Ga naar content

Zuid-Oost Drenthe

Natuur in Nederland - Zuidoost Drenthe is een prachtig en uniek gebied om er even een weekend tussen uit te zijn, even uitwaaien, genieten van rust en het landelijke leven, van de natuur. Maar er is ook veel te beleven in dit deel van Drenthe. Naturescanner geeft je een overzicht van mooie plekjes en tips voor een weekendje in Zuid-Oost Drenthe!

Mooiste plekjes in Zuidoost Drenthe

Wat zijn de mooiste plekken om te zien tijdens een vakantie in de natuur? 

1. Bargerveen Natuurreservaat

Wist je dat het grootste veengebied van heel Nederland zich in Zuid-Oost Drenthe bevindt? In het meest zuidoostelijke gebied van Drenthe ligt het grensoverschrijdend natuurreservaat Bargerveen, ook wel "Internationaal Natuurpark Veenland". Het is een natuurgebied met een boeiende historie, maar ook zeer waardevolle flora en fauna. In het grootste deel van het natuurreservaat kan je vrij wandelen: er is ruim 30 km aan wandelroutes. Tot de dieren die in dit gebied voorkomen behoren adders, heikikkers en hagedissen.

Natuur Zuidoost-Drenthe
Deel op Pinterest

Verder komen er ongeveer 40 soorten libellen en 30 soorten vlinders voor. Ook voor vogelliefhebbers is dit een zeer interessant gebied: 280 vogelsoorten, waaronder de blauwe kiekendief en de grauwe klauwier, maar ook bijzondere soorten zoals de goudplevier worden hier gezien. 

De vele waters vormen een uitstekende broedplek voor de vogels. In het water contrasteren de kleuren van het omliggende landschap. Het kleurenpalet van het landschap is immers prachtig: wit wolgras valt fel op tussen de warme kleuren van de heide.

Bargerveen is opgesplitst in drie gebieden met ieder hun eigen kenmerken:

1. Meerstalblok

Hier vind je alle landschaptypes van het Bargerveen in één klein gebied: vennen, moeras, heide, graslanden, bos en struweel.

2. Amsterdamsche Veld

In dit gebied komt nog vrij weinig veen voor. Je kunt er wandelen in een zeer open en groots heidelandschap, met hier en daar poeltjes waar vogels en ganzen vertoeven.

3. Schoonebeker Veld

Het veen werd hier niet afgegraven, men deed er aan bovenveencultuur. Het landschap wordt op die manier gekenmerkt door de zogeheten "slagen": lange kavels die aangelegd werden in het verlengde van boerderijen.

  Wandelen in het Bargerveen

  Door middel van dammen is het grootste deel van het hoogveenreservaat toegankelijk gemaakt voor wandelaars. Je vindt er wandelroutes van 1 tot 7,5 km. Wil je langer wandelen, dan kan je nog altijd diverse routes combineren. Een wandelroute is langer. Met 17 km is het Natuurparkpad de ideale route voor wie al het beste van de natuur in Zuid-Oost Drenthe wil zien. Het Blauwborstpad voert langs de randen van het Bargerveen en is 4,5 km lang. 

  In Weiteveen vind je het Veenloopcentrum, een ideaal vertrekpunt voor wandelingen onder begeleiding van ervaren gidsen. De wandelingen zijn in groepen van minimaal acht personen. Wie van wandelen houdt kan ook enkele dagen pauzeren tijdens een langere wandeltocht door Nederland. Het Pieterpad doorkruist namelijk ook Zuid-Oost Drenthe.

  Cultureel erfgoed

  De omgeving van Schoonebeek staat bekend om de winning van turf (het bruine goud) en aardolie (het zwarte goud). Rond 1943 trof men in het gebied olie aan en na de oorlog verschenen er dus al snel tal van ja-knikkers. De bruingoudroute is een fietsroute die voert langs culturele bezienswaardigheden, maar natuurlijk geniet je ook van de mooie natuur en pittoreske boerderijen, waarvan er heel wat zijn in Zuid-Oost Drenthe.

  Bezienswaardigheden Zuid-Oost Drenthe

  Een weekend in Zuid-Oost Drenthe is eigenlijk te kort. Er is zoveel te zien en te beleven, dat je niet weet wat eerst of laatst te doen. Een overzicht van de mooiste plekjes in Zuid-Oost Drenthe:

  • Natuurgebieden Mantingerzand - Bargerveen
  • Boswachterij: Boomkroonpad in boswachterij Borger - Boswachterij Gees
  • Tuinen: Tuinen van Mien Ruis - Vijvertuinen van Ada Hofman - Beeldentuin DeHullu
  • Hunebedden 
  • Sterrenwacht in Dwingeloo
  • Industrieel Smalspoormuseum: rit met de veentrein, langs de oude turffabriek en door het prachtige landschap van het Bargerveen Natuurreservaat. 
  • Van Gogh Huis in Veenoord  
  • Nieuw Amsterdam, het enige publieke huis in Nederland waar de schilder geleefd en gewerkt heeft. 
  • Dalen: drie molens (een museummolen en twee werkende molens) en een handweverij.
  • Museumdorp Orvelte

  Weekend Zuid-Oost Drenthe met de kinderen
  - Plopsaland Indoor
  - Wildlands dierenpark in Emmen

  Veelgestelde vragen

  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!