Ga naar content

Het Nederlands Kustpad

Het Nederlands Kustpad is het langste aaneengesloten wandelpad van Nederland. In zo’n 725 kilometer wandel je langs de gehele kust van ons land. Van uitgestrekte vergezichten over de Noordzee, routes door de duinen, wandelen over de stormvloedkering in de Oosterschelde tot aan struinen door kuststeden als Haarlem, Den Haag en Harlingen. Het Kustpad is veelzijdig en laat zien hoe mooi Nederland is.

Route Nederlands Kustpad

Dit Kustpad voert je van Sluis in West-Zeeuws-Vlaanderen tot aan Bad Nieuweschans in Groningen. Ontdek de indrukwekkende kustlijn, de vele historische monumenten op de route en geniet van bosrijke gebieden en fijne dorpjes om doorheen te lopen.

Deze lange afstandswandeling bestaat uit drie delen: 

  • Zeeland - Zuid-Holland (210 km)
  • Zuid-Holland - Noord-Holland (233 km)
  • Friesland - Groningen (268 km)

Iedere provincie heeft z’n eigen hoogtepunten, met in Zeeland onder meer Neeltje Jans, vestingstad Brielle en de overtocht van Breskens naar Vlissingen.

In Zuid-Holland zijn onder meer de route door Den Haag en de tochten door de duingebieden richting Katwijk aan Zee de moeite waard. 

Wandelen Kustpad
© Simone Vos
Deel op Pinterest

In Noord-Holland kom je door de Amsterdamse Waterleidingduinen, een prachtig natuurgebied waar je geregeld damherten en reeën spot. De Afsluitdijk verbindt deel 2 en 3 van het Kustpad met elkaar. Via diverse Friese dorpjes wandel je naar Nationaal Park Lauwersmeer en kom je uiteindelijk in Bad Nieuwschans uit, het eindpunt van het Kustpad in Groningen.

North Sea Trail

Het Nederlands Kustpad is onderdeel van het Noordzee Kustpad. Deze North Sea Trail is een samenwerking tussen Denemarken, Noorwegen, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland en beslaat zo’n 5000 kilometer. Het doel van deze trail is om de natuur en het cultureel erfgoed van de landen te behouden en onder de aandacht te brengen. 

Mocht je dus uitgewandeld zijn aan de Nederlandse kust, kun je zo verder in Duitsland of Engeland. Ook is het Kustpad onderdeel van de Europese kustroute 9, die de kust van Frankrijk, België, Nederland, Duitsland, Polen en Estland verbindt. Bekijk ook onze andere tips voor kustwandelingen.

Mooiste etappes van het Nederlands Kustpad

Journalist Simone Vos loopt momenteel het Nederlands Kustpad en vertelt over de mooiste etappes.

Deel 1: Sluis tot aan Hoek van Holland

De Zeeuwse kust is een mooi startpunt voor deze tocht. Van Sluis wandel je door typisch Nederlandse landschappen; molens, koeien in de weides, uitgestrekte landbouwgebieden, langzaamaan richting de kust. 

Zeker etappe 4 van Halte Kasteel Westhove naar Neeltje Jans (21,3 km) is erg de moeite waard. Domburg heb je net achter je gelaten en via Kasteel Westhove en het Breezand loop je richting de Oosterscheldekering. Over deze gigantische deltawerken wandelen, geeft je het gevoel even heel klein te zijn.

Brielle
© Simone Vos
Deel op Pinterest

Ook etappe 9 van Rockanje naar Brielle (21 km) springt eruit bij de Zeeuwse etappes van het Kustpad. Door de bossen, duinpannen en langs het strand wandel je richting Brielle. Dit sfeervolle vestingstadje heeft nog altijd de oude verdedigingswerken staan en is zeker mooi om doorheen te wandelen en op het terras te zitten.

Deel 2: Hoek van Holland tot aan Den Oever

Alleen al de gigantische schepen die in de haven van Hoek van Holland liggen, zijn het bekijken waard. Vanuit Hoek van Holland wandel je het strand op, kom je langs duinranden, bollenvelden en steden als Den Haag en Haarlem. Die afwisseling van natuur en stad maakt dit deel een fijne route om te lopen. 

Zeker etappe 3, van Den Haag station naar Katwijk aan Zee (22,7 km) is een afwisselende wandeling. Vanuit de stad loop je al vrij snel het groen in, via het Haagse Bos naar paleis Huis ten Bosch, waar je even door de poort naar het paleis kunt kijken. Door natuurgebied Meyendel, waar je niet vreemd op moet kijken van grazende hooglanders, kom je in Katwijk aan Zee aan.

De Zilk strand
© Simone Vos
Deel op Pinterest

Nog zo’n mooie etappe is nummer vijf, die van De Zilk naar Haarlem station (21,5 km). Je begint de wandeling midden in de Amsterdamse Waterleidingduinen, een prachtig gebied vol reeën en damherten. Via het strand loop je naar Kraantje Lek, een restaurantje net voorbij de duinen. Haarlem is hierna nog maar een paar kilometer. Langs het water kom je deze stad binnen, waar je onder meer naar het Frans Hals Museum, de Grote Kerk en bierbrouwerij Jopen kunt.

Deel 3: Zurich tot aan Bad Nieuweschans

Wandelen over de Afsluitdijk, dat is toch wel een ervaring. Deel 3 van het Nederlands Kustpad begint midden op de Afsluitdijk (waar deel 2 is gestopt). Vanaf daar loop je richting de Friese kust, naar het dijkdorp Zurich. De route gaat verder richting Harlingen, Lauwersoog en Appingedam, om uiteindelijk in het oosten van Groningen, bij Bad Nieuweschans uit te komen.

Afsluitdijk
Deel op Pinterest

Etappe 3 van Oosterbierum naar Sint Jacobiparochie (13,2 km) geeft onderweg, bij goed weer, uitzicht op de eilanden Vlieland en Terschelling. Deze relatief korte etappe eindigt in Sint Jacobiparochie, bekend om de Groate Kerk. Een strak witte kerk waar meteen ook het pelgrimspad Jabikspaad begint. Deze wandel- en fietsroute voert van Sint-Jacobiparochie naar Hasselt, in de provincie Overijssel. De tocht is zo’n 150 kilometer en kan een aanlooproute voor de camino naar Santiago de Compostela zijn.

De laatste etappe van het Kustpad gaat van Kostverloren naar Bad Nieuweschans (9,7 km). Deze tocht komt door de Dollardpolders, waar je je even helemaal alleen waant en gaat door Nieuw Beerta met de oude, monumentale boerderijen. Eindpunt Bad Nieuweschans ligt in het uiterste puntje van Nederland, nog nét niet in Duitsland. Na deze etappe zitten de ruim 725 kilometer erop.

Tekst en foto's Simone Vos, freelance schrijver.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Simone Vos
Geschreven door
Simone Vos
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!