Ga naar content

Fietsen in Friesland

De natuur in eigen land verkennen? Maar natuurlijk! Je dacht toch niet dat je alle natuurpareltjes van Nederland al kende? Neem Friesland. De noordelijke provincie heeft niet alleen veel water, maar ook prachtige bossen, veenlanden én vogelrijke gebieden.

Fietsvakantie in Friesland

Heb jij zin om op het zadel te stappen, te fietsen langs prachtige kanalen en historische plaatsen? Tijdens een fietsreis in de Friese Provincie kom je helemaal tot rust. Bekijk onze tips voor leuke vakanties.

Top 3 mooiste fietsroutes van Friesland

Er zijn veel leuke fietsarrangementen te boeken in Nederland, maar trek je op de fiets door Friesland, dan kom je onherroepelijk voor leuke verrassingen te staan. Ga jij binnenkort op hotel in Friesland, neem dan zeker je fiets én je verrekijker mee, want we hebben 3 top fietsroutes voor je!

1. De Venenroute voor dé natuurgenieter

Fiets, gevulde rugzak en verrekijker paraat? Dan kun je van start aan de Hoflanswei in Grou, voor een mooi fietstochtje door Nationaal Park De Alde Feanen! Deze 26 kilometer lange Venenroute laat je kennismaken met een uniek laagveenmoerasgebied waar meren, vennetjes en rietlanden, waar ook struwelen en moerasbossen voorkomen. 

Deel op Pinterest

Jij als ware natuurliefhebber zult extra genieten van de trilvenen, elzenbossen, blauwgraslanden en dotterbloemhooilanden, die óók van de partij zijn. Dit landschap is voor de fietser die van bijzondere natuur houdt een ideale arena. En de verrekijker? Die heb je niet voor niets bij je, want er valt onderweg veel te begluren. Bespeur de roerdomp, purperreiger, de bruine kiekendief en de zwarte stern. Maar wees ook alert op vele soorten libellen, want je zou zomaar de zeldzame ‘groene glazenmaker’ kunnen spotten!

Bij het Bezoekerscentrum NP De Alde Feanen, de lokale VVV in Earnewald en Grou en bij camping Simmerwille zijn plattegronden te koop van alle fiets- en wandelroutes.

2. Mooiste pontjes-fietstocht van Nederland

Stukkie fietsen en dan weer op een pontje naar de overkant: ontdek al fietsend én varend de mooie, waterrijke regio Zuidwest-Friesland! De 51 kilometer lange Fietstocht De Oersetters is een ware beleving, die bij ‘Kootje bij de Brug’ in Wolsum begint.

In deze fietsroute door het Friese Merengebied zijn twee voet- en fietsveren (de zogeheten ‘oersetters’) opgenomen, die het tochtje een bijzondere dimensie geven. Je zult merken dat je onderweg een goed beeld krijgt van de diversiteit van het Nationaal Landschap Zuidwest-Friesland. Naast uitgestrekte weilanden en slootjes is er plaats voor grote meren én diverse vogelkijkhutten! Minstens zo bijzonder? Met de kano het Friese water op!

3. Deze Elfstedentocht kan altijd doorgaan

Aangezien de Elfstedentocht op ijs nog wel even op zich zal laten wachten, is het fijn te weten dat de route ook per fiets afgelegd kan worden. It giet oan? Dat ligt helemaal aan jou, aan niets of niemand anders! Wil je ‘all te way’ gaan, dan krijg je 255 kilometer voor je kiezen. En natuurlijk ontdek je tijdens de Elfstedentocht op de fiets de mooiste historische stukjes van Friesland.

Deel op Pinterest

Maar je ziet ook genoeg fraais als je kiest voor één etappe, of twee! De fietstocht kan namelijk in elk gewenst Elfstedenstadje opgepakt worden. Ga jij voor de volle 255 kilometer, dan begint en eindigt je tocht in Leeuwarden en doorkruis je onder meer de charmante stadjes Dokkum, Franeker, Bolsward, Stavoren en Sneek. Langs de vaart een wijntje en kaasplankje bestellen in plaats van koek en zopie? Nou en of!

4. Fietsen in Oranjewoud

Een fietsgebied wat ik graag in de kijker zet is het Oranjewoud in Heerenveen. Hier vind je een uitgebreid netwerk aan fietspaden, langs de mooiste landgoederen en schitterende natuur. Strak aangelegde grachten en tuinen wisselen hier af met eeuwenoude bossen en vogelrijke vijvers. Onderweg kan je een stopje maken bij Museum Belvédère of een van de gastvrije eetgelegenheden. Zeer afwisselend en erg mooi! 

Fietsen in Oranjewoud
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Zelf uitstippelen

Zit het plezier voor jou vooral in het zelf uitstippelen van een fietsvakantie? Bereid je route in Friesland dan goed voor, zodat alle mooie bezienswaardigheden langs de fietsroute liggen. Een goede fietsgids zorgt voor de juiste inspiratie.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!