Ga naar content

Westkust van Ierland

Tips rondreis Ierland - Indien je even een weekje weg wilt, de natuur in en bij voorkeur niet al te ver weg, dan is de westkust van Ierland wat voor jou.

Natuur Westkust Ierland

De natuur bij de westkust is ruig: torenhoge golven slaan tegen steile kliffen, het landschap is groen en straalt ondanks haar ruigheid rust en vrede uit. Pittoreske vissersdorpjes liggen hier verscholen tussen mooie baaien.

Er zijn tal van mogelijkheden om met de auto langs de hoogtepunten te rijden, maar de natuur leent zich vooral voor lange wandeltochten en fietsvakanties, of zelfs watersport. Na een actieve dag is het heerlijk bijkomen in een Irish pub met een stevige pot eten, vergezeld van een Guinness, Murphy's of een whiskey. Een rondreis aan de Westkust van Ierland is een heerlijkheid in alle opzichten!

Mooiste plekken West-Ierland

Wat zijn de mooiste gebieden en bezienswaardigheden in het Westen van Ierland? Welke plekken moet je gezien hebben? Enkele tips voor het plannen van een actieve vakantie in West-Ierland:

1. Wild Atlantic Way

In 2014 werd de Wild Atlantic Way geopend aan de westkust van Ierland: een bijzonder leuke rit voor een rondreis in West-Ierland. De nieuwe langeafstandsroute is ruim 2.500 kilometer lang en ideaal voor een autovakantie aan de Ierse westkust. Hij voert langs de hele westkust, van County Donegal in het noorden, naar Cork in het zuiden van Ierland, of omgekeerd. Wij hebben de hele route gereden en genoten van ieder moment.

Kerry
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De route voert langs 187 uitgezette hoogtepunten en bezienswaardigheden: van idyllische kustplaatsjes tot historische steden. De counties Donegal, Sligo, Mayo, Galway, Clare, Limerick, Kerry en Cork. Je hoeft niet de hele rondreis te maken, je kan ook kiezen voor een klein deel. Tijdens een reis over de Wild Atlantic Way ervaar je het echte Ierland. Een autorondreis over deze mooiste route van Ierland kan o.a. geboekt worden via Buro Scanbrit. Fietsjournalist Bram de Vrind ging voor NatureScanner fietsen op de Wild Atlantic Way.

2. Zuidwesten Ierland

In het zuiden en zuidwesten van Ierland liggen de graafschappen Cork en Kerry. Je kunt er fraaie wandelingen, fietstochten en autoreizen maken. Lees meer over het zuidwesten van Ierland.

3. Klippen van Moher en Araneilanden

Een belangrijke bezienswaardigheid van de Westkust van Ierland zijn de beroemde Klippen van Moher, een ruim 200 meter hoge en 8 kilometer lange muur van loodrechte rotsen die de woeste zee induiken. Je kunt een heel stuk wandelen langs de steile kliffen. Op en top indrukwekkende natuur. Vogelspotters komen van ver om de vele broedende zeevogels te observeren. Bij deze kust bevinden zich ook de Araneilanden.

Moher
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Deze zijn zeker een bezoekje waard, vanwege hun grote culturele waarde, met historische bezienswaardigheden en een authentiek behouden cultuur. Het graafschap Clare is tevens de bakermat van de Ierse folkmuziek en men kan er op bijna elk moment van de dag Ierse livemuziek bewonderen in de pubs.

4. Burren kalksteenplateau

Iets noordelijker ligt het graafschap Clare en het natuurgebied de Burren; dit is een gigantisch kalksteenplateau, een prachtige bezienswaardigheid aan de westkust van Ierland. Het plateau met zijn platte rotsen levert fraaie plaatjes op en bovendien is het historisch van groot belang; er werden talrijke archeologische vondsten gedaan. In verschillende grotten werden fossielen gevonden.

Burren steenplateau
© Naturescanner
Deel op Pinterest

5. Connemara

Noordelijker aan de westkust van Ierland is Connemara een absolute aanrader. Ook hier is het prachtig wandelen en je kunt er overnachten in leuke guesthouses en Bed and Breakfasts; kijk voor een uitgebreid aanbod aan accommodaties bij Booking.com.

Connemara
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Zelf hadden wij wat minder goede ervaringen met Airbnb: veel huisjes waren een beetje vies. Het landschap van Connemara kenmerkt zich vooral door hoogveengebieden. Het gebied wordt begrensd door een reeks heuvels, bekend onder de naam Twelve Bens. Een grillige kustlijn verbergt talloze eilandjes en baaitjes.

6. Croagh Patrick

Iets verder naar het noorden, in Count Mayo, bevindt zich de Croagh Patrick (764m). Iedere laatste zondag van juli (Reek Sunday) komen duizenden pelgrims hierheen om de berg te beklimmen. De legende luidt dat St. Patrick 40 dagen en nachten gevast heeft op de berg. Het duurt ongeveer 2-3 uur om de Croagh Patrick te beklimmen. Leuk voor wie natuur bij de Westkust van Ierland wil combineren met een actieve wandeling.

7. Sligo

Wat wij het mooist vonden aan Sligo waren de opmerkelijk bergen. Tussen Sligo en Bundoran ligt bijvoorbeeld de prachtige Ben Bulben, een tafelberg die ons even in Zuid-Afrika deed wanen. 

Ben Bulben
© Naturescanner
Deel op Pinterest

8. Muckross Head

Vanaf de parkeerplaats voert een wandeling langs de kliffen naar Hells Hole. Stop hier echter niet, de kust wordt alleen maar ruiger en mooier naar gelang je verder wandelt. Op een bepaald punt kom je bij een rotsplateau met zeer bizarre rotsen; het lijken wel op elkaar gestapelde pannenkoeken.

9. Slieve League

Ten westen van de stad Donegal, in het gelijknamige graafschap ligt een van de mooiste plekken langs de Westkust, de fameuze Slieve League. Indrukwekkende rotswanden, maar toch weer heel anders dan de kliffen van Kerry of Moher. Een mooie stop voor een fikse wandeling. 

Slieve League
© Naturescanner
Deel op Pinterest

10. Malin Head

In het uiterste noorden ligt een van onze favoriete plekjes, Malin Head. Een kleine omweg is zeker nodig om deze plek te bereiken, maar het loont de moeite.

Vakantie westkust Ierland

Ierland is een leuk vakantieland, voor natuurliefhebbers is de westkust een niet te missen bestemming. Met haar natuurlijke bezienswaardigheden en gastvrije bevolking, de groene natuur en de heerlijke buitenlucht is dit een topbestemming voor een natuurvakantie. NatureScanner helpt je graag bij het plannen van je rondreis, door een overzicht te geven van de leukste vakantie aanbieders. Bekijk hierboven onze reistips en plan vandaag nog een leuke wandelreis of natuurvakantie naar de ruige en adembenemend mooie westkust van Ierland! 

Stranden Westkust Ierland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!