Ga naar content

Natuur in Drenthe

Natuur in Nederland - Behoefte aan avontuur, maar toch dichtbij huis willen blijven? Ga er eens op uit in Drenthe, ook wel dé oerprovincie van Nederland genoemd. Gelegen in het noordoosten van ons lage land: hier kan elke natuurliefhebber zijn hart ophalen. Bezoek de drie nationale parken, of dwaal rond in een van de andere prachtige natuurgebieden in Drenthe. Met een landschap dat varieert van uitgestrekte heidevelden tot aan beekdalen, plassen en zandverstuivingen, en daarnaast een ruim aanbod aan prachtige natuurhuisjes, kunnen we met zekerheid zeggen: de natuur in Drenthe heeft het allemaal.

Weekendje Drenthe

Van plan om een lang weekend of een weekje naar Drenthe toe te gaan? Laat je dan verwonderen door de prachtige Drentse natuur die zeer uiteenlopend is. Wij hebben hieronder alvast de mooiste plekken in Drenthe voor je uitgezocht, maar trek er vooral op uit en beleef het! 

Bekijk meer bijzondere overnachtingen in Drenthe

Nationale Parken in Drenthe

Wat zijn de mooiste plekken in Drenthe? En wat zijn mooie plaatsen in Drenthe? In de drie Nationale Parken van de provincie kijk je je ogen uit. Ieder park heeft een uniek eigen landschap met onderscheidende karakteristieken. Verlies jezelf bijvoorbeeld in de uitgestrekte heidevelden van Dwingelderveld, of ga op ontdekkingstocht door de bossen van het Drents-Friese Wold. In het Nationaal Park Drentsche Aa vind je een beek van ruim 28 kilometer lang, die door het landschap heen slingert en je meeneemt op tocht door verschillende brink- en esdorpen die bijna sprookjesachtig aanvoelen. 

schapen Drenthe

1. Dwingelderveld

In het Zuidwesten van Drenthe vind je het Dwingelderveld. Je kunt je voorstellen dat met een oppervlakte van ruim 3700 hectare het landschap hier zeer afwisselend en divers is. Het meest bekend is misschien wel de stille heide, die de grootste natte heide van West-Europa vormt. Nieuwsgierig geworden? Lees dan meer over Nationaal Park Dwingelderveld.

2. Drents-Friese Wold 

Bossen in Drenthe! Nationaal Park Drents-Friese Wold is gelegen op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland. Het gebied strekt zich uit over ruim 6100 hectare en heeft een mooie verzameling van landschappen, variërend van dichtbegroeid bos tot heide en stuifzand. Je hebt hier maar liefst 130 kilometer aan wandelpaden tot je beschikking. Een schitterend gebied om te wandelen in Drenthe!

3. Beek- en esdorpen landschap Drentsche Aa

Het Beekdallandschap van Nationaal Park Drentsche Aa kent veel charme en romantiek. Dit gebied bevat ruim 16 zogenoemde brink- en esdorpen langs de 28 kilometer lange beek genaamd de Drentsche Aa, die meanderend zijn weg door het landschap baant. Neem eens een kijkje op onze pagina Drentsche Aa voor meer informatie over dit unieke gebied.

Wandelen Havelterberg
Wandelen bij Havelterberg, Holtingerveld

Andere mooie natuurplekken in Drenthe

Enkele andere aanraders voor natuurgebied Drenthe zijn:

De Hondsrug en Drouwenerzand
Een zandrug in het noorden van Drenthe. Hier vind je hunebedden, vennetjes en wandel je over het prachtige boomkroonpad. Het Drouwenerzand is een zandverstuiving, met jeneverbessen en oude bomen. Bij de Ruiten Aa ligt ook een Drents natuurgebied. Diverse wandelroutes voeren door dit gebied en bieden een afwisseling van heide, stuifzand en bossen. Op Drentslandschap.nl kan je de routes downloaden.

  Norgerholt
  Een zeldzaam en karakteristiek Drents loofbos met eeuwenoude eiken- en hulstbomen. Gelegen ten zuiden van Norg en wordt ook wel het “oerbos” genoemd. 

  Orvelterzand – Prachtig heideterrein ten noordoosten van Orvelte. Hier wandel je tussen de Schotse hooglanders. Let wel op dat je de hond niet meeneemt, deze zijn hier niet toegestaan!

  Bargerveen – Een uniek stukje natuur in de gemeente Emmen: het laatste restant van het Bourtangermoeras, een immens veengebied dat ooit meer dan 3000 vierkante kilometers innam en zich tot aan Duitsland uitstrekte. 

  Fochteloërveen
  Gelegen op de grens van Friesland en Drenthe, het gebied van de bijzondere kraanvogel. Breng je verrekijker mee en beklim de uitkijktoren De Zeven, waar je vanaf 18 meter hoogte een indruk krijgt van dit uitgestrekte en grenzeloze landschap.

  Hijkerveld

  Dwalen over weids landschap, immense vlaktes en prehistorische akkers, vanaf hier wandel je zo Diependal in: een waterrijk gebied en vogelparadijs voor bijzondere soorten.

  Holtingerveld

  Een samensmelting van geschiedenis en natuur. Heuvelachtig landschap dankzij prehistorisch ijs en bominslagen tijdens de oorlog. Deze bominslagen hebben tal van bomkraters nagelaten, die nu mooie poeltjes vormen. Uiteraard kan je de bekende hunebedden van Havelte niet missen. Van heide, vennen en stuifzand tot aan bos. Hier is genoeg cultuur en natuur om te ontdekken. 

  © Naturescanner

  Mantingerveld
  Gelegen ten noorden van Nieuw-Balinge en benoemd tot één van de mooiste heidegebieden van Drenthe. Geniet van de rust en wandel tussen de heideschapen, koeien en shetlandpony’s.

  Blauwe Meer
  In de buurt van Hoogersmilde, in de omgeving van het Drents-Friese Wold en het Dwingelderveld ligt Het Blauwe meer. Het is hier heerlijk vertoeven op een lang zandstrand bij het blauwe water. De zwemplas is omzoomd door schaduwrijke bomen en bevindt zich in het natuurgebied Leggelderveld.

  Het meer is ontstaan door het zuigen van zand en is daardoor behoorlijk diep. Toegang kost ca. € 3 p.p. maar leden van Natuurmonumenten krijgen korting. Let wel, je kunt alleen pinnen. Er zijn veel parkeerplaatsen.

  Fietsen en wandelen in Drenthe

  Trek de wandelschoenen aan of stap op het zadel. De vele fiets- en wandelroutes nodigen uit om de mooie natuur te verkennen. Je kan er zelf op uit trekken met een goede kaart, wandel- of fietsgids van bijvoorbeeld De Zwerver, een van de uitgezette fietsroutes volgen of kiezen voor een georganiseerde wandel- of fietsvakantie. Alles is dan al geregeld en jij hoeft alleen nog maar te genieten! Om je extra op weg te helpen geven we nog tips voor een fietsvakantie in Drenthe en een wandelvakantie in Drenthe.

  Activiteiten in Drenthe

  Wat te doen in Drenthe? Ben je op zoek naar een leuk uitstapje? De regio heeft veel te bieden voor een gezellig dagje weg, voor zowel jong als oud. Ga op wereldexpeditie in dierentuin WILDLANDS in Emmen en reis door de jungle, de savanne en het poolgebied terwijl je de dieren soms van heel dichtbij te zien krijgt.

  Voor een kind is een dagje in een attractiepark altijd een leuke afwisseling op de natuur. Breng een bezoek aan Plopsa Indoor in Coevorden of aan pretpark en vakantiepark Drouwenerzand.

  Ze noemen Drenthe niet zomaar de oerprovincie van Nederland: beleef de geschiedenis aan den lijve door het idyllische monumentendorpje Orvelte te bezoeken. Het lijkt alsof hier de tijd heeft stil gestaan: de straatjes met kinderkopjes en oude klinkers schetsen de authentieke sfeer van vroeger en het is dan ook erg mooi om doorheen te wandelen. Ondanks dat hier gewoon mensen wonen zijn sommige monumentale - met riet gedekte - boerderijen toegankelijk voor het publiek, hier krijg je uitleg over oude ambachten of je kunt een rondleiding volgen, zoals in het “Ottenshuus”. 

  Een bezoek aan Drenthe is natuurlijk niet compleet zonder een Hunebed gezien te hebben. Bij het Hunebedcentrum in Borger vind je de allergrootste van Nederland, die met zijn 22,6 meter en naar schatting 20 duizend kilo aan gewicht een mysterieus fenomeen blijft. Je kunt hier in de buurt heerlijk picknicken of de kinderen meenemen voor een leerzame ervaring in het archeologisch museum, waar ook een Oertijdpark te vinden is. 

  Zeer indrukwekkend is een bezoek aan concentratiekamp Westerbork, waar je meer leert over een zwarte bladzijde uit onze vaderlandse geschiedenis: de Tweede Wereldoorlog. Hier vind je een herinneringscentrum waar je aan de hand van persoonlijke verhalen en ontroerende beelden een indruk krijgt van deze zwaarmoedige periode waarin veel slachtoffers gevallen zijn. Westerbork geeft je de mogelijkheid om stil te staan bij het goede: de vrijheid om in het leven te gaan en staan waar je wil.

  Dieren in Drenthe

  Wildspotters opgelet. Tijdens je wandeling kan je zomaar oog in oog komen te staan met ’Drentse Hooglanders’, reeën, heideschapen, edelherten, wilde zwijnen, dassen, marters en eekhoorns. Maar pas wel op waar je je voeten neerzet, want de enige gifslang van Nederland: de adder, komt het meest in Drenthe voor. Met name langs de ruig begroeide rand van het Hijkerveld heb je een grote kans om deze slang, die op de lijst van bedreigde diersoorten staat, tegen te komen. 

  © Naturescanner

  Vanwege de grote verscheidenheid aan landschappen in Drenthe vind je ook veel verschillende soorten vogels in Drenthe. Wist je bijvoorbeeld dat hier heel veel ooievaars leven? Van algemene tot bijzondere soorten: je kunt in ieder natuurgebied weer een andere vogelpopulatie verwachten en dit maakt Drenthe dan ook zo’n geliefde bestemming voor vogelaars.

  © Naturescanner

  Ben je benieuwd geworden? Neem dan je verrekijker mee en bezoek eens een vogelkijkhut waar je in alle rust vogels kan spotten zonder ze te verstoren of verjagen. Tip: bij vogelreservaat Diependal zijn regelmatig waarnemingen van de bijzondere roodhalsfuut, die hier ’s zomers komt broeden.

  Veelgestelde vragen

  Afbeelding van Gitta Schermer
  Geschreven door
  Gitta Schermer
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!