Ga naar content

Clare in Ierland

Natuur in Ierland - County Clare is een graafschap gelegen aan de westkust van Ierland, en reikt met een oppervlakte van 3147 vierkante kilometers van de rivier de Shannon tot aan de Baai van Galway. Het is één van de meest toeristische streken van Ierland, mede vanwege de spectaculaire Kliffen van Moher. Maar buitenom deze hotspot zijn er zijn veel meer mooie natuurplekken, ver weg van de massa. Ga jij de natuur hier ontdekken?

De meeste hoofdwegen in deze regio zijn onderdeel van de befaamde Wild Atlantic Way, waarbij Clare als graafschap ongeveer halverwege de route ligt gepositioneerd. 

Natuur County Clare

Natuur is, samen met eeuwenoude tradities en onuitputtelijke gastvrijheid, wat graafschap Clare uitzonderlijk goed te bieden heeft. Laat je verrassen door een bijzondere diversiteit aan natuur en een indrukwekkend landschap, waardoor dit voor velen een van de mooiste stukjes van Ierland is.

Mooiste plekken van Clare

Groen en ruig, met een echo van het woeste gebrul van de Atlantische Oceaan dat over het landschap rolt. Er is veel mooie natuur in County Clare. Maar wat zijn de mooiste plekken in de graafschap Clare? Welke hoogtepunten mag je niet missen als je houdt van mooie landschappen en actief reizen? Een overzicht van de mooiste gebieden!

1. Kliffen van Moher

De meest populaire bezienswaardigheid van Ierland zijn de Kliffen van Moher, een steile rotswand die zich over meer dan 8 kilometer uitstrekt langs de ruige Ierse kust. De kliffen liggen tussen Doolin en Liscannor en reiken op sommige punten tot een verbluffende 214 meter hoogte. De Kliffen van Moher zijn wel zeer toeristisch, maar dat doet geen afbreuk aan hoe spectaculair en indrukwekkend de natuur hier is. Aanrader is om vroeg op de dag te gaan, voor de massa arriveert. 

2. The Burren

Een plek vol symboliek en folklore, het Nationaal Park de Burren is bekend om zijn bijna surrealistische maanlandschappen. Een uniek karstenlandschap, deze massieve plaat vormt een bizar contrast met de majestueuze Kliffen van Moher. Dit zou 's werelds grootste kalkstenenplateau moeten zijn, met een totale oppervlakte van zo'n 300 vierkante kilometers. The Burren staat vooral bekend als 'vruchtbare rots' en kent een enorme rijkdom aan zeldzame wilde bloemen die hier tussen de spleten vandaan schieten. 

Burren
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Rondom de Burren kan je de Burren Cycle Loop fietsen, een totale fietsroute van zo'n 150 kilometer lang, volgens vele Ieren niet alleen de mooiste fietstocht van Ierland - maar van de hele wereld.

3. Loop Head

Liefhebbers van rust en ruimte mogen dit ongerepte stukje Ierland absoluut niet missen. Het schiereiland Loop Head kent een van de meest spectaculaire kapen van de gehele Wild Atlantic Way en het allermooiste is dat het nog vrijwel compleet ongeschonden is door toeristen. De kustroute 'Loop Head Drive' voert je mee vanaf de kliffen van Kilkee naar het uiterste puntje van Clare - waar de vuurtoren van Loop Head te zien is - voor je weer terugkeert via de andere kant richting Kilkee.

Onderweg zijn er meerdere plekken om te wandelen, zwemmen, vogels te spotten of om tours te boeken. Voor Loop Head kan je prima een paar dagen uitrekken, dit is Ierland zoals het hoort te zijn.

4. Kliffen van Kilkee

Tijdens de Loop Head Drive zal je als allereerste flink verrast worden door de imposante Kliffen van Kilkee. Bereid je voor om fysiek de kracht van de natuur te voelen, want bovenop deze klippen word je letterlijk uit je hemd gewaaid. Wandelen kan over ruig terrein langs de kliffen, maar ook op veilige wandelpaden die adembenemend mooie vergezichten op de kliffen bieden.

5. Bridges of Ross

Niet ver van de Kliffen van Kilkee ligt ook Bridges of Ross, wederom op de Loop Head Drive. Verwacht hier geen hoge kliffen, of bizar diepe afgronden - maar wel een dramatisch mooie kustlijn: ruig, spectaculair en waanzinnig grillig. De naam stamt af van de drie natuurlijke bruggen die hier ooit waren, twee hiervan zijn ingestort waardoor er nog maar één brug resterende is. Deze indrukwekkende boog strekt zich uit van het vaste land naar een platform waar je ongelooflijke vergezichten hebt terwijl de Atlantische Oceaan om je heen kolkt. Bridges of Ross is een leuke stop voor wie de massa wil mijden en de rust op wil zoeken tijdens een rondreis door Clare. 

mooiste plekjes County Clare
Deel op Pinterest

Ook voor vogelliefhebbers is Bridges of Ross een absolute hotspot. Vogelaars van over de hele wereld komen hier speciaal naar toe om verschillende soorten Pijlstormvogels te spotten, die in grote kolonies langs de Ierse westkust broeden.

Natuurvakantie Clare

Het afwisselende landschap van County Clare in Ierland kan je het beste ervaren tijdens een rondreis, omdat je anders sommige hoogtepunten moet missen vanwege de afgelegen locaties. Je kan deze vakantie uiteindelijk zo duur - of goedkoop - maken als je zelf wil. Als je vooral goedkoop wil reizen, raden we je aan om zelf een auto te huren bij Sunny Cars en te slapen in een van de vele lieflijke bed and breakfasts die het gebied kent, deze zijn relatief scherp geprijsd ten opzichte van de duurdere hotels. 

Het bezoeken van mooie natuurplekken en hoogtepunten is vaak gratis te bezoeken, of kost hooguit een paar euro's entree.

Heb je iets meer budget dan kan je er ook voor kiezen om een natuurreis met oog op fietsen en wandelen te boeken. Dit is overigens ook ideaal als je geen rijbewijs hebt, of niet zo gek bent op het rijden van intens smalle kronkelweggetjes. Met een georganiseerde rondreis zie je vaak alle hoogtepunten wel en leer je veel over de plekken die je bezoekt.

Ierse Folkmuziek

Het charmante Clare is niet alleen bekend om zijn landschappen, maar ook de bakermat van de Ierse folkmuziek. Zo kun je bijna dagelijks wel Ierse livemuziek bewonderen in de pubs. Het Willie Clancy Summer School is een jaarlijks festival in de graafschap Clare waar duizenden mensen dagelijks deelnemen aan verschillende cursussen op het gebied van Irish Folk en set dancing.

Slán leat!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Gitta Schermer
Geschreven door
Gitta Schermer
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!