Ga naar content

Het IJsselmeer

Noord-Holland vakantietips - Vakantie aan het water in Nederland. Dan denk je misschien in eerste instantie aan de Noordzee of de Waddenzee. Maar heb je weleens aan het IJsselmeer gedacht? Er liggen hier diverse mooie natuurgebieden en er is altijd van alles te zien en te beleven. Laat je verrassen en verblijf een paar dagen in de directe omgeving van het IJsselmeer.

Natuur bij het IJsselmeer

Rondom het IJsselmeer liggen diverse mooie natuurgebieden. Zo heb je aan de Friese kant de Makkumerwaarden. Dit gebied ligt ten zuiden van de Afsluitdijk bij het watersportdorp Makkum en dorpje Piaam en wordt gevormd door de drie eilanden Makkumer Noordwaard, Makkumer Zuidwaard en de Kooiwaard. Om deze waarden heen ligt een omvangrijk vogelreservaat, waar je onder meer kluut, visdiefje, grote stern, roerdomp, baardmannetje en waterral kunt spotten. Ook de bruine kiekendief en visarend kun je hier tegenkomen, als je geluk hebt. 

De drie eilanden maken samen deel uit van een ruim 460 groot natuurreservaat met rietvelden, moerasruigten, hooilanden, biezen, struwelen, wilgenbossen, schelpenbanken en schraalgrasland. Een zeer divers gebied dus waar onder andere dotterbloemen, moerasspirea, valeriaan, poelruit, orchideeën, koekoeksbloemen en de grote kaardebol bloeien.

Naast de Makkumerwaarden ligt aan de Friese kant van het IJsselmeer ook nog de Oudemirdumer Klif, een natuurgebied in de regio Gaasterland. Er leven hier dassen, diverse watervogels en aparte zangvogels zoals de kneu, grasmus en rietzanger. Meer dan 250 plantensoorten komen er voor, waaronder planten die van zout water houden en de zeldzame beekpunge en handjesgras.

Deel op Pinterest

Ook natuurgebied De Mokkebank ligt in de streek Gaasterland. Het is een grote zandplaat waarop onder meer riet, struiken, en (wilgen) bosjes groeien. Het hele jaar door komen hier diverse vogels voor, waaronder de sprinkhaanzanger, de kwak, de kleine karekiet en ook de snor en blauwborst vinden het hier aangenaam vertoeven. De zeldzame plantjes ijle zegge en de valse voszegge tref je hier ook aan. 

Mooiste plekken en activiteiten bij het IJsselmeer

In  de buurt van het IJsselmeer liggen diverse leuke bezienswaardigheden en kan je deelnemen aan allerhande activiteiten. Een overzicht van een aantal mooie plekjes en attracties:

1. Batavialand

In Batavialand, het museum van Lelystad word je op de hoogte gebracht over de inpoldering van Flevoland en de strijd tegen het water in Nederland. Samen met de kinderen kun je hier ook vermaken met allerlei bezigheden, zoals broodjes bakken op ouderwetse wijze en het vervaardigen van je eigen kleine waterschip. 

2. Zuiderzeemuseum

Ervaar hoe men vroeger rondom het IJsselmeer leefde en werkte in het Zuiderzeemuseum in het charmante stadje Enkhuizen. Het bestaat uit een binnen- en buitenmuseum. Het binnenmuseum is het hele jaar open.

3. Stavoren

De Hanzestad Stavoren, ook bekend om de Friese Elfstedentocht, is ook zeer de moeite waard om te bezoeken met zijn schitterende ligging aan het IJsselmeer. Het ademt een historische sfeer, heeft vele unieke winkeltjes en galeries en met een veerboot kun je in de maanden april t/m oktober naar Enkhuizen varen. Ook kun je er diverse tours naar het mooie Gaasterland maken, in de vorm van boot- en bustochten of een combinatie hiervan. 

4. Stranden 

Er zijn diverse stranden bij het IJsselmeer waar het heerlijk vertoeven is. Zo heb je bij de vuurtoren op Urk twee stranden waar je heerlijk kunt zonnen na je zwempartij. Of bezoek eens het Lemmerstrand aan de zuidzijde van de plaats Lemmer. Geniet van een onbezorgde stranddag met het hele gezin op het strand van Stavoren of het zwemstrand van Makkum. 

Deel op Pinterest

   5. Markermeer

   Slechts een dijk scheidt het IJsselmeer van het Markermeer. Vaak wordt een vakantie bij het IJsselmeer gecombineerd met een bezoek aan de hoogtepunten van het Markermeer.

   - Marker Wadden

   De Marker Wadden zijn een nieuw stukje Nederland, met als doel natuurherstel. In enkele jaren tijd is dit een vogelparadijs geworden, met tal van bijzondere planten en bloemen. Een veerboot vaart vanaf Bataviahaven in Lelystad. Wie hier langere tijd wil blijven, kan een van de eilandhuisjes van Landal GreenParks boeken.

   - Volendam

   Bezichtig het schilderachtige vissersdorpje Volendam bekend om zijn fraaie haven, de vele karakteristieke huisjes, de vishandel en een aantal muzikale inwoners. Slenter over de Dijk of door het Doolhof, het oudste deel van het centrum waar authentieke vissershuisjes in een doolhof van straten staan. Ga alleen of met de kinderen op de foto in traditionele Volendamse klederdracht of neem een kijkje in het palingsoundmuseum

   Deel op Pinterest

   - Edam

   Breng na Volendam ook een bezoek aan buurstad Edam, dat ook bekend staat als kaasstad. Bewonder een van de vele 18-eeuwse kaaspakhuizen, wandel over de vele kaasmarkten, slenter door de knusse winkelstraatjes of leer meer over de geschiedenis van Edam in het Edams Museum.  

   Watersport aan het IJsselmeer

   Naast de beroepsvaart is er veel vertier op het IJsselmeer en is het een ideale plek voor watersportliefhebbers. Je kunt er heerlijk zwemmen, surfen en zeilen. Rederijen bieden vanaf diverse havenplaatsjes mooie excursies aan, waar je op een historische tweemast klipper of een oude driemastbark een mooie zeiltocht over het IJsselmeer maakt. Bevind je je op of in het IJsselmeer, houd er dan wel rekening mee dat het weer plotseling kan omslaan en dat de golven soms razendsnel opkomen.

   Fietsen langs het IJsselmeer 

   Voor de fietsliefhebbers liggen er diverse mooie routes aan het IJsselmeer, zoals het beroemde Rondje IJsselmeer, waarbij je om het IJsselmeer heen rijdt.

   Deze Langeafstand Fietsroute heet de Zuiderzeeroute, is circa 400 km lang en bestaat uit drie landelijke Fietsroutes LF21, LF22 en LF23. Tijdens deze meerdaagse tocht fiets je door middeleeuwse stadjes en schitterende natuurgebieden. Je kunt deze route natuurlijk altijd aanpassen en/of inkorten. Geen zin om alles zelf uit te zoeken, bekijk dan de georganiseerde fietsarrangementen, waarbij accommodaties en routes geregeld zijn!

   Wandelen bij het IJsselmeer

   Langs het IJsselmeer lopen diverse mooie wandelroutes, Zo heb je in Medenblik een mooie dagtocht waarbij je start bij een oude burcht en je na een paar minuten al het IJsselmeer ziet verschijnen. Een Langeafstandpad is het Zuiderzeepad. Deze ruim 490 km lange route heeft als begin- en eindpunt Enkhuizen, is verdeeld in meerdere etappes en maakt een mooi rondje om het IJsselmeer. Ideaal voor wandelliefhebbers die van meerdaagse wandeltochten houden. 

   Deel op Pinterest

   Ontstaan van het IJsselmeer

   Met een oppervlakte van ruim 1100 km² is het IJsselmeer het grootste zoetwatermeer in Nederland. Vroeger heette het de Zuiderzee. Met de aanleg van de Afsluitdijk, een 32 km lange waterkering die het IJsselmeer afdamt van de Waddenzee, werd het omgevormd tot een meer en veranderde het water langzamerhand van zout naar zoet. Het ligt tussen de provincies Noord-Holland, Friesland en Flevoland en de Houtribdijk, een dam die het IJsselmeer afgrenst van het Markermeer. Het wordt met name gevoed door de rivier de IJssel, waarnaar het is vernoemd en in kleinere mate door de rivieren de Vecht, de Amstel en de Rijn.

   Veelgestelde vragen

   Afbeelding van Monique Hovens
   Geschreven door
   Monique Hovens
   Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!