Ga naar content

Fietsen in Drenthe

Natuur in Drenthe - Fietsen door Drenthe is één groot feest. Tijdens een fietsvakantie kom je al trappend op de mooiste plekken. Met drie nationale parken en vele andere natuurgebieden kan het niet anders dan dat jouw fietsvakantie in het teken staat van natuur. Maar een fietsreis in Drenthe is juist zo leuk omdat je natuur makkelijk combineert met cultuur en historie. Ontdek de mooiste fietsgebieden en fietsroutes in Drenthe waarbij je zowel heide, bos, ven en zand als pittoreske dorpen en hunebedden voorbij ziet komen.

Fietsvakanties Drenthe

Wil jij jouw fietsreis in een keer geregeld hebben? Boek je vakantie dan bij een van onze partners. Er zijn genoeg mooie georganiseerde fietsreizen door Drenthe te boeken, zowel individueel als in groep. Onderstaand zie je een aantal mooie reizen die interessante Drentse natuurgebieden doorkruisen.

Fietsgebieden Drenthe

Drenthe is eigenlijk één groot fietsgebied. Stap gewoon op de fiets en je bevindt je vanzelf in een indrukwekkend landschap of bij een interessante historische plek. Maar als we dan toch een paar natuurgebieden moeten noemen, dan tippen we deze:

 • Nationale parken - Drenthe is gezegend met drie mooie nationale parken. In Dwingelderveld geniet je van een van de grootste natte heidegebieden in Europa waar je tijdens een fietstocht zomaar oog in oog kan komen te staan met de schaapskudde. In Nationaal Park Drents-Friese Wold fiets je door gevarieerde natuur. Van dichte bossen tot heidevelden, zandvlaktes en vennen. Heb jij het geluk de iconische zwarte specht te spotten? Het derde nationaal park in Drenthe is het Nationaal Park Drentsche Aa, dat volledig in het teken staat van de meanderende rivier de Aa. Je vindt hier een voor Nederland uniek beekdal.
 • Geopark de Hondsrug. De heuvels en dalen in het gebied zijn in de IJstijd ontstaan. Je ziet de sporen van de prehistorie hier nog terug, waaronder in de hunebedden. Op de Hondsrug liggen diverse mooie gebieden waar je fijn kan fietsen, waaronder het Drouwenerzand. Combineer dit met een bezoek aan musea zoals het Hunebedcentrum en je weet bij thuiskomst alles over de geschiedenis van het gebied.
fietsen in drenthe
Deel op Pinterest
 • Reestdal. Op de grens van Drenthe en Overijssel stroomt de rivier de Reest. In het beekdal liggen tal van bijzondere bezienswaardigheden die je per fiets kan ontdekken. Landgoederen, boerderijen, bossen, heidevlaktes en graslanden trekken aan je voorbij. Lees meer over het Reestdal.
 • Fochtelooerveen. Dit uitgestrekte hoogveengebied ligt op de grens van Drenthe en Friesland. De fietspaden in het gebied leiden je langs diverse uitkijktorens. Je wil daar zeker even afstappen en je verrekijker erbij pakken. Dit is namelijk een geweldig vogelgebied. In het voorjaar heb je kans om kraanvogels te spotten en in het najaar strijken duizenden ganzen neer.

Doe nog meer inspiratie op voor mooie natuurgebieden in Drenthe om te fietsen.

Fietsroutes in Drenthe

We geven je graag een aantal voorbeelden van mooie fietstochten die je kan maken.

 • Dwingelderveldroute, 46 km. Vanuit Dwingeloo maak je een prachtige tocht door Nationaal Park Dwingelderveld. Een gebied dat vooral bekend staat om de natte heidevelden. Daarnaast fiets je door bos en langs vennen. De route is in elk seizoen prachtig, maar wanneer de heide in bloei staat (augustus tot begin september) is het gebied op zijn mooist.
Drents-Friese Wold
© Naturescanner
Deel op Pinterest
 • Drents-Friese Woudroute, 46 km. Je raadt het al, we duiken het Drents-Friese Wold in. Een indrukwekkend gebied waar meer te zien is dan alleen bos. Zo fiets je van bosgebieden naar moeras, heide, vennen en zandvlaktes. Je krijgt een goed beeld van de veelzijdigheid van dit nationaal park.
 • Drentsche Aa fietsroute, 39 km. We maken een fietstocht door Nationaal Park Drentsche Aa. Je maakt kennis met de prachtige meanderende rivier. Erg indrukwekkend zijn de esdorpen zoals Balloo en Taarlo en een mooi plekje onderweg is het Balloërveld, een schitterend heidegebied. Hier heb je grote kans om de schaapskudde tegen te komen.
 • Flintenroute, 41 km. Mooie route over de Hondsrug, waar je onderweg de indrukwekkende hunebedden tegenkomt. De route begint en eindigt bij het Hunebedcentrum. Dus start of eindig je fietstocht met een bezoek aan dit museum en leer alles over de indrukwekkende bouwwerken. 
 • Reestdalroute, 48 km. Je bevindt je in het Zuiden van Drenthe, op de grens met Overijssel, in het prachtige Reestdal. Een bijzondere route door het beekdal waar je de rivier de Reest ziet kronkelen door het landschap. Je hebt goede kans om een ijsvogel te zien en let vooral bij Meppel goed op want daar leeft de ooievaarspopulatie. De ooievaars zitten in de paalnesten, in weilanden of hoog in de bomen.

Reestdal
© Naturescanner
Deel op Pinterest
 • Drentse Bosroute, 43 km. Een rondje door centraal-Drenthe waarbij je de variëteit in landschappen bewondert. Fiets over de heuvels, door bosgebied en over de heide. Onderweg zie je misschien wel een schaapskudde of Schotse hooglanders grazen. De fietsroute start en eindigt bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork, waar de verhalen over het leven in het kamp verteld worden. Erg heftig en aangrijpend, maar wel goed om te bezoeken.
 • De Van Gogh Route Drenthe is Fietsroute van het Jaar 2024. De route bestaat uit drie lussen van in totaal 150 km rondom Emmen, Hoogeveen en Zweeloo en loopt door typisch Drentse landschappen, waar Vincent van Gogh zich door liet inspireren in zijn werk. Langs de route tref je mooie doorkijkpanelen aan en kun je luisteren naar verhalen. Verder kom je langs kenmerkende bezienswaardigheden, zoals het Veenloopcentrum Weiteveen en de jaknikkers van Schoonebeek. 
Van Gogh Fietsroute Drenthe
© Jessica de Korte
Deel op Pinterest

Natuurlijk zijn er nog veel meer fietsroutes in Drenthe. Stel zelf een route samen met een uitgebreide fietskaart.

Leuke tips voor overnachtingen

Fietsen met de kinderen in Drenthe

Het is ook erg leuk om met de kids op fietsvakantie te gaan in Drenthe. Dan is een van bovenstaande routes wellicht te lang. Maar gelukkig zijn er speciale kinderfietsroutes uitgezet. Een daarvan is Kinderfietsroute De Zilveren Dolk. Het is een tocht van 14 kilometer, die je volgt aan de hand van een schatkaart. Onderweg kom je langs allerlei leuke opdrachten. De routekaart is te koop bij Camping de Hondsrug en Camping Zwanenmeer.

Een andere optie is Kinderfietsroute De Verdwenen Eenhoorn van 16 kilometer. De route wordt gereden aan de hand van het verhaal van het eenhoorn sterrenbeeld. Het sterrenbeeld zou bestaan uit 8 sterren maar er is een aantal sterren naar beneden gevallen. Aan de kinderen de taak om de sterren door middel van opdrachten terug te vinden. Je fietst over het Dwingelderveld, langs de schaapskooi en het Planetron. Onderweg leren de kinderen over het heelal. Leuk én leerzaam dus!

Verblijf op een gezellig vakantiepark

Mountainbiken in Drenthe

Ook mountainbikers kunnen hun hart ophalen in het mooie Drenthe. Op hoge snelheid cross je door de mooiste heidegebieden, over zandvlaktes en over kronkelende bospaadjes. 

Mountainbiken
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Enkele mooie routes:

 • MTB Dwingeloo, 23 km. Een niet al te zware route door NP Dwingelderveld. Je baant je een weg over bospaadjes en zandpaden. Met prachtig uitzicht op de heidevelden en misschien wel op de schaapskudde.
 • MTB Ruinen, 19,5 km. Leuke route door boswachterij Ruinen. Het landschap wisselt af tussen naaldbomen, heide en hoogveen. Je fietst op rechte paden maar ook op singletracks die je meer uitdaging geven.
 • MTB Exloo, 37 km. Dit is er eentje voor de gevorderde mountainbikers. Je trapt over boswachterij Exloo op de Hondsrug. Je start bij een hunebed, gelijk een goed begin! Daarna fiets je over diverse soorten terrein en heb je alle ruimte om je stuurtechniek te oefenen. Onderweg is van alles te zien waaronder prehistorische grafheuvels.
 • Fietsparcours Col du VAM. Geen echte route, maar wel een heel leuk parcours van 2 kilometer waarbij je kunt oefenen met stijgen en dalen. Een van de heuvels heeft een stijgingspercentage van maar liefst 15%. Kan jij het aan?

Ook leuk is onderstaande mountainbike reis:

Fietsverhuur Drenthe

Wil je een fiets huren in Drenthe? Dit kan bijvoorbeeld via ListNRide. Hier heb je de keuze uit diverse soorten fietsen zoals e-bikes, mountainbikes, tandems en natuurlijk normale fietsen. Voor iedere reiziger de perfecte fiets!

Fietsen en overnachten in Drenthe

Wanneer je zelf je fietsvakantie in Drenthe regelt, ga je natuurlijk op zoek naar een leuke overnachting op de route. Misschien zit er wel iets leuks bij de bijzondere overnachtingen in Drenthe die we voor je uitgezocht hebben? Bijvoorbeeld een nachtje in een plaggenhut of boomhut? Of kijk eens bij onderstaande aanbieders.

Veelgestelde vragen over fietsen in Drenthe

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!