Ga naar content

Drentsche Aa

Natuur in Nederland - De Drentsche Aa kronkelt al eeuwen door het lieflijke landschap in de provincie Drenthe. Het natuurgebied en 16 dorpjes - de zogenaamde esdorpen - vormen samen het Nationaal landschap Drentsche Aa, met een oppervlakte van 30.000 hectaren. 

Natuur Drentsche Aa

De volledige naam van het natuurreservaat in de omgeving van Groningen is het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. Hoe is de natuur in de Drentsche Aa en wat valt er te beleven? De Drentsche Aa is een romantisch beekdallandschap, het laatste van dit type landschap van ons land. Heldere beken en stroompjes slingeren ongecontroleerd door een eeuwenoud landschap en dat is precies het unieke karakter van het park. Al eeuwen gaan natuur en landbouw hier hand in hand. Een derde van het park is natuurgebied met veel heide, de rest van de Drentsche Aa bestaat vooral uit landbouwgrond. Dankzij de vele zandpaden en wandelwegen hoeft men hier geen asfalt tegen te komen. Fietsen kun je hier ook. De fiets- en wandelpaden lopen via de vele mooie bruggetjes van de ene oever naar de andere.

Mooie plekjes in de Drentsche Aa

In de Esdorpen, waarvan slechts het Ballooërveld en de Gasterse Duinen overblijven, grazen sinds mensenheugenis schapen op de stille heide. Oude dorpen wisselen af met akkers. Bloemrijke velden delen de natuur met houtwallen, essen, bos en heiden. In de Drentse Aa worden regelmatig excursies en themawandelingen georganiseerd om de mooiste gebieden te verkennen. Voor informatie kun je terecht bij de VVV van Assen of het Secretariaat Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa.

Drentsche Aa met kinderen:

Activiteiten in de Drentsche Aa

Wekelijks worden allerlei activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Volwassenen kunnen deelnemen aan wandelingen en fietstochten of een gezellige markt bezoeken. Kinderen kunnen deelnemen aan excursies onder begeleiding van boswachters. De allerkleinsten worden ook niet vergeten. Op de website van de Drentsche Aa vind je een kalender met alle activiteiten. Wandelingen met een gids, terug in de tijd of met de boswachter reeen spotten. In elk jaargetijde worden er activiteiten georganiseerd. 

||Wandelen in Drenthe

Weekend Drentsche Aa

Er op uit in Nederland, een weekendje natuur in Drenthe, genieten van rust en groen en even helemaal nergens zorgen om maken, dat is best wel lekker. Er zijn tal van mooie huizen en vakantieparken in de natuur te vinden op bijvoorbeeld Landal, waar je kan genieten van een heerlijk weekendje weg. Eventueel kan je het weekend nog combineren met een bezoekje aan Groningen, een leuke stad voor jong en oud! Bekijk zeker onze tips voor bijzondere overnachtingen in en rond het natuurpark.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!