Ga naar content

Donegal

Mooiste plekken Ierland - Donegal is het meest noordelijke graafschap van Ierland en herbergt enkele van de mooiste bezienswaardigheden in het land. De kust biedt een ongekende verscheidenheid aan natuur; van ruige klifrotsen tot idyllische zandstranden. Wij gingen op verkenning en bezochten de bekende en minder bekende plekjes.

Mooiste plekken in Donegal

Wat zijn de hoogtepunten van Donegal Ierland? Wat niet te missen tijdens een road trip door dit gebied? Een groot aantal georganiseerde rondreizen stopt alleen bij Glenveagh National Park. Er is echter meer te zien, dus heb je de tijd, zet dan meerdere stops op je route!

1. Slieve League

In het uiterste westen (dus wel in het noorden van Ierland maar net niet meer in Noord-Ierland), aan de Donegal Bay, bevindt zich een adembenemend landschap: een van de hoogste kliffen van Europa, de Slieve League. De kliffen rijzen hier op tot 600 meter boven zeeniveau, en dat is bijzonder indrukwekkend om te zien! 

Mooiste plekjes Donegal
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Vanaf de parkeerplaats met het hek is het nog een aardig eind wandelen tot je werkelijk de kliffen ziet. Achteraf bleek ook dat je gewoon voorbij het hek mag rijden en veel dichter bij kan parkeren. Bij de Slieve League kan je nog mooi verder wandelen, de hoogte in, waar je geniet van een waanzinnig uitzicht. Probeer dus zo dicht mogelijk met de huurauto bij de kliffen te komen, een wandeling in dit gebied loont veel meer de moeite dan het stuk over het asfalt.

2. Muckross Head

Tussen Donegal en de Slieve League ligt het plaatsje Muckross. Maak hier zeker een tussenstop. Vanaf de parkeerplaats voert een pad langs steile afgronden, kloven en kliffen. Daar waar de meeste wandelaars een ommekeer maken naar de parking, moet je juist verder wandelen. De natuur wordt nog indrukwekkender. Loop over platte rotsplateaus, met grillig gevormde rotspartijen zoals je op onderstaande foto kunt zien. Een bijzonder stukje natuur in Donegal

Donegal natuur
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Mooie stranden

Langs de kust van Donegal liggen de mooiste zandstranden. Omgeven door bloemenweiden strekken de stranden zich uit tot het heldere water. Langs de randen van het strand bieden kleurrijke rotspartijen vertier aan kinderen die van rots naar rots springen. Genoeg van het rennen over de rotsen, kijk dan of je kwallen of andere zeedieren op het strand kunt vinden! Super leuk.

4. Glenveagh National Park

Mooi natuurpark met leuke wandelroutes. Het landschap is hier toch net weer even anders. Bij het grote meer, Lough Beagh, staat het Glenveagh Castle. Bij het water kan je wilde zwanen en andere watervogels fotograferen. Elders in het park komen ook veel broed- en trekvogels voor. Tijdens een wandeling maak je tevens kans op het zien van herten, reeën, dassen en vossen. Het park vormt het hart van de Derryveagh Mountains en tijdens een langer verblijf kan je hier ver weg van de massa hiken.

Glenveagh National Park
© Naturescanner
Deel op Pinterest

5. Malin Head

Om het meest noordelijke punt van Ierland te bereiken moet je even rijden, maar de landtong Malin Head loont absoluut de moeite om te zien. Bij de parkeerplaats staat een militaire uitkijktoren van Banba's Crown. Neem de tijd om een wandeling te maken langs de grillige rotskust, want deze is bijzonder mooi.

Malin Head
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Enkele scenes van Star Wars: The Last Jedi werden hier opgenomen. Jan-van-Genten, pijlstormvogels en alken bevolken de rotsen en kijken toe hoe wandelaars langskomen. Op het eindpunt van de wandeling bevinden zich groene mossen, die erg mooie plaatjes opleveren. Leuke tip: de Wild Alpaca Way! Wandel over de heuvels van Donegal onder begeleiding van je eigen alpaca en geniet van de uitzichten onderweg. Een hele bijzondere ervaring om het toch al schitterende Malin Head te ervaren.

Zelf zin gekregen in een vakantie in Donegal in Ierland? Aarzel dan niet om te boeken, het is een prachtig gebied, met veel mooie plekjes, bezienswaardigheden en allerlei leuke dingen om te doen. Wij hebben er echt genoten van de schitterende natuur, van de mensen, van het eten...

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!