Ga naar content

Drents-Friese Wold Nationaal Park

Als je van natuur houdt en het noorden van Nederland je nog onbekend is, is het aan te raden om een keer een weekendje of zelfs een week te plannen en de prachtige natuurgebieden van Friesland en Drenthe te verkennen. Op de grens van de provincies Drenthe en Friesland ligt een prachtig natuurgebied, dat uitgeroepen werd tot nationaal park, het Drents-Friese Wold.

Natuur Drents-Friese Wold

De natuur in het Wold is ongelofelijk divers. Het ene moment loop je over droge zandvlaktes met stuifzand en vervolgens door dichte bossen, vennen, beekdalen en schitterende heidevelden. De bossen bestaan voor het grootste deel uit naaldbomen, maar ook eiken- en beukenbossen komen voor. Plantensoorten zoals de zonnedauw, gevlekte orchis, veenbes en verschillende heidesoorten gedijen hier goed.

Drents-Friese Wold bos
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Dieren in het Drents-Friese Wold

De grote variatie aan flora in het park trekt vele vogels, zoogdieren, reptielen en insecten aan. Talloze vogels hebben hun intrek genomen in het gebied. Een greep uit de vogelsoorten in het Drents-Friese Wold is de boomleeuwerik, duinpieper, tapuit, grauwe klauwier, nachtzwaluw en de zwarte specht. Leuk weetje: de zwarte specht is verwerkt in het logo van het park.

Deel op Pinterest

Verder kan je in het Drents-Friese Wold reeën, roofvogels, hermelijnen en bunzings tegenkomen. Ook de zeldzame boommarter en zandhagedis leven in het nationale park. Verder grazen er sayaguesa-runderen en schaapskuddes om te voorkomen dat het gebied vol groeit met gras. Zo wordt het Drents-Friese Wold op natuurlijke manier onderhouden en vind je hier nog echte wilde natuur.

Overnachten bij het Drents-Friese Wold

Direct grenzend aan het Nationale park de Drents-Friese Wold vind je het Landal Greenparks Hunerwold State bungalowpark. Een aanrader voor wie zich een weekendje één wil voelen met de natuur!

Mooie plekjes en activiteiten

Wat zijn de voornaamste bezienswaardigheden en mooiste plekjes van het Drents-Friese Wold en wat valt er te beleven?

1. Heide en stuifzand

Het nationaal park Drents-Friese Wold strekt zich uit over een gebied van 6100 hectaren in de provincies Drenthe en Friesland. Het park is na de Hoge Veluwe het grootste heidegebied van Nederland en biedt een afwisselend natuurlandschap van bossen, vennen, schraalgrasland, kale duinen en zandverstuivingen. Doordat mensen in vroegere tijden de bossen kapten en door het grazen van schapen ontstond er een stuifzandgebied, het Aekingerzand. In het zuidwesten van het park ligt het Doldersummer- en Wapserveld, een prachtig heidegebied. In het natuurpark leven o.a. de kamsalamander, adders en delen van het gebied worden begraasd door hooglanders, paarden en schapen.

Aekingerzand winter
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

2. Bosbergtoren

Benieuwd hoe al het natuurschoon er van boven uitziet? Beklim dan de 33 meter hoge Bosbergtoren die midden in park de Drents-Friese Wold staat en geniet van een uitzicht dat reikt tot aan Leeuwarden en Groningen. De toren heeft het uiterlijk van een enorme dennenstam, dus hij gaat helemaal op in de natuurlijke omgeving. De ‘takken’ zijn voorzien van een uitkijkplatform met glazen bodem, dus als je durft… De echte waaghalzen kunnen naar beneden abseilen. Ook onze collega Janneke ondernam dit tijdens haar wintertrip naar Friesland. Niet zomaar een uitzichtpunt dus!

Bosbergtoren Drents-Friese WoldDeel op Pinterest

3. Wandelen, fietsen en paardrijden in het Drents-Friese Wold

Om de natuur van het Drents-Friese Wold optimaal te ervaren is het aanbevolen om actief buiten te zijn in het natuurgebied. Bij het bezoekerscentrum zijn een heleboel fiets- en wandelkaarten te koop.

In het Drents-Friese Wold bevinden zich maar liefst 30 gemarkeerde rondwandelingen (in totaal meer dan 130 km aan wandelpaden), waarvan twee speciale natuurpaden informatie verstrekken over de natuur in het Nationaal park.

Ook liefhebbers van tweewielers komen aan hun trekken: verharde en half verharde paden en 50 km aan speciale mountainbikeroutes zijn aangelegd. En natuurlijk ook gewone fietsroutes, zoals de route door het Drents-Friese Wold en het Dwingelderveld. Twee vliegen in één klap! Wil je eens een keer iets anders? Huur dan een e-chopper en ervaar het biker-gevoel, maar dan op een stille en milieuvriendelijke manier.

E-chopper in het Drents-Friese Wold
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

In het hele gebied vind je ook ruiterroutes. Op de officiële website van het nationaal park kun je verschillende gratis folders en brochures downloaden.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!