Ga naar content

Drentsche Aa

Natuur in Nederland - De Drentsche Aa kronkelt al eeuwen door het lieflijke landschap in de provincie Drenthe. Het natuurgebied en 16 dorpjes - de zogenaamde esdorpen - vormen samen het Nationaal landschap Drentsche Aa, met een oppervlakte van 30.000 hectaren. 

Natuur Drentsche Aa

De volledige naam van het natuurreservaat in de omgeving van Groningen is het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Hoe is de natuur in de Drentsche Aa en wat valt er te beleven? De Drentsche Aa is een romantisch beekdallandschap, het laatste van dit type landschap van ons land. Heldere beken en stroompjes slingeren ongecontroleerd door een eeuwenoud landschap en dat is precies het unieke karakter van het park.

Al eeuwen gaan natuur en landbouw hier hand in hand. Een derde van het park is natuurgebied met veel heide, de rest van de Drentsche Aa bestaat vooral uit landbouwgrond. Dankzij de vele zandpaden en wandelwegen hoeft men hier geen asfalt tegen te komen. Fietsen kun je hier ook. De fiets- en wandelpaden lopen via de vele mooie bruggetjes van de ene oever naar de andere.

Mooie plekjes in de Drentsche Aa

In de Esdorpen, waarvan slechts het Ballooërveld en de Gasterse Duinen overblijven, grazen sinds mensenheugenis schapen op de stille heide. Oude dorpen wisselen af met akkers. Bloemrijke velden delen de natuur met houtwallen, essen, bos en heiden. In de Drentse Aa worden regelmatig excursies en themawandelingen georganiseerd om de mooiste gebieden te verkennen. Voor informatie kun je terecht bij de VVV van Assen of het Secretariaat Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa.

Drentsche Aa met kinderen:

Activiteiten in de Drentsche Aa

Wekelijks worden allerlei activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Volwassenen kunnen deelnemen aan wandelingen en fietstochten of een gezellige markt bezoeken. Kinderen kunnen deelnemen aan excursies onder begeleiding van boswachters. De allerkleinsten worden ook niet vergeten. Op de website van de Drentsche Aa vind je een kalender met alle activiteiten.

1. Wandelen in de Drentsche Aa

Wandelingen met een gids of met de boswachter reeën spotten, in elk jaargetijde zijn er georganiseerde wandeltochten. Uiteraard kan je ook prima zelf wandelen in het gebied.

Deel op Pinterest

2. Kanoën op de Drentsche Aa

Vanaf half juni kan je met een kano varen op de Drentsche Aa. Voor kanoverhuur kan je terecht bij De Borg Recreatie en Breeland recreatie. Overweeg ook een kanotocht op rivier de Hunze of Oostermoerse Vaart, bij Spijkerboor. Hier kan het hele jaar door gepeddeld worden.

3. Fietsen bij de Drentsche Aa

Het nationaal park is ook een prima fietsgebied. Op een tweewieler leg je al snel wat langere afstanden af en op die manier kan je bijvoorbeeld verschillende natuurgebieden in de regio met elkaar combineren. Hieronder ook enkele tips voor een meerdaags fietsarrangement!

Weekend Drentsche Aa

Er op uit in Nederland, een weekendje natuur in Drenthe, genieten van rust en groen en even helemaal nergens zorgen om maken, dat is best wel lekker. Er zijn tal van mooie huizen en vakantieparken in de natuur te vinden op bijvoorbeeld Landal, waar je kan genieten van een heerlijk weekendje weg. Eventueel kan je het weekend nog combineren met een bezoekje aan Groningen, een leuke stad voor jong en oud! Bekijk zeker onze tips voor bijzondere overnachtingen in en rond het natuurpark. 

Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!