Ga naar content

Dwingelderveld

Natuur in Drenthe - Het Nederlandse Nationaal Park Dwingelderveld in de provincie Drenthe heeft een oppervlakte van 3700 hectare en een verrassend mooie natuur. In de omgeving kan je overnachten in knusse B&B's of eco vakantiewoningen en dat nodigt uit om een weekend op ontdekking te gaan!

Landschap Dwingelderveld

Het natuurgebied ligt tussen de plaatsjes Ansen, Lhee, Lheebroek, Dwingeloo, Kraloo, Pesse, Spier en Ruinen en biedt een gevarieerde natuur van heide, vennen, bos, akkers en weilanden. Ongeveer de helft van het Nationaal Park Dwingelderveld bestaat uit natte heide, waarmee het gebied de grootste natte heide van West-Europa vormt.

Mooie plekjes en activiteiten in het Dwingelderveld

Wat is er te beleven in het Dwingelderveld? Wat zijn de mooiste plekken om te fietsen en te wandelen? Naturescanner geeft je alvast enkele leuke tips voor activiteiten tijdens een weekendje Dwingelderveld:

1. Fietsen en wandelen

Overal in het park van het Dwingelderveld bieden wandelpaden, fietspaden en ruiterpaden voldoende mogelijkheden om de natuur van dichtbij te bewonderen.

Startpunten voor wandelingen, fietstochten en georganiseerde excursies zijn de bezoekerscentra bij Ruinen en Lhee, waar je ook oude schaapskooien kunt bekijken, en het Oriëntatiecentrum bij Spier.

Natuur Dwingelderveld
Schaap op het Dwingelderveld
Deel op Pinterest

Vaak worden er ook evenementen en tochten georganiseerd, zoals schapendrijven, huifkarrentochten… Voor ruiters zijn er mooie paardrijroutes door het bos. Origineel is ook de nachtwandelroute van iets meer dan vijf kilometer.

2. Vossepad

Het Vossepad, een fietsroute van 17,5 km, leidt vanaf het Bezoekerscentrum in Ruinen door een afwisselend landschap van heide, bossen en vennen. Onderweg zie je de bijzondere Drentse schapen in de schaapskooi en op de heide lopen runderen over het pad. Het is een prachtige route in alle seizoenen. Tip voor fotografen: in de herfst groeien prachtige paddenstoelen langs het pad. Al wandelend kun je de route ook doen, maar dan loop je wel een hele tijd over een lang stuk heide.

3. Wandelen met de hond

Wandelen met de hond is mogelijk in het Dwingelderveld, al moeten ze meestal aan de lijn. Er zijn echter losloopgebieden bij het centrum van Spier, bij Lheebroek en een groot losloopgebied.

Natuur in het Dwingelderveld

Hoe is de natuur in het Dwingelderveld? Aangelegde naaldbossen van weleer wisselen af met steeds meer natuurlijk bos in het Dwingelderveld. Zeldzame planten, zoals de klokjesgentiaan en zonnedauw gedijen hier. Het natuurgebied herbergt hagedissen, padden, salamanders en inheemse slangensoorten, waaronder de adder, de gladde slang en de ringslang. Ruim 30 soorten libellen werden geregistreerd bij de vennen en veentjes van het Dwingelderveld. Her en der kunnen vogelaars vanuit observatieposten de omgeving afspeuren naar vogels. 

Natuur in Dwindelderveld
Deel op Pinterest

Tips weekend Dwingelderveld

De leukste manier om kennis te maken met de mooiste plekjes in het Dwingelderveld is als je er de tijd voor kan nemen. Verblijf een weekend in een hotel of huisje in de directe omgeving. Een aanrader is het om te overnachten in een plaggenhut, zie Natuurhuisje.nl.

Het is basic ingericht, met gebruik van het sanitair van de camping. Hier komt de natuur tot bijna op je bord. Bekijk onze vakantietips hierboven voor meer leuke weekendarrangementen.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!