Ga naar content

Volendam en Marken

Vissersdorp Volendam en het eigenzinnige eiland Marken. Twee highlights van Noord-Holland die je eens gezien wil hebben. Niet alleen omdat ze wereldberoemd zijn, maar ook omdat ze prachtig gelegen zijn aan het water en de pittoreske huisjes gelijk een glimlach op je gezicht toveren. Het is super leuk en makkelijk om Volendam en Marken in 1 dag te bezoeken. Pak de fiets of de boot en maak je klaar voor een heerlijk dagje Hollandse glorie!

Volendam Marken Express

De veerdienst tussen Volendam en Marken maakt het ontzettend makkelijk om deze twee iconische dorpjes op dezelfde dag te bezoeken. De boot brengt al bijna 100 jaar mensen van het ene naar het andere dorp. Slechts een half uur aan boord en je vaart een nieuw dorp in.

Volendam Marken Express
Volendam Marken Express
Deel op Pinterest

De afvaartlocatie in Volendam is Haven 39 en op Marken is het Havenbuurt 19. De boot vertrekt iedere 30 of 45 minuten. De meest actuele vertrektijden vind je op markenexpress.nl. Genoeg praktische tips, nu willen we het graag hebben over de leukste plekjes van Volendam en Marken!

Volendam

Vis, muziek en klederdracht. En een hele hoop toeristen. Dat komt vast in je op als je denkt aan Volendam. Alle vier helemaal waar. Misschien hield de drukte je altijd tegen om naar Volendam te gaan. Maar bekijk het eens anders. Loop door het dorp met de ogen van een toerist en laat je een dagje meeslepen in het toeristische gebeuren. Verwonder je over de pittoreske straatjes met gekleurde huisjes, de klederdracht en de gezellige sfeer. En dan die ligging tussen het Markermeer en de uitgestrekte Hollandse polders. Volendam heeft echt wat bijzonders!

Zien en doen in Volendam

Wat mag je nou echt niet missen als je in Volendam bent? Onderstaand enkele leuke tips voor bezienswaardigheden en dingen om te doen.

1. Volendam Centrum

Alleen al rondstruinen door het oude centrum is een groot genot. De Dijk is de meest iconische plek van Volendam. Aan de ene kant kijk je uit over het Markermeer en aan de andere kant staan schattige huisjes met vis- en souvenirwinkels.

Bezienswaardigheden Volendam
Deel op Pinterest

Houd er rekening mee dat dit de drukste plek van het dorp is. Blijf daar daarom zeker niet hangen, maar ga ook eens dwalen door Het Doolhof waar de pittoreske Volendamse huisjes kriskras door elkaar staan. Zonder recht lijnenpatroon en huisnummers die soms niet bij elkaar lijken te kloppen.

2. Musea

Rondwandelen tussen de huisjes door is natuurlijk heel leuk voor de foto’s, maar om Volendam echt te leren kennen bezoek je de drie musea in het dorp. Het Volendams Museum geeft een inkijkje in de geschiedenis en de folklore van het dorp. Het Palingsound Museum biedt een leuke afwisseling tussen de typisch Volendamse muziek (van o.a. Jan Smit en Nick & Simon) en het proeven van paling in de palingrokerij. Tot slot neem je een kijkje in de Cheese Factory. Hier zie je hoe de Volendammers al eeuwen lang kaas maken. Uiteraard proef je ook de echte Volendammer kaas.

3. Foto in klederdracht

De klederdracht van Volendam met het typische kanten kapje (hul) en de kraplap is sinds de 20e eeuw het icoon van Nederland voor buitenlandse toeristen. De klederdracht werd afgebeeld op schilderijen die de hele wereld overgingen. Daarom komen nog steeds toeristen van heinde en verre om de klederdracht te zien én zelf aan te trekken.

Hoewel er steeds minder Volendammers echt in klederdracht lopen, blijft het bijzonder om te zien. Het is op vele plekken in het dorp mogelijk om jezelf eens in klederdracht te hijsen en op de foto te gaan. Hilarisch om helemaal uitgedost in traditioneel kostuum op de foto te gaan met een leuk attribuut zoals een stukje kaas of bos tulpen in de hand. Een grappig aandenken aan een dagje Volendam. Je kan nu alvast je bezoek aan de fotostudio boeken.

4. Natuur rond Volendam

Vanuit Volendam zit je bovendien binnen no time in de mooie natuur. Het dorp maakt namelijk deel uit van Nationaal Landschap Laag Holland, waar je geniet van de rust in de typisch Hollandse polderlandschappen. Eindeloze weilanden met kaarsrechte slootjes erdoorheen en midden in het landschap ineens een knus dorp of molen. Erg leuk om een fietstocht te maken of om er met een kano doorheen te peddelen. Bovendien is Laag Holland een belangrijke vogelbroedplaats wat betekent dat je er ook leuk vogels kan spotten. Lees alles over de mooiste plekjes in Laag Holland.

Natuur rond Volendam
Deel op Pinterest

TIP: bij Rent & Event Volendam vind je leuke tours met dingen om te doen in Volendam. Denk aan een speurtocht door het dorp, een rondleiding met gids of een fietsarrangement.

Volendam bezoeken

Hoe plan je een dagje uit of weekendje weg naar Volendam? Naast de highlights geven we je ook wat praktische tips voor parkeerplaatsen en leuke accommodaties in en rond het dorp.

Parkeren

Het liefst wil je natuurlijk gratis parkeren in Volendam. En dat is prima mogelijk! Een goede optie net buiten het centrum is het Marinapark parkeerterrein. Hier kan je de hele dag gratis staan als je het niet erg vindt om ongeveer 15 minuten te wandelen naar het centrum. Let wel op dat je niet bij de blauwe zone gaat staan, hier mag je maximaal 3 uur gratis staan. Een andere optie is het kleinere Slobbeland parkeerterrein. Slechts 300 meter wandelen van het centrum maar daarentegen wel snel vol. Dus als je er vroeg bent heb je misschien geluk.

Je hebt ook nog blauwe parkeerzones. Deze vind je langs de winkelstraten en bij het Amvo parkeerterrein. Let even goed op hoe lang je er mag staan en leg je parkeerschijf neer. Betaald en overdekt parkeren in Volendam kan bij Parkeergarage Centrum Volendam of Parkeergarage Havenhof Volendam.

Openbaar vervoer

Of ga lekker met het openbaar vervoer naar Volendam. Reis naar Amsterdam en pak vanaf daar bus 316 die je in een half uurtje naar hartje Volendam brengt.

Overnachten in Volendam

Hoe leuk is het om meerdere dagen door te brengen in het dorp? Zo kan je ‘s ochtends vroeg voor alle drukte al in het dorp rondlopen en genieten van de stilte. Tips voor een leuk vakantiepark, hotels en huisjes bij Volendam.

Marken

Marken is een eiland bij Volendam, gelegen in het Markermeer. In de 14e eeuw werd Marken door een storm gescheiden van het vasteland, waardoor de inwoners volledig geïsoleerd kwamen te leven. Pas in 1957 is er een dijk aangelegd die Marken weer met het vasteland verbond, waardoor het vandaag de dag eigenlijk een schiereiland is. Toch zie je de lange tijd van isolatie van Marken nog goed terug in de authentieke bebouwing en bijzondere tradities. Fiets of pak de boot vanuit Volendam en ontdek dit bijzondere eiland!

Zien en doen in Marken

Wat is er dan te zien op dit kleine eilandje in het Markermeer?

1. Huisjes

Een van de meest karakteristieke eigenschappen van Marken zijn de kleurrijke woningen die gebouwd zijn op terpen (in de volksmond ook wel werven genoemd). Het eiland kampte vroeger veel met overstromingen waardoor de inwoners hun huizen hoger zijn gaan bouwen. Hoewel de overstromingen vandaag de dag niet meer voorkomen dankzij de aanleg van de Afsluitdijk, zijn de authentieke huisjes op palen nog altijd te bewonderen. Wandel gewoon eens rond op het eiland en verwonder je over de groene en zwarte huisjes met fel oranje daken die er nog bijstaan alsof de tijd heeft stilgestaan. Ook vind je in het dorp nog enkele witte ophaalbruggen.

Eiland Marken
Deel op Pinterest

2. Klompenmakerij

Altijd al willen weten hoe je van een stuk hout een klomp maakt? Bij de Klompenmakerij op Marken laten ze het je met alle liefde zien. Ze werken hier nog op traditionele wijze, met een stoommachine! Super bijzonder. Je leert alles over het oude ambacht en kan nog even langs bij het Klompenmuseum. Hier zie je verschillende soorten klompen voor allerlei gelegenheden en je mag zelfs klompen passen. Wie weet vind je ze wel hartstikke lekker zitten.

3. Marker Museum

Voor alle ins en outs over het eiland moet je bij dit kleine museumpje zijn. Leer alles over de bijzondere historie van het eiland. Hoe hebben de eilanders zich eeuwen lang onderhouden zonder hulp van buitenaf? Hoe zagen de traditionele outfits eruit? Kom te weten hoe Marken zich door de eeuwen heen staande heeft gehouden. Slechts €3 entree.

Marker Museum
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Vuurtoren

Het Paard van Marken is een geliefde bezienswaardigheid op het eiland. Deze vuurtoren staat op een idyllische plek op het meest oostelijke deel van het eiland, omsloten door het klotsende water van het Markermeer. Je kan de vuurtoren niet bezoeken omdat er mensen wonen, maar je kan er wel naartoe wandelen of fietsen om een foto te maken. Alleen de prachtige locatie is de tocht al waard.

Bezienswaardigheden Marken
Deel op Pinterest

Marken bezoeken

Plan je bezoek aan Marken. Handige tips voor vervoer, parkeren en leuke overnachtingsplekken.

Hoe kom je er?

Je kan op diverse manieren naar Marken reizen. De eerste optie is vanaf Volendam met de boot. De eerder genoemde Volendam Marken Express brengt je binnen no time vanuit Volendam naar Marken. Een andere optie is om te fietsen vanuit Volendam of om er met de auto naartoe te rijden. Ook met het openbaar vervoer is het mogelijk om Marken te bereiken. Pak vanaf Amsterdam Centraal een metro naar Amsterdam-Noord en pak dan bus 315 naar Marken centrum. Je bent ongeveer driekwartier onderweg.

Parkeren

Waar parkeren op Marken? Dat is heel simpel. Er is maar één parkeerterrein en automobilisten mogen ook niet verder het eiland oprijden. Parkeer aan de Kruisbaakweg 1 voor €3 per uur. Maximaal tarief is €9 per dag.

Overnachten op Marken

Er zijn maar weinig overnachtingsmogelijkheden op Marken, maar degene die er zijn vonden wij super bijzonder! Slaap in een tiny house of knusse B&B op het eiland. Voor een avontuurlijke vakantie is een nachtje op het kampeervlot in Uitdam een aanrader. Pak daarna de fiets naar Marken.

Fietsen Volendam en Marken

We hebben het stiekem tussendoor al een paar keer benoemd, maar een leuke manier om beide dorpen op één dag te verkennen is met de fiets. Pak de fiets van Volendam naar Marken en neem de veerboot terug. Je ziet zo niet alleen de knusse dorpjes maar ook de omliggende natuur. De typisch Hollandse polders en mooie uitzichten op het Markermeer. 

Fietsen van Volendam naar Marken
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wij maakten een geweldige tocht per e-fatbike via Rent-Event. Hierbij zagen we ook omliggende dorpen Monnickendam, Broek in Waterland en Zuiderwoude en we bezochten de kaasboerderij mét Theetuin in Katwoude. Lees meer over fietsen rond Volendam.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!