Ga naar content

Kustwandelen

Ben je op zoek naar mooie wandelroutes langs de kust, dan zit je hier goed. In onderstaand artikel willen we je inspireren om de mooiste plekken te ontdekken waar je heerlijk kunt wandelen bij de zee.

Kustwandelingen

Wandelen langs de kust doet je goed. De wind die door je haren wappert terwijl de zilte zee zijn frisse lucht verspreidt en ervoor zorgt dat je even al je alledaagse zorgen naast je neer kan leggen. Kustwandelen is de ultieme manier om de vrije natuur te ontdekken.

Tijdens een wandelvakantie langs zee, en vooral tijdens meerdaagse wandelreizen, kom je op natuurplekken terecht waar je normaal gesproken niet te vinden zou zijn. Denk aan eeuwenoude verborgen wandelroutes die je van het ene idyllische kustdorpje naar het ander toe leiden. Wij nemen je alvast mee. 

Kustwandelgebieden

Op zoek naar mogelijke gebieden om te wandelen langs de kust? Genoeg om uit te kiezen! Van heerlijk struinen door woeste duinen, slenteren langs een spiegelgladde waterlijn op een hemelsbreed strand, of soms dwars door onbekende natuurgebieden met weidse uitzichten over zee tot een klein ommetje in het duin.

Duinwandelingen
Deel op Pinterest

Om je te helpen bij het vinden van de juiste regio om te wandelen kun je kiezen of je graag gaat kustwandelen in eigen land, in Europa of de wandelpaden graag in verre oorden opzoekt. De wereld kent een zeer uitlopende verscheidenheid aan kustgebieden en geen enkel zeelandschap is hetzelfde. Ontdek en beleef onze favoriete kustgebieden om te wandelen.

1. Kustwandelen in Nederland

In Nederland hoef je eigenlijk nooit ver weg om een stuk kustlijn op te zoeken. Naast de Waddeneilanden tref je langs de Noordzee ook een zeer lange kust met ongeveer 30 badplaatsen, hier kan je het hele jaar door uitwaaien en mooi wandelen bij de kust. Een aanrader is de Duintoppentocht (23km) in Schoorl, een lieflijk dorpje langs de Noord-Hollandse kust met de hoogste duinen van Nederland. Volg vanaf het bezoekerscentrum de rode route en tref een bijzondere mix van dichtbegroeid bos, uitgestrekte zandvlakte, weelderige heide en strand.

Kustvogels
© Wim van Schaik
Deel op Pinterest

Andere mooie wandelplekken langs de Nederlandse kust:

2. Mooiste kustwandelingen in Europa

Trek erop uit en ga op meerdaagse wandelreis in een van je favoriete kustgebieden, slaap in de vrije natuur tijdens het wildkamperen of overnacht in bijzondere accommodaties tussen verschillende badplaatsen en route. De meeste Europese landen kennen wel mooie kustlijnen, maar er is veel variatie in landschap tussen bijvoorbeeld Noord-Europa of Zuid-Europa. Vooral vakantie aan de Middellandse Zee is erg geliefd onder wandelaars, maar ook uitwaaien aan de ruige kusten van Schotland, Ierland of IJsland heeft zo zijn charme.

Kustwandeling Europa
Deel op Pinterest

Onze favoriete kustwandelplekken in Europa:

3. Kustwandelen tijdens verre reizen

Het bezoeken van een verre bestemming betekent spanning en avontuur. De opwinding van het opdoen van nieuwe ervaringen en als het ware een 'cultuurshock' beleven tijdens het reizen is een verslavend fenomeen tijdens het maken van verre reizen. Wij hebben een aantal van de meest indrukwekkende kustwandelplekken buiten Europa voor je op een rijtje gezet.

Meest bijzondere kustwandelingen buiten Europa:

Kust aan de West Coast Trail, British Columbia
Deel op Pinterest

Wandelvakantie aan zee

Hopelijk heb je met onze aanraders een kustbestemming uit kunnen zoeken om je volgende wandelvakantie door te brengen. Het wandelen is overigens zeer goed te combineren met bijvoorbeeld een strandvakantie: zoek ter plekke mooie wandelroutes uit langs de kust en geef je vakantie ook een actieve lading mee. Genieten aan zee vinden wij namelijk altijd een goed idee, zowel tijdens een stevige wandeling als vanonder een strandparasol met een goed boek in de hand.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Gitta Schermer
Geschreven door
Gitta Schermer
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!