Ga naar content

Wandelen in Drenthe

Doen in Drenthe - De afgelopen jaren is Drenthe enorm in populariteit gestegen, maar sinds de zomer van 2020 (corona) is er te spreken van een explosie in het aantal bezoekers. Uiteraard is dit voor de economie erg gunstig, maar we kunnen niet ontkennen dat het op de natuur een grote impact heeft. Mij werd gevraag een artikel te schrijven om de mooie wandelroutes in Drenthe te beschrijven. Ik doe dat graag, maar vind het ook belangrijk om te schrijven vanuit mijn liefde voor de natuur.

Trekking in de natuur

Wij mensen zijn natuur, en hebben natuur om ons heen nodig, voor onze gezondheid én ons geluk. Door de economische belangen is de natuur op de achtergrond geraakt en nu betalen we daar de prijs voor. Gelukkig zie ik dat mensen juist nu meer de natuur opzoeken om te wandelen. Dat is geweldig, langzaam aan komen steeds meer mensen erachter dat we juist daar onze rust kunnen vinden.

Wandeltips Drenthe
Deel op Pinterest

Zoals altijd is het dubbel, want als meer mensen de natuur intrekken, betekent dit meer drukte in de natuurgebieden, wat dus een grotere belasting tot gevolg heeft. Daarnaast laat een aantal van die bezoekers grote hoeveelheden afval achter of gaat massaal van de paden af, wat er voor zorgt dat natuurorganisaties spreken over het sluiten van de parken om de rust terug te brengen.

Ga wandelen, maar met respect voor natuur en dieren. Blijf op de paden en houd de hond aangelijnd waar dat gevraagd wordt.

Ik denk dat dit soort maatregelen averechts werken, maar je wilt ook niet op elke hoek een boswachter hebben staan die de mensen vraagt zich alsjeblieft netjes te gedragen.

Mooie wandelroutes in Drenthe

Wil je gaan wandelen in Drenthe, dan is er heel wat moois te ontdekken. Hierbij een aantal mooie wandelpaden en routes om te volgen.

1. Het Dwingeler Ommetje

Een landelijke route, met een mooie mix van natuur en open landschappen. Er word gesproken over het natuurlijker maken van het landelijke gebied om de bezoekers te spreiden en gelukkig zijn er mooie initiatieven. Het Dwingeler Ommetje is er één van. Deze wandelingen laten een mooie mix zien van natuur en landerijen.

Wandelen in DrentheDeel op Pinterest

Ik zal drie ommetjes rondom Dwingeloo hieronder beschrijven. Ze zijn allen niet veel langer dan 5 kilometer, maar een perfecte manier om het natuurlijke Dwingeloo op de voet te verkennen.

Leda

Dit ommetje loopt deels door het gehuchtje Lhee, wat met zijn oude rieten boerderijen het gevoel geeft terug te zijn in de tijd. Ook een deel van het Dwingelderveld is onderdeel van deze route. Onderweg kun je pauzeren bij de Bospub, een gezellig restaurantje midden in het bos.
Startpunt
: parkeerplaats richting Astron - Hoogeveensedijk - 7991 Dwingeloo
Eindpunt
: Oude Hoogeveensedijk - 7991 Dwingeloo
Afstand
: 4,2 km

Wandelroute Dwingelderveld
Deel op Pinterest

Mars
Het rondje Mars van 4,9 kilometer lang kun je starten op de brink van Dwingeloo. De brinken werden vroeger gebruikt om bij brand huizen te kunnen blussen. Men maakte dan een lange lijn van mensen met emmers om zo het water op het midden van de brink naar het brandende huis te kunnen voeren. Deze wandeling laat gelukkig nog veel meer zien dan alleen het dorpscentrum, het voert langs sloten, boomsingles en landgoed Havezate Westrup. In de verte zie je de Dwingelerstroom.
Startpunt: Brink van Dwingeloo
Afstand
: 4,9 km

Uranus
Het derde rondje van de stichting Dwingeler Ommetjes loopt praktisch door de achtertuin van mijn ouders. Een gedeelte van de route voert zelfs door de tuin van één van de buurtbewoners van buurtschap Eemster.
Afstand 5.1 km

2. Wandelen in het Drents Friese Wold

De kleine ommetjes zijn geweldig en dit soort routes zullen in de toekomst denk ik erg belangrijk worden om de druk van de natuurgebieden af te halen. Voor het grote publiek zijn dit soort rondjes perfect, maar de echte natuurliefhebbers hebben behoefte aan langere wandelingen waar je het liefst geen ander mens tegen komt.

Het Drents Friese Wold is het op één na grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland en mijn favoriete plek om me terug te trekken om de boel even de boel te laten. De meeste routes starten bij het Aekingerzand te Appelscha of aan de Bosweg te Diever. Op deze plekken kan het best druk zijn, maar als je eenmaal aan het lopen bent wordt het al snel rustiger.

Wandelroute Drents Friese Wold
Deel op Pinterest

Het toekomst plan voor het DFW
Als een van de weinige natuurgebieden van Nederland heeft het DFW een prachtig toekomstplan. Het gaat helemaal met rust worden gelaten, de laatste bomen worden de komende jaren gezaagd, voornamelijk het weghalen van sparren om loofbos natuurlijk te laten terug keren. Alle routes worden om de randen van het gebied geleid zodat de kern een rustgebied kan worden voor dieren en planten.

Momenteel word er gewerkt om het damhert te herintroduceren, hiervoor is Staatsbosbeheer in gesprek met agrarische organisaties die dit idee nog spannend vinden.

3. Wandelen in de Drentsche Aa

De Drentsche Aa is een rivier die door het Drentse en Groningse landschap meandert. Ter bescherming van de omliggende natuur werd het gelijknamige Nationale Park opgericht, wat ook Natura2000 gebied is. Een mooi Nederlands landschap waar je in alle rust kan wandelen langs akkers, weilanden, bossen en kronkelende beekjes. Lees meer over de Drentsche Aa

Wandelen Drentsch Aa
Deel op Pinterest

Meer mooie gebieden om te hiken

De natuur in, waar let je op?

Volg de routes, zeker nu in het voorjaar. Je eigen route maken en van het pad af gaan is altijd avontuurlijker, maar in het kleine Nederland zijn rustige plekjes schaars. Vooral in deze tijd broeden er veel vogels waarvan een deel afhankelijk is van de grond, voor het maken van hun nest.

Deel op Pinterest

Je zou denken dat het wel mee valt, maar de grote drukte van vorige zomer en het voorjaar heeft voor een hoop verstoring gezorgd. De vogelbescherming meldt dat onder andere de kraanvogels in het Fochteloërveen slechts enkele kuikens tijdig vliegvlug kregen doordat er te veel mensen in de buurt van de nesten kwamen.

In het bos zijn er ook veel grondbroeders zoals de boomleeuwerik, houtsnip, boompieper, tjiftjaf en de nachtzwaluw. Dus ook hier is het zeer belangrijk niet van de paden te gaan en je hond aangelijnd te houden. Mochten paden of gebieden afgesloten zijn ga er dan niet in.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Evan van de Poel
Geschreven door
Evan van de Poel
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!