Ga naar content

Ierland natuur

Rondreis in de ruige, maar ook liefelijke natuur in Ierland; woeste kustlijnen, groene heuvels met spookachtige kloosterruïnes, in mist gehulde bergen, glasheldere riviertjes en schilderachtige baaien met oude vissersdorpjes en krijsende meeuwen.

Natuurvakantie in Ierland

Cultuur en natuur gaan hand in hand tijdens een rondreis in Ierland; de oude mythen en legenden horen bij het dramatische landschap van het eiland. Op elk moment van de dag weerklinken Guinness glazen, bulderend gelach en geïmproviseerde livemuziek uit de pubs.

Tijdens een vakantie in Ierland kan je tal van outdoor activiteiten beoefenen, zoals wandelen, fietsen, golfen, watersport en vissen. Je kan er uiteraard op eigen houtje op uit trekken en zelf een natuurvakantie in Ierland organiseren, maar er zijn ook tal van geheel verzorgde rondreizen, fly-drives en actieve vakanties. Wil je zoveel mogelijk genieten van de buitenlucht en de ruige natuur, neem dan deel aan een meerdaagse wandelvakantie in Ierland.

Mooiste plekjes in Ierland

Wat zijn de must see bezienswaardigheden en mooiste plekken in Ierland? Per gebied vind je op onze site meer informatie over de natuurgebieden en mooie plekjes.

1. Natuur in West- en Zuidwest-Ierland

Als je ons vraagt: "Wat zijn de mooiste plekken in Ierland?", dan gaan wij voor de westkust en het zuidwesten van Ierland. De natuur is er betoverend mooi en zeer ruig. De Klippen van Moher, het kalksteenplateau The Burren, schiereiland Dingle en de counties Kerry en Cork hebben veel te bieden voor mensen die genieten van groene en woeste natuur. Ook hier vind je, ondanks het toeristische karakter, weer veel cultuur en het echte authentieke Ierland. Vanaf Rossaveel nabij Galway kan men met de veerboot naar de Aran eilanden, bekend om de handgemaakte schapenwollen truien, een bekend toeristisch uitstapje.

2. Rondreis westen van Ierland

Wie een mooie rondreis aan de Westkust van Ierland wil maken, zal ongetwijfeld delen van de Wild Atlantic Way rijden: met een lengte van 2.500 km is dit de langste kustroute ter wereld. De route voert langs de ruige natuur van Ierland en authentieke, pittoreske plekjes. The Burren mag ook zeker niet ontbreken, dit is een gigantisch kalksteenplateau dat zich uitstrekt tot in het midden van het land in graafschap Clare.

3. Natuur rond Dublin

Dublin is een bezoek meer dan waard. Combineer enkele dagen in Dublin met een natuurreis door het oosten van Ierland. De Wicklow Mountains kunnen prima bezocht worden als dagtrip vanuit Dublin: het nationaal park kenmerkt zich door hoge bergen en schitterende valleien! Bovendien zijn er prachtige wandelroutes in de Wicklow Mountains, waaronder de Wicklow Way. Een van de bekendste bezienswaardigheden is de Powerscourt Waterfall in het oosten van het natuurgebied.

Powerscourt Waterfall
Deel op Pinterest

Verder zijn er in de streek veel musea en kastelen te bezichtigen. Wil je een bezoek aan Dublin verlengen met een weekje natuur? Dan is dit deel zeker een aanrader.

Je kunt ook verder reizen naar het midden van het land. In Centraal Ierland doorkruist de rivier de Shannon een golvend landschap. Hier liggen uitgestrekte veengebieden, de bogs genaamd.

4. Noorden van Ierland

Zet zeker ook het onbekendere noorden op je lijstje. Donegal heeft een woeste kustlijn met beschutte inhammen. De schitterende meren, rivieren, paarse heide en witte huizen vormen een kleurenmozaïek; een prachtig decor tijdens een autovakantie. Dit gebied is rustiger dan het zuiden, de prijzen van huisjes zijn dan ook lager en je zal hier genieten van meer rust.

Actieve vakantie in Ierland

Ierland is een land om lekker actief te zijn! Wandelen, mountainbiken, fietsen, het kan allemaal tijdens een vakantie op het eiland. Ook populair is een visvakantie: sportvissers kunnen op zalm, forel en snoek vissen in de rivieren en op kabeljauw en makreel bij zee. Langs de kust kan men kanoën, surfen en wie niet aan watersport wil doen kan rustig dolfijnen of zeehondjes spotten vanaf een boot. Op sommige plaatsen in Ierland kan men ook snorkelen en duiken. Verder bevinden zich meer dan 400 golfbanen op de glooiende, groene heuvels van het eiland, ook een golfvakantie in Ierland is dus populair.

Rondreis in Ierland

De beste reistijd voor een rondreis in Ierland is van maart tot oktober. De meeste reizen, zoals de fly-drives van TUI, worden dan ook alleen in die periode aangeboden. In principe kan je echter het hele jaar door naar Ierland op vakantie. Als je naar dit land reist weet je dat het altijd kan gaan regenen, een goede regenjas is dus geen overbodige luxe. 

Natuurgebieden IerlandDeel op Pinterest

Hiernaast en hieronder geven we de leukste tips voor een rondreis in Ierland: kies bijvoorbeeld voor een camperreis in Ierland, een actieve fietsvakantie, een wandelvakantie, een fly-drive langs de mooiste plekjes van Ierland of een groepsreis langs de kust. Ook met kinderen kan je makkelijk reizen in Ierland, zelfs met een baby of peuter is het prima te doen.

Vervoer in Ierland

Als je een individuele rondreis in Ierland wil ondernemen ben je meestal aangewezen op een huurauto of camper. Voor het verplaatsen in het land raden wij aan om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer, want de bussen rijden erg onregelmatig. Een huurauto regel je altijd best van tevoren, ter plaatse huren is altijd duurder. Er zijn voldoende georganiseerde fly-drive rondreizen in Ierland te boeken; zij nemen je graag het zoekwerk uit handen en weten als geen ander wat de mooiste plekjes van Ierland zijn. De bewegwijzering is slecht, dus huur indien mogelijk een GPS bij de huurauto. 

Wil je meer inspiratie voor een vakantie in Ierland? Tip: vraag de gratis brochure aan bij Buro Scanbrit.

Meer informatie over Ierland?

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!