Ga naar content

Wandelen in Drenthe

Doen in Drenthe - In de provincie Drenthe kun je eindeloos wandelen door de natuur. Wandel door een van de Nationale Parken, over de uitgestrekte heidevelden, langs hunebedden en over landgoederen. De kans is groot om tijdens je wandeling een Drentse schaapskudde tegen te komen of oog in oog komen te staan met een ree. 

Wandelen in Drenthe

In de provincie Drenthe zijn drie Nationale Parken te vinden: het Dwingelderveld, het Drents-Friese Wold en de Drentsche Aa waar je urenlang kunt dwalen. Maar Drenthe heeft nog veel meer natuurgebieden en landgoederen waar je terecht kunt voor korte of langere wandelingen. We tippen jou de mooiste wandelingen en gebieden.

Wandeltips Drenthe
Wandeltips in Drenthe
Deel op Pinterest

1. Het Dwingeler Ommetje

Een landelijke route, met een mooie mix van natuur en open landschappen. Er wordt gesproken over het natuurlijker maken van het landelijke gebied om de bezoekers te spreiden en gelukkig zijn er mooie initiatieven. Het Dwingeler Ommetje is er één van. Deze wandelingen laten een mooie mix zien van natuur en landerijen.

Wandelen in DrentheDeel op Pinterest

Ik zal drie ommetjes rondom Dwingeloo hieronder beschrijven. Ze zijn allen niet veel langer dan 5 kilometer, maar een perfecte manier om het natuurlijke Dwingeloo op de voet te verkennen.

Leda

Dit ommetje loopt deels door het gehuchtje Lhee, wat met zijn oude rieten boerderijen het gevoel geeft terug te zijn in de tijd. Ook een deel van het Dwingelderveld is onderdeel van deze route. Onderweg kun je pauzeren bij de Bospub, een gezellig restaurantje midden in het bos.
Startpunt
: parkeerplaats richting Astron - Hoogeveensedijk - 7991 Dwingeloo
Eindpunt
: Oude Hoogeveensedijk - 7991 Dwingeloo
Afstand
: 4,2 km

Wandelroute Dwingelderveld
Deel op Pinterest

Mars
Het rondje Mars van 4,9 kilometer lang kun je starten op de brink van Dwingeloo. De brinken werden vroeger gebruikt om bij brand huizen te kunnen blussen. Men maakte dan een lange lijn van mensen met emmers om zo het water op het midden van de brink naar het brandende huis te kunnen voeren. Deze wandeling laat gelukkig nog veel meer zien dan alleen het dorpscentrum, het voert langs sloten, boomsingles en landgoed Havezate Westrup. In de verte zie je de Dwingelerstroom.
Startpunt: Brink van Dwingeloo
Afstand
: 4,9 km

Uranus
Het derde rondje van de stichting Dwingeler Ommetjes loopt praktisch door de achtertuin van mijn ouders. Een gedeelte van de route voert zelfs door de tuin van één van de buurtbewoners van buurtschap Eemster.
Afstand 5.1 km

2. Wandelen in het Drents Friese Wold

De kleine ommetjes zijn geweldig en dit soort routes zullen in de toekomst denk ik erg belangrijk worden om de druk van de natuurgebieden af te halen. Voor het grote publiek zijn dit soort rondjes perfect, maar de echte natuurliefhebbers hebben behoefte aan langere wandelingen waar je het liefst geen ander mens tegen komt.

Het Drents Friese Wold is het op één na grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland en mijn favoriete plek om me terug te trekken om de boel even de boel te laten. De meeste routes starten bij het Aekingerzand te Appelscha of aan de Bosweg te Diever. Op deze plekken kan het best druk zijn, maar als je eenmaal aan het lopen bent wordt het al snel rustiger.

Wandelroute Drents Friese Wold
Deel op Pinterest

Het toekomstplan voor het DFW
Als een van de weinige natuurgebieden van Nederland heeft het DFW een prachtig toekomstplan. Het gaat helemaal met rust worden gelaten, de laatste bomen worden de komende jaren gezaagd, voornamelijk het weghalen van sparren om loofbos natuurlijk te laten terug keren. Alle routes worden om de randen van het gebied geleid zodat de kern een rustgebied kan worden voor dieren en planten.

Momenteel wordt er gewerkt om het damhert te herintroduceren, hiervoor is Staatsbosbeheer in gesprek met agrarische organisaties die dit idee nog spannend vinden.

3. Wandelen in de Drentsche Aa

De Drentsche Aa is een rivier die door het Drentse en Groningse landschap meandert. Ter bescherming van de omliggende natuur werd het gelijknamige Nationale Park opgericht, wat ook Natura2000 gebied is. Een mooi Nederlands landschap waar je in alle rust kan wandelen langs akkers, weilanden, bossen en kronkelende beekjes. Lees meer over de Drentsche Aa

Wandelen Drentsch Aa
Deel op Pinterest

4. Wandelen over Drentse landgoederen

In het noorden van de provincie Drenthe, niet gek ver van de stad Groningen, ligt de landgoederengordel van Eelde-Paterswolde. Er zijn diverse mooie wandelroutes te vinden in dit gebied, die de fraaie landgoederen als Vennebroek, Vosbergen, De Duinen, Lemferdinge en De Braak verbinden met het Friescheveen en de Poldermolen. 

Witte Molen
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Geniet van de variatie van de verschillende gebieden. Op een aantal van de landgoederen staan nog imposante landgoedhuizen en zijn er prachtige parken aangelegd. Het Friescheveen is een laagveengebied met moerasbos, open water en riet, waar je in het voorjaar zomaar een zwanenfamilie kan zien dobberen. 

En in het polderlandschap spot je vele weidevogels en staat de Witte Molen, een herkenningspunt dat je ook vanaf de snelweg A28 ziet staan en vroeger werd gebruikt om de polder droog te malen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Evan van de Poel
Geschreven door
Evan van de Poel
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!