Ga naar content

Natuur in Groningen

Mooiste plekken in Nederland - Groningen is de provincie voor rustzoekers. Het nodigt je uit even offline te gaan en te genieten van de rust en ruimte. De enorme groepen trekvogels, de eindeloze weidse landschappen, de getijden van de Waddenzee. Alles ademt rust. Tegelijkertijd is Groningen een provincie voor de avonturiers. Wandel over de bodem van de Waddenzee of stap in een kano en verken de kleine kreken en mooie meren. Volop mogelijkheid tot ontdekken en verkennen. Ontdek de natuur van Groningen met ons.

Mooiste plekken Groningen

Wij zijn op zoek gegaan naar de mooiste natuurgebieden in de provincie. Het is lastig om te kiezen in een provincie met zo veel natuurschoon, maar we hebben ons best gedaan met een mooie selectie van leuke plekjes in Groningen en outdoor activiteiten.

1. Kustgebied

Groningen heeft een prachtige kust aan de Waddenzee waar van alles te doen en te zien is. Zo kan je genieten van de duisternis in Nationaal Park Lauwersmeer dat uitgeroepen is tot Dark Sky Park. Hier wordt het nog écht donker. Bij het estuarium van Eems-Dollard spot je talloze vogels bij de pittoreske vogelkijkhut Kiekkaaste en zeehonden bij Punt van Reide. Wanneer je zeehonden van heel dichtbij wil zien is het Zeehondencentrum in Pieterburen een aanrader. En wist je dat in Groningen het noordelijkste puntje van Nederland, de Noordkaap, ligt? Genoeg te doen dus aan de Waddenkust in Groningen.

2. Waddeneilanden

Het eilandje Rottumeroog is Gronings. Misschien niet zo bekend als de grotere eilanden, maar op het gebied van natuur is dit een geweldige plek om te bezoeken. Op het onbewoonde eiland is de invloed van de mens al jarenlang nihil. Een bezoek naar het eiland is daarom alleen mogelijk met een excursie samen met een boswachter. Ga mee en laat je verrassen door een ongerept stukje Groningse natuur. 

Wees wel voorbereid: het is een behoorlijk pittige expeditie, want het is drie tot vier uur varen op een klein schip. Onderweg kom je langs Rottumerplaat, waar meestal zeehonden liggen. Wil je meer informatie of gelijk boeken, kijk dan op de website van Staatsbosbeheer.

Schiermonnikoog
Deel op Pinterest

Vanuit de haven in het Groningse Lauwersoog vaar je in zo'n driekwartier naar Schiermonnikoog. Dit Waddeneiland hoort bij Friesland, maar je kunt een weekje Groningen makkelijk uitbreiden met een of meerdere dagen op het eiland. Het gehele eiland is een nationaal park, het zal je dan ook niet verbazen dat het hier vol leven zit. Het eiland is autovrij waardoor je volop geniet van de rust. 

3. 't Roegwold

Natuurgebied het Roegwold is in 2000 aangelegd. Het bestaat uit oude en nieuwe natuur in de vier gebieden Westerpolder, Ae’s Woudbloem, Dannemeer en Tetjehorn. Behoorlijk bekend is het knuppelpad, leuk met kinderen en erg fotogeniek.

4. Onlanden

Een prachtig stukje natuur bij de stad Groningen. De Onlanden is een vrij jong stuk natuur waar volop leven is. Zeearend, roerdomp en zilverreiger bekijk je vanuit de 26 meter hoge uitkijktoren. Niet alleen in de lucht, maar ook in het water en op het land kijk je je ogen uit. Met geluk spot je misschien wel een otterfamilie, een vos of een ree. Doordat dit natuurgebied op slechts een half uur fietsen van Groningen ligt is het geweldig in combinatie met een groene stedentrip Groningen.

5. Westerwolde

De streek Westerwolde ligt in Oost-Groningen, tegen de Duitse grens aan. Een leuke afwisseling tijdens een weekje natuur is een bezoek aan de 18de eeuwse vestingstad Bourtange. Het stadje is gereconstrueerd naar hoe het er in de middeleeuwen uitzag. Het stervormige dorpje met grachten, dijken en middeleeuwse gebouwen is ontzettend bijzonder. Een lust voor het oog en interessant voor de geschiedenisliefhebber. 

Mooie plek Groningen
Deel op Pinterest

En we hebben nog een leuke tip voor deze regio: het gloednieuwe en kleinschalige vakantiepark Landal De Wedderplassen. Vlak ernaast ligt het Weddermeer, waar je heerlijk kunt zwemmen, suppen of peddelen in een kano (te huur op het park). Op het park vind je verder een verwarmd zwembad (binnen en buiten), een tennisbaan en een restaurant. Verblijf je op dit mooie park, dan kun je de natuur en stadjes in Groningen en net over de Duitse grens makkelijk verkennen en ook Wildlands in Emmen is dichtbij. 

Landal De Wedderplassen
Landal GreenParks
Vakantiepark
Deel op Pinterest

6. Groningse Stuwwallen

Groningen vlak? Grotendeels wel ja, maar wanneer je door de Groningse Stuwwallen wandelt of fietst ervaar je even wat anders. Tijdens de laatste IJstijd is het land omhoog geduwd en ontstonden heuveltjes in het landschap. Het gebied bestaat uit verschillende onderdelen met elk eigen kenmerken. De Tjamme bijvoorbeeld is de broedplaats voor lepelaars, eenden en ganzen.

Overige mooie natuurgebieden in de provincie:

  • Dal van de Ruiten Aa 
  • Voolhok 
  • Natuurpark tussen de Venen

Wandelen in Groningen

Door de gehele provincie loopt een knooppuntennetwerk met eindeloos veel wandelpaden. Ga dus voor een wandeling door bovengenoemde gebieden of kies zelf je pad. Hiervoor is een wandelgids over Groningen wel handig en bekijk alle tips voor wandelingen in Groningen van Naturescanner Janneke, die hier is opgegroeid.  

Voor de fanatieke wandelaar is het wandelen van het Pieterpad wellicht een aanrader. Dit pad start bij Pieterburen en loopt helemaal door tot aan de Sint Pietersberg in Zuid-Limburg. Leer Nederland op een heel andere manier kennen. Bekijk meer informatie over het Pieterpad.

Fietsen in Groningen

Stap je liever op de fiets? Dan is Groningen de uitgelezen provincie om te bezoeken. Ga fietsen langs de Waddenzee, door de bossen, de natuurgebieden of langs dorpjes en steden. Al fietsend leer je Groningen pas echt kennen. Reisboekhandel De Zwerver helpt je alvast op weg met een fietsgids van Groningen.

En wist je dat het Pieterpad ook op de fiets af te leggen is? Opties genoeg dus voor een gevarieerde fietsvakantie door Groningen.

Andere activiteiten in de provincie

De provincie nodigt uit tot diverse outdoor activiteiten. We hadden het al even over vogels kijken, zeehonden spotten, wandelen en fietsen. Wat denk je van deze leuke dingen om te doen?

  • Suppen door de grachten in Groningen stad of misschien wel op het Hoornsemeer.
  • Huur een fluisterbootje en ga varen op het Leekstermeer of in het Reitdiep.
  • Kanoën kan op diverse plekken in de provincie, bijvoorbeeld bij Winsum, het Paterswoldsemeer, Blauwestad of bij Warffum.
  • Leer tijdens wadlopen meer over eb en vloed, de bodemdieren en de vogels die er leven.

Weekendje Groningen

Wie voor een weekendje naar Groningen gaat komt geheid vol nieuwe energie terug. De rust in de provincie is overweldigend. Bij een fijne vakantie hoort een fijne slaapplek, hieronder een paar ideeën voor leuke accommodaties vlakbij bovengenoemde beziens- waardigheden. Voor meer tips kun je terecht op onze pagina over bijzonder logeren in provincie Groningen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!