Ga naar content

Friese Meren

Natuur in Friesland - Om mooie boten te zien en te genieten van een vers visje hoef je niet naar Zuid-Frankrijk. In ons eigen land bieden de Friese meren genoeg opties voor een rustgevende vakantie aan het water. Misschien heb je zelf een boot of huur je er een en spendeer je je vakantie wel óp het water. Benieuwd wat er allemaal te doen is bij de meren in Friesland? Bekijk hier onze tips.

Vakantie Fryske Marren

De "Fryske Marren" vormen een mooi gebied in het noorden van Nederland met een breed scala aan watersport activiteiten. De provincie die voornamelijk bekend staat om de Sneekweek en het Skûtsjesilen stelt niet teleur en staat garant voor een heerlijke vakantie vol waterpret. Wil je de vakantie combineren met een beetje cultuur? Dan kun je een bezoek brengen aan het Friese Museum in Leeuwarden. Het culturele Leeuwarden zelf zit ook vol verrassingen. 

Uniek overnachten

Mooie meren

De mooiste Friese meren zijn onder andere De Fluessen, Goëngarijpsterpoelen, Groote Brekken, De Holken, Koevordermeer, Langweerderwielen, Oudhof, Slotermeer, Sneekermeer en Tjeukemeer. Er zijn nog tal van andere meertjes en waters in de omgeving, en hiermee altijd weer een verrassend nieuw plekje op het water te ontdekken. De meren staan vaak in verbinding met elkaar en met het IJsslmeer. Een deel valt onder beschermd Natura-2000 gebied.

Ook het IJsselmeer is prachtig en omgeven met veel groen.

Activiteiten rondom de Friese meren

De meren zijn allemaal onderling verbonden met kanaaltjes waaraan schattige boulevards met zonnige terrasjes zich afwisselen met prachtige oevers vol riet en waterdieren. Tijdens een bootvakantie in Friesland vaar je naar de mooiste plekjes op de meren. Hoe heerlijk is het om met een elektrische boot geruisloos te varen over het water en te genieten van de natuur om je heen? En wist je dat het vaarseizoen in Friesland steeds langer wordt? In de winter kun je gewoon doorvaren en zijn vele sluizen en bruggen op afroep te openen.

Nexus Revo 870
© Natural yachts
Deel op Pinterest

Maar Friesland heeft meer te bieden dan alleen water. De Friese Meren zijn omgeven door groen en kneuterige stadjes. Ontdek de omgeving een dagje met de fiets of te voet. Leg aan in een van de bekende elf steden van Friesland zoals Lemmer, Stavoren, Hindeloopen of Makkum.

Toch liever zelf de natuur in wandelen? In Nationaal Park Alde Feanen waan je je echt in een nieuwe wereld. Het water is de beste manier om dit park echt te leren kennen, want met de fiets of te voet kom je niet bij de talloze kleine eilandjes die het park telt. De fietsroute is zeker wel de moeite waard.

Als je graag over het water beweegt, kun je hier in een houten sloepje stappen en het park peddelend verkennen. In dit park vindt ook het jaarlijkse Skûtsjesilen evenement plaats. In Earnewâld kun je daarom ook het Skûtsjemuseum bezoeken. 

Fietsen bij de Friese Meren

Wist je dat je schitterend kunt fietsen rond het IJsselmeer en tussen de andere meren? Tijdens een tocht op je tweewieler blaast de wind door je haren terwijl je geniet van de vele zingende vogels en mooie natuur. Complete fietsgidsen zijn te koop bij Reisboekhandel De Zwerver. Onder meer het Bergumer meer en de Leyen zijn prachtige natuurgebieden om te fietsen. Het blijven Nederlandse gebieden, dus de paden zijn vrij vlak.

Hieronder een aantal tips voor een georganiseerde fietsvakantie, waarbij je meerdere dagen op het zadel de waterrijke omgeving verkent.

Dieren bij de Friese meren

Naast vogels die je vaak bij het water ziet, zoals de grutto, zijn er nog meer dieren die zich in en rondom het water verschuilen, zoals bijvoorbeeld de otter. Dichterbij het IJsselmeer kun je de zeearend spotten en wat dieper de natuur in, zie je reeën en damherten. Met een beetje geluk zie je hier ook vossen en hazen. Een uitje naar de dierentuin is niet meer nodig!

Overnachten bij de Friese Meren

Hierboven zie je al enkele leuke tips voor een vakantie bij de Friese meren. Wil je er een dagje op uit, met één of twee bijzondere overnachtingen, bekijk dan meer tips voor bijzondere overnachtingen in Friesland.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Anne Bosveld
Geschreven door
Anne Bosveld
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!