. Het gebied bestaat uit verschillende onderdelen met elk eigen kenmerken. De Tjamme bijvoorbeeld is de broedplaats voor lepelaars, eenden en ganzen.

Overige mooie natuurgebieden in de provincie:

  • Dal van de Ruiten Aa 
  • Voolhok 
  • Natuurpark tussen de Venen

Zijn we er nog eentje vergeten? Deel jouw top 3 natuurgebieden in een review over de natuur in Groningen.

8. Wandelen in Groningen

Door de gehele provincie loopt een knooppuntennetwerk met eindeloos veel wandelpaden. Ga dus voor een wandeling door bovengenoemde gebieden of kies zelf je pad. Hiervoor is een wandelgids over Groningen wel handig. Voor de fanatieke wandelaar is het wandelen van het Pieterpad wellicht een aanrader. Dit pad start bij Pieterburen en loopt helemaal door tot aan de Sint Pietersberg in Zuid-Limburg. Leer Nederland op een heel andere manier kennen. Bekijk meer informatie over het Pieterpad.

9. Fietsen in Groningen

Stap je liever op de fiets? Dan is Groningen de uitgelezen provincie om te bezoeken. Ga fietsen langs de Waddenzee, door de bossen, de natuurgebieden of langs dorpjes en steden. Al fietsend leer je Groningen pas echt kennen. Reisboekhandel De Zwerver helpt je alvast op weg met een fietsgids van Groningen.

En wist je dat het Pieterpad ook op de fiets af te leggen is? Opties genoeg dus voor een gevarieerde fietsvakantie door Groningen.

10. Andere activiteiten in de provincie

De provincie nodigt uit tot diverse outdoor activiteiten. We hadden het al even over vogels kijken, zeehonden spotten, wandelen en fietsen. Wat denk je van deze leuke dingen om te doen?

  • Suppen door de grachten in Groningen stad of misschien wel op het Hoornsemeer.
  • Huur een fluisterbootje en ga varen op het Leekstermeer of in het Reitdiep.
  • Kanoën kan op diverse plekken in de provincie, bijvoorbeeld bij Winsum, het Paterswoldsemeer, Blauwestad of bij Warffum.
  • Leer tijdens wadlopen meer over eb en vloed, de bodemdieren en de vogels die er leven.

Weekendje Groningen

Wie voor een weekendje naar Groningen gaat komt geheid vol nieuwe energie terug. De rust in de provincie is overweldigend. Bij een fijne vakantie hoort een fijne slaapplek, hieronder een paar ideeën voor leuke accommodaties vlakbij bovengenoemde beziens- waardigheden. Voor meer tips kun je terecht op onze pagina over bijzonder logeren in provincie Groningen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou 't Lam
Geschreven door
Manou 't Lam
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!