Ga naar content

Wild Atlantic Way in Ierland

De Westkust van Ierland is adembenemend mooi. Er is geen betere manier om de kust te ontdekken dan met de Wild Atlantic Way (WAW), een 2500 km lange roadtrip langs de Atlantische Oceaan. Van Kinsale in Cork tot het meest noordelijke puntje van Ierland, of andersom! 

2500 kilometer lang genieten van een spectaculaire kustlijn met duizelingwekkende kliffen, uitgestrekte stranden en een golvende blauwe oceaan waarin zomaar een walvisstaart kan opduiken! Het beste van de Ierse Westkust. Na een roadtrip over een van de mooiste kustroutes ter wereld sluit jij Ierland voor eens en voor altijd in je hart.

Route Wild Atlantic Way

De Wild Atlantic Way volgt de gehele westelijke kustlijn van Ierland en loopt grofweg tussen Kinsale in County Cork tot aan Malin Head in County Donegal. Je kan de route in beide richtingen rijden, want hij is naar twee kanten bewegwijzerd. Onderweg kom je langs 187 ‘Discovery Points’, waarvan er vijftien gedoopt zijn tot 'Signature Discovery Points'. Meestal wordt de WAW in 14 etappes gereden maar uiteraard kan je ook langer de tijd nemen.

Route Wild Atlantic Way
Kust bij Baltimore - West-Cork
Deel op Pinterest

Je volgt de gehele Atlantische kustlijn en komt de natuurlijke parels maar ook schattige dorpjes en eeuwenoude kastelen tegen. De route is gemarkeerd met blauwe bordjes met een witte golf erop. De richting waarin je rijdt is gemarkeerd op de borden met een S (South) of N (North).

De epische Wild Atlantic Way bestaat in 2024 alweer 10 jaar!

Cork als toegangspoort

Wil jij de Wild Atlantic Way rijden, dan is Cork een heel toegankelijk beginpunt. Zowel KLM als Aer Lingus bieden een directe vlucht aan van Schiphol naar Cork. Vanaf Cork Airport is het slechts 25 minuten rijden naar de start van de Wild Atlantic Way, bij de plaats Kinsale. Het is zeker de moeite ook de rest van County Cork te verkennen, een prachtig en onbekend graafschap van Ierland.

Mooiste plekken Wild Atlantic Way

Langs de route kom je onwijs veel mooie plekjes tegen. De 187 Discovery Points vormen de rode draad langs deze iconische kustroute. Het is onmogelijk om alle highlights in één artikel op te noemen en daarom tippen we hier een greep van de mooie plekjes die je van zuid naar noord onderweg tegenkomt in de verschillende Counties.

1. Wild Atlantic Way in County Cork

De Wild Atlantic Way loopt door West-Cork. Hier liggen maar liefst drie van de vijftien Signature Discovery Points van de WAW: Old Head of Kinsale, Mizen Head en Dursey Island. Maar daarnaast is er nog zoveel meer te zien en te doen langs de kust van Cork.

Wild Atlantic Way in County Cork
Mizen Head
Deel op Pinterest

Bezoek het zoutwatermeer Lough Hyne, ga walvissen spotten bij Baltimore en maak een hike op Sheep's Head. Voor ons was West-Cork een absoluut hoogtepunt langs de Wild Atlantic Way. Wij hebben een uitgebreid artikel geschreven over de natuur in Cork waar je meer leest over dé highlights van de regio.

2. Dingle en Ring of Kerry

In graafschap Kerry mag je het Dingle peninsula niet missen. Op dit schiereiland gaan natuur en historie hand in hand en geniet je dus van een combinatie van steile rotskusten, groene heuvels, kastelen en slingerende wegen. De Slea Head Drive (rondweg) is onderdeel van de WAW en geeft je op het meest westelijke punt van de route verbluffende vergezichten over de Blasket Islands.

Wild Atlantic Way Kerry
Wild Atlantic Way Kerry
Deel op Pinterest

Tip: rijd de Ring of Kerry, een populaire toeristische route van 179 km die je meeneemt over het Iveragh schiereiland. Deze route volgt voor een deel de WAW maar gaat ook meer het binnenland in. Je komt langs onder andere Killarney National Park, de kliffen van Kerry, met uitzicht op de grillige Skellig eilanden, Derrynane Nationaal Park en Valentia Island dat gewoon met de auto te bereiken is.

3. Cliffs of Moher

Wie kent ze niet, de Kliffen van Moher in County Clare. Een van de meest bekende plekken van Ierland, die je absoluut gezien wil hebben tijdens een roadtrip op de WAW. Wil je de drukte vermijden en de kliffen in alle rust ervaren dan raden we je aan om voor de massa te komen, 's ochtends vroeg of buiten het hoogseizoen.

Highlights Wild Atlantic Way
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Downpatrick Head

In County Mayo, net buiten Ballycastle, vind je Downpatrick Head. Door de invloed van wind en golven zijn hier bizarre gestapelde rotsformaties ontstaan. De losstaande rotspilaar in zee is een fantastische fotospot! De kliffen rond Downpatricks Head zijn heerlijk voor een verfrissende kustwandeling.

Dit is niet alleen een natuurlijke parel, maar ook nog eens een plek met geschiedenis, met mythen en legendes. De naam Downpatrick Head komt uit de tijd van de heilige St Patrick, die hier een kerk stichtte. Niet voor niks was deze plek ooit een pelgrimsoord en de restanten van de kerk zijn nog altijd te zien.

5. Keem Bay

Langs de Wild Atlantic Way vind je vele verrassende witte stranden aan een mooie blauwe zee. Keem Bay in Mayo is daar eentje van. Het strand ligt verstopt in een baai omgeven door kliffen op het grootste eiland van Ierland: Achill Island.

Highlights Wild Atlantic Way
Deel op Pinterest

Dankzij de brug kan je hier gewoon naartoe rijden en hoef je de roadtrip niet te onderbreken met een boottocht. Op warme dagen een fijne plek voor een duik en bij minder weer alsnog een mooie fotostop!

6. Malin Head

Je bent bijna aangekomen op het einde van de WAW. Bij Malin Head op het Inishowen Peninsula in Donegal bereik je een mijlpaal. Hier sta je op het meest noordelijke punt van Ierland. Op een mooie, heldere dag is het mogelijk in de verte de Schotse heuvels te zien.

Malin Head
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Malin Head is een spectaculaire plek voor een wandeling of picknick. Vanaf hier is het niet ver meer naar het eindpunt van de WAW. Rijd een klein stuk naar het zuiden naar het dorp Muff op de grens met Noord-Ierland en jouw epische reis zit erop. 

Tip voor de sportieveling! Je kan ook fietsen over de Wild Atlantic Way. Zeker wanneer je kiest voor een bepaald traject op de route kan de Wild Atlantic Way dienen als mooie leidraad voor een fietsreis in Ierland.

Meer informatie over de Wild Atlantic Way en de highlights onderweg vind je op de website Ierland.nl.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!