Ga naar content

Friesland

Natuur in Nederland - Water, ruimte en rust. Friesland heeft er genoeg van. Als wandelen, vogels kijken en varen voor jou vakantie vieren is, dan doe je er goed aan de provincie eens te gaan ontdekken. Want ontdekken kan je hier nog echt. Over spannende bospaadjes, over het strand, maar ook door smalle slootjes en op uitgestrekte meren. Door de Friese taal krijg je soms zelfs het gevoel dat je in een ander land bent. De perfecte provincie om er even lekker tussenuit te zijn, van een weekendje weg tot een langere vakantie.

Natuur in Friesland

De Friese natuur wordt gekenmerkt door zeer diverse landschappen. Je vindt er uitgestrekte weilanden, grote meren, de Waddenzee, maar ook bossen om heerlijk doorheen te struinen. Het Friese vasteland en de eilanden zijn een belangrijke stopplaats tijdens de vogeltrek, dus als je van vogels kijken houdt zal jij je vakantie voornamelijk door je verrekijker beleven.

Oranjewoud
© Naturescanner
Deel op Pinterest

In de wetlands komen ook vele soorten amfibieën voor, waaronder de zandhagedis en de kleine watersalamander en in het bos kan zomaar een ree voorbij schieten. Kijk dus zeker goed om je heen wanneer je de Friese natuur aan het verkennen bent. Op zoek naar een bijzondere accommodatie omringd door natuur? Bekijk dan zeker onze pagina over unieke slaapplekken in Friesland.

Mooiste plekken in Friesland

Waar moet je zijn om de mooie plekjes in Friesland te vinden? Door gewoon eens rond te rijden over landweggetjes krijg je al een goed beeld van het landschap maar mocht je graag al een plan klaar hebben dan mag je deze natuurplekken zeker niet overslaan:

Al is Fryslân plat, it hat syn hichtepunten.

1. Lauwersmeer

Voor vogelspotters is dit dé hotspot van Friesland. En ook van Groningen want het Nationaal Park Lauwersmeer ligt op de grens van de twee provincies. Deze bijzondere plek is niet alleen een vogelwalhalla maar ook één van de twee Dark Sky Parken in Nederland. Deze titel heeft het park gekregen omdat het hier nog echt donker wordt 's nachts én je welkom bent om van de donkerte te genieten. Dat is toch erg bijzonder in een land met ontzettend veel lichtvervuiling. Hier kom je dus naartoe om te genieten van een fonkelende sterrenhemel. 

Lauwersmeer
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Drents-Friese Wold

Nog een grenspark, dit keer met Drenthe. Een geweldig park om te wandelen en fietsen door de zandvlaktes, heide, bossen en vennen. Ontzettend veel afwisseling binnen één park. Houd je omgeving goed in de gaten want in de boom kan zomaar een zwarte specht hangen. Op de grond zie je misschien een zandhagedis voorbij schieten. We vertellen je graag meer over Nationaal Park Drents-Friese Wold.

Natuur in Friesland
Het Drents-Friese Wold
Deel op Pinterest

3. Alde Feanen

4000 hectare aan moerasbos en veenplassen, dat vind je in Nationaal Park Alde Feanen. Dit waterhart van Noord-Nederland verken je uiteraard het beste per boot. Er zijn diverse mogelijkheden zoals meegaan met een fluisterbootje of zelf kanoën. Ook erg leuk is suppen. Doordat je wat hoger staat kun je het gebied goed overzien. Ook wandelen en fietsen is mogelijk op een van de vele paden. Las zeker een stop in bij de vogelobservatieposten, want je wil het baardmannetje, de roerdomp en waterral niet missen.

4. Waddeneilanden

Misschien realiseer je dit niet, maar vier Waddeneilanden horen ook bij Friesland. Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog zijn stuk voor stuk interessante eilanden voor de natuurliefhebber. Een bezoek aan een van de eilanden is ook goed te combineren met het Friese vasteland. Vanuit Harlingen reis je naar Vlieland en Terschelling, vanuit Holwerd vaart een boot naar Ameland. Schiermonnikoog bereik je vanuit Lauwersoog. We hebben ook leuke tips voor speciale overnachtingen op de Waddeneilanden.

5. Nationaal Landschap Noardlike Fryske Walden

Hoewel er wel bossen zijn in dit gebied is het meest kenmerkende toch de strokenverkaveling in het gebied. De Noordelijke Friese Wouden staan bekend om het typische coulissenlandschap en de landschapskunst die de omgeving siert.

Landgoederen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wandel mee over middeleeuwse paden waarbij je langs kloosters, dorpjes en landgoederen komt. Deze paden werden honderden jaren geleden al gebruikt door boeren en monniken. Er zijn nog meer sporen van het verleden te vinden in het landschap. Zo zijn de dobben (kuilen met water) overblijfselen uit de IJstijd. Bijzonder hoe je in het Friese landschap nu nog het verleden kan zien.

6. Oranjewoud

Het Oranjewoud is een schitterend gebied met tal van parken, tuinen, bossen, vijvers en grachten. Het Museumpark Landgoed Oranjewoud omvat het natuurgebied en het Museum Belvédère en de grachten in Engelse landschapsstijl.

Reeën in Friesland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Honderden vogels fluiten in het struikgewas, maar wie stil is maakt ook kans op het zien van reeën. Tijdens onze wandeling zagen we zelfs een gladde slang.

7. De Deelen

Door de vroegere afgraving van turf is een bijzonder veengebied ontstaan. Het park heeft de status van wetland gekregen en is daarmee een belangrijke plek voor vogels. Vooral in de herfst en winter kun je hier grote groepen eenden en ganzen aantreffen maar ook bijzondere gasten zoals de zwarte stern, purperreiger en bruine kiekendief. Een mooie wandeling over houten bruggen laat je één worden met dit moerasachtig gebied vol water, riet en graslanden. Volg bijvoorbeeld de rode route van 3,2 kilometer. Niet te inspannend maar toch een goed beeld van de wetland.

8. Nationaal landschap Zuidwest Fryslân

Het Nationaal Landschap bestaat uit vier verschillende onderdelen die samen zorgen voor een uniek gebied. Tot Zuidwest Friesland behoort de IJsselmeerkust met gezellige havenstadjes, het kleigebied met middeleeuwse terpen, het veen- en merengebied met de allermooiste Friese Meren en de bossen en stuwwallen van Gaasterland

Watersport FrieslandDeel op Pinterest

Zuidwest Friesland wordt ook wel het Waterland van Friesland genoemd. Het zal je daarom niet verbazen dat dit een uitstekende plek is om per boot te verkennen. Het is ook een goede bestemming voor vogelspotters, dankzij de vele kijkhutten.

9. Eise Eisinga Planetarium in Franeker

Leuk voor als het een dagje minder goed weer is om naar buiten te gaan. Het Eise Eisinga Planetarium is het alleroudste planetarium ter wereld dat nog werkt. Het is kandidaat om op de Unesco Werelderfgoedlijst te komen. Bekijk de stand van de planeten of bezoek de expositie om meer te leren over de kosmos. 

Eise Eisinga Planetarium
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Winters landschap in Friesland

De winter is een heerlijke periode om het Noorden te ontdekken. Haal een frisse neus en wandel langs bevroren beken en met rijp bedekte bomen. Het mooist is het landschap natuurlijk wanneer het écht koud wordt en je kunt schaatsen op natuurijs. Zou hij dit jaar weer eens gaan plaatsvinden, de "Tocht der tochten"?

Is dat niet het geval, dan niet getreurd. Er zijn veel winterevenementen om te bezoeken. Er zijn in deze periode tal van gezellige winterse markten en tochten in kerstsfeer. En anders kan je ook nog opladen, Friesland style: lees meer over leuke winteractiviteiten in Friesland.

Wandelen
© Marcel van Kammen/Visit Friesland
Deel op Pinterest

Activiteiten in Friesland

Er zijn ontzettend veel leuke dingen te doen in Friesland. Welke activiteiten mag je niet missen?

Fietsen in Friesland
Een fietsvakantie in Friesland is heerlijk. Door de afwisseling fiets je het ene moment langs de Waddenzee, dan weer door de bossen of langs de schitterende Friese Meren. Pauze houden kan in een van de vele gezellige dorpjes onderweg. Je kunt natuurlijk zelf een route uitstippelen, maar er zijn al tal van uitgezette fietsroutes. Onderstaand een tip voor een georganiseerde fietsreis:

Wandelen in Friesland
Voor wandelaars zijn er voldoende paden om te verkennen. Door bossen, langs het water, over de eilanden. Van een aantal kilometers tot een paar honderd.

Een mooi langeafstandspad is het Elfstedenpad, waarbij je zoveel als mogelijk de route volgt van de schaatstocht. 46 etappes vormen een pad van 283 kilometer lang. Het start- en eindpunt is Leeuwarden en je kunt ook deels het ov pakken om de route af te leggen.

Wandelen in Friesland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Verder kun je langs de Friese dijken aan de Waddenzee wandelen, boswachterspaden volgen, door bovengenoemde natuurgebieden wandelen maar ook gaan wadlopen of de oversteek maken naar bijvoorbeeld Terschelling en daar de duinen verkennen.

Watersport in Friesland
Friesland is dé provincie voor liefhebbers van watersport. Of je nou wil gaan zeilen op de Friese Meren, kanoën of suppen door de parken en grachten of het water op wil om te kitesurfen of windsurfen. In Friesland heb je de ruimte om te doen waar je zin in hebt.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!