Ga naar content

Natuur bij Den Haag

Mooiste plekken Zuid-Holland - Bij een grote stad als Den Haag denk je misschien al snel aan drukte en chaos. Niet aan herten, vossen en ijsvogels. Toch is Den Haag een groene stad met een geweldige combinatie tussen het bruisende stadsleven en toevluchtsoorden in de natuur waar je zelfs dieren kunt spotten. Wij nemen je op onze inspiratiepagina mee naar de groene kant van Den Haag.

Wandelen in de natuurgebieden bij Den Haag

Waar moet je zijn als je vogels wil spotten, wil wandelen door mooie parken of wil gaan kitesurfen? NatureScanner helpt je graag om de mooiste plekjes te ontdekken. De mooiste natuurgebieden bij Den Haag hieronder op een rij.

1. Landgoed Clingendael

De groene trekpleister van de stad is zeker weten Landgoed Clingendael. De combinatie aan natuur en cultuur maakt het een interessante plek voor verschillende soorten mensen. Je vindt er mooie gebouwen en spiegelgladde watertjes, tuinen in Engelse stijl, maar ook de beroemde Japanse Tuin, een typisch Nederlandse tuin, het Sterrenbos en de Slangenmuur waar vroeger fruit op groeide. Door het gebied lopen twee korte wandelroutes: de gele van 4 kilometer en de rode van 2 kilometer. Kom wandelen over slingerende paadjes of relax met een picknick op de grasvelden. Of loop nog even door naar de Japanse Tuin.

2. Japanse Tuin Den Haag

In bovengenoemd landgoed ligt de bijzondere Japanse Tuin die begin 20e eeuw is aangelegd. De eigenaar heeft destijds de aankleding zoals bruggen, beeldjes en lantaarns in Japan bij elkaar geshopt en laten verschepen naar Nederland. Authentiek Japans dus. Vanwege de kwetsbaarheid van de natuur is de tuin slechts acht weken per jaar toegankelijk voor bezoekers.

Het park is het mooist in het voor- en najaar en dit is dan ook de enige tijd dat het park geopend is. Verwacht rode, roze en geel gekleurde bomen en natuurlijk heel veel groen. Een sprookje!

Den Haag natuurgebied
Deel op Pinterest

3. Haagse bos

De ideale plek om even te ontsnappen uit het drukke stadsleven. Het Haagse Bos is een groene oase waar je meer vindt dan je misschien verwacht midden in een stad. In dit bos broeden de ijsvogel en buizerd. Damherten en edelherten wandelen sierlijk tussen de bomen door. De Koekamp is de plek om de herten te zien en tevens kun je hier een eik van ruim 300 jaar oud aanschouwen. Een lekkere plek om hard te lopen, te fietsen of simpelweg te genieten van de natuur en de rust, terwijl de kinderen zich vermaken met klimmen en klauteren in het speelbos. 

Deel op Pinterest

4. Westduinpark

Tussen Kijkduin en Scheveningen ligt een beschermd duingebied met vossen, Schotse hooglanders, leeuweriken en nachtegalen. En dat direct aan de drukke stad vast. Het is een waar pareltje voor liefhebbers van natuur. Het landschap varieert van dichte bossen tot open vlaktes en uitgestrekt strand.

De Vulkaan in het park staat bekend als een van de beste uitkijkpunten voor vogeltrek. Het bevindt zich op een 31 meter hoge duintop. Tijdens het trekseizoen (lente en herfst) passeren hier ongelooflijke hoeveelheden van allerlei vogelsoorten.

Het park ligt aan het rustige Zuiderstrand, dus je kan een wandeling door het park goed combineren met zwemmen en uitwaaien. Ook interessant aan dit gebied zijn de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Verken het Westduinpark te voet, per fiets of te paard.

5. Nationaal Park Hollandse Duinen

Wist je dat je bij Den Haag zelfs zo in een van de nationale parken van Nederland zit? Het duingebied dat zich uitstrekt van Hoek van Holland tot aan Hillegom - ten noorden van de stad - werd door velen als zo mooi ervaren dat er werk van is gemaakt dit tot nationaal park uit te roepen. Zo gezegd, zo gedaan. Ontdek dit gloednieuwe nationale park zeker tijdens jouw stedentrip in Den Haag. 

Meijendel
Deel op Pinterest

Het duingebied Meijendel heeft afwisselende biotopen en staat bekend om de vele verschillende vogelsoorten die hier voorkomen. In de zomermaanden worden grasmussen, gekraagde roodstaarten, fitis en nachtegaal hier waargenomen, terwijl je in de winter kramsvogels, koperwieken en de grote zaagbek kunt zien. Een uniek gebied om vogels te zien bij Den Haag.

6. De Zandmotor

Dit kunstmatige schiereiland is aangelegd om Nederland te beschermen tegen zeespiegelstijging. De kust groeit op natuurlijke manier aan en neemt telkens nieuwe vormen aan. Het nieuwe gebied trekt veel wad- en kustvogels waardoor dit een geweldige plek is om vogels te spotten bij Den Haag. Scholeksters, aalscholvers, sperwers en slechtvalken leven hier. Op de zandbank heb je kans op het zien van zeehonden. Het is hier ook geweldig kitesurfen, windsurfen en golfsurfen.

Natuur rond Den Haag
Deel op Pinterest

7. Westbroekpark

Een prachtig stadspark in Den Haag is het Westbroekpark. Dankzij de waterwegen en vijvers waan je je even midden in de natuur in den Haag. Maar het meest bijzondere aan het park is het rosarium. Hier staan tussen juni en oktober 25.000 rozen in bloei. Een feestje voor neus en ogen!

8. Scheveningse Bosjes

De duinen in dit gebied zijn tussen 1100 en 1400 ontstaan maar het bos is nog relatief nieuw. Van origine was in dit gebied niet veel meer te vinden dan duinen, maar om overlast van stuifzand te voorkomen zijn bomen geplant. Zo ontstonden de Scheveningse Bosjes. Terwijl je wandelt door het gebied kom je oude monumenten tegen zoals een Joodse begraafplaats en de Cremerbank.

Wat te doen in den Haag?

's-Gravenhage heeft voldoende bezienswaardigheden en attracties om je het hele jaar te vermaken. Naast parken, tuinen en bossen is het ook een cultuurwalhalla. Bewonder het Meisje met de Parel van Vermeer in het Mauritshuis, bezoek het Binnenhof of de Gevangenpoort, fotografeer de bekende Hofjes, doe boodschappen op de Haagse Markt of in Chinatown. Met een hop-on hop-off busrit zie je alle hoogtepunten in een kort bestek van tijd en kan je kiezen wat je uitgebreider wilt zien.

- Fietsen in Den Haag

Een van de voordeligste, makkelijkste en meest duurzame manieren om Den Haag te verkennen is de fiets. Trap door de stad, langs parken en tuinen, of verken de omgeving. Diverse fietsroutes leiden je langs de duinen, bossen en historische gebouwen in de regio.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!