Ga naar content

Drents-Friese Wold Nationaal Park

Als je van natuur houdt en het noorden van Nederland je nog onbekend is, is het aan te raden om een keer een weekendje of zelfs een week te plannen en de prachtige natuurgebieden van Friesland en Drenthe te verkennen. Op de grens van de provincies Drenthe en Friesland ligt een prachtig natuurgebied, dat uitgeroepen werd tot nationaal park, het Drents-Friese Wold.

Overnachten bij de Drents-Friese Wold

Direct grenzend aan het Nationale park de Drents-Friese Wold vind je het Landal Greenparks Hunerwold State bungalowpark. Een aanrader voor wie zich een weekendje één wilt voelen met de natuur!

Mooie plekjes en activiteiten

Wat zijn de voornaamste bezienswaardigheden en mooiste plekjes van het Drents-Friese Wold en wat valt er te beleven?

1. Heide en stuifzand

Het nationaal park Drents-Friese Wold strekt zich uit over een gebied van 6100 hectaren in de provincies Drenthe en Friesland. Het park is na de Hoge Veluwe het grootste heidegebied van Nederland en biedt een afwisselend natuurlandschap van bossen, vennen, schraalgrasland, kale duinen en zandverstuivingen. Doordat mensen in vroegere tijden de bossen kapten en door het grazen van schapen ontstond er een stuifzandgebied, het Aekingerzand. In het zuidwesten van het park ligt het Doldersummer- en Wapserveld,een prachtig heidegebied. In het natuurpark leven o.a. de kamsalamander, adders en delen van het gebied worden begraasd door hooglanders, paarden en schapen.

2. Wandelen, fietsen en paardrijden in het Drents Friese Wold

Om de natuur van het Drents-Friese Wold optimaal te ervaren is het aanbevolen om actief buiten te zijn in het natuurgebied. Bij het bezoekerscentrum zijn een heleboel fiets- en wandelkaarten te koop. In het Drents – Friese wold bevinden zich maar liefst 30 gemarkeerde rondwandelingen (in totaal meer dan 130 km aan wandelpaden), waarvan twee speciale natuurpaden informatie verstrekken over de natuur in het Nationaal park. Ook liefhebbers van tweewielers komen aan hun trekken: verharde en halfverharde paden en 50 km aan speciale mountainbikeroutes zijn aangelegd. In het hele gebied vind je ook ruiterroutes.
Drie uitkijktorens bieden een fraai zicht over het stuifzandgebied, heidevelden en bossen. De uitkijktoren op de Bosberg is wel slechts op bepaalde tijden geopend. Op de officiële website van het nationaal park kun je verschillende gratis folders en brochures downloaden.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen