Ga naar content

Westkust van Ierland

Tips rondreis Ierland - Indien je even een weekje weg wilt, de natuur in en bij voorkeur niet te ver weg, dan is de westkust van Ierland wat voor jou.

Natuur Westkust Ierland

De natuur bij de westkust van Ierland is ruig: torenhoge golven slaan tegen steile kliffen, het landschap is groen en straalt ondanks haar ruigheid rust en vrede uit. Pittoreske vissersdorpjes liggen verscholen tussen mooie baaien. Er zijn tal van mogelijkheden om watersport te beoefenen, maar de natuur leent zich vooral voor lange wandeltochten en fietsvakanties. Na een actieve dag kan je bijkomen in de Irish pub met een stevige pot eten, vergezeld van een Guinness, Baileys of een Jameson whiskey. Een rondreis aan de Westkust van Ierland is een heerlijkheid in alle opzichten!

Mooiste plekken West-Ierland

Wat zijn de mooiste gebieden en bezienswaardigheden bij de Westkust van Ierland? Welke plekken moet je gezien hebben? Enkele tips voor het plannen van een actieve vakantie in West-Ierland:

1. Wild Atlantic Way

Enkele jaren geleden werd de Wild Atlantic Way geopend aan de westkust van Ierland: een bijzonder leuke tip voor een rondreis in West-Ierland. De nieuwe langeafstandsroute is ruim 2.500 kilometer lang en ideaal voor een autovakantie aan de Ierse westkust. Hij voert langs de hele westkust, van Donegal in het noorden naar Cork in het zuiden van Ierland. De route voert langs 156 uitgezette hoogtepunten en bezienswaardigheden: van idyllische kustplaatsjes tot historische steden. De counties Sligo, Mayo, Galway, Clare, Limerick, Kerry en Cork. Je hoeft niet de hele rondreis te maken, je kan ook kiezen voor een klein deel. Tijdens een reis over de Wild Atlantic Way ervaar je het echte Ierland. Een autorondreis over deze mooiste route van Ierland kan o.a. geboekt worden via Buro Scanbrit en andere organisaties onder onze reistips. Fietsjournalist Bram de Vrind ging voor Naturescanner fietsen op de Wild Atlantic Way.

2. Zuidwesten Ierland

In het zuiden en zuidwesten van Ierland liggen de graafschappen Cork en Kerry. Je kunt er fraaie wandelingen, fietstochten en autoreizen maken. Lees meer over het zuidwesten van Ierland.

3. Burren kalksteenplateau

Iets noordelijker ligt het graafschap Clare en het natuurgebied de Burren; dit is een gigantisch kalksteenplateau, een prachtige bezienswaardigheid aan de westkust van Ierland. Het plateau met zijn platte rotsen levert fraaie plaatjes op en bovendien is het historisch van groot belang; er werden talrijke archeologische vondsten gedaan. In verschillende grotten werden fossielen gevonden. Tip: reserveer van tevoren een Bed and Breakfast / hotel of kasteelovernachting, zo voorkom je teleurstellingen.

4. Klippen van Moher Ierland

Een andere belangrijke bezienswaardigheid van de Westkust van Ierland zijn de beroemde Klippen van Moher, een 200 meter hoge en 8 kilometer lange muur van loodrechte rotsen die de woeste zee induiken. Op en top indrukwekkende natuur in het graafschap Clare. Vogelspotters komen van ver om de vele broedende zeevogels te observeren. Bij deze kust bevinden zich ook de Aran-eilanden. Deze zijn zeker een bezoekje waard, vanwege hun grote culturele waarde, met historische bezienswaardigheden en een authentiek behouden cultuur. Het graafschap Clare is tevens de bakermat van de Ierse folkmuziek en men kan er op bijna elk moment van de dag Ierse livemuziek bewonderen in de pubs...

5. Connemara

Noordelijker aan de westkust van Ierland liggen de Connemara, een moerasgebied met talrijke meren. Ook hier is het prachtig wandelen en je kunt er overnachten in prachtige guesthouses en Bed and Breakfasts; kijk voor een uitgebreid aanbod aan accommodaties bij Booking.com. Het landschap van Connemara kenmerkt zich vooral door hoogveengebieden. Het gebied wordt begrensd door een reeks heuvels, bekend onder de naam Twelve Bens. Een grillige kustlijn verbergt talloze eilandjes en baaitjes. Jaarlijks vindt hier ook de Connemarathon plaats.

6. Croagh Patrick

Iets verder naar het noorden, in Count Mayo, bevindt zich de Croagh Patrick (764m). Iedere laatste zondag van juli (Reek Sunday) komen duizenden pelgrims hierheen om de berg te beklimmen. De legende luidt dat St. Patrick 40 dagen en nachten gevast heeft op de berg. Het duurt ongeveer 2-3 uur om de Croagh Patrick te beklimmen. Leuk voor wie natuur bij de Westkust van Ierland wil combineren met een actieve vakantie.

Vakantie westkust Ierland

Ierland is een leuk vakantieland, voor natuurliefhebbers is de westkust een niet te missen bestemming. Met haar natuurlijke bezienswaardigheden en gastvrije bevolking, de groene natuur en de heerlijke buitenlucht is dit een topbestemming voor een natuurvakantie. Naturescanner helpt je graag bij het plannen van je rondreis, door een overzicht te geven van de leukste vakantie aanbieders. Bekijk hierboven onze reistips en plan vandaag nog een leuke wandelreis of natuurvakantie naar de ruige en adembenemend mooie westkust van Ierland!

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Feedback geven