Ga naar content

Fietsen in Ierland

Ierland - Het groene Ierse landschap vormt een ideale fietsbestemming. Het is een bijzonder gevarieerd eiland, met groenfluwelen heuvels, ruige kusten, historische highlights en last but not least, de altijd vriendelijke bevolking. Steeds meer fietspaden nodigen uit om de natuur op de tweewieler te verkennen. Trap over vlakke paden langs rivieren, of zoek de uitdaging in de bergen. Een ding kenmerkt elke fietsroute in Ierland: achter iedere bocht schuilt een nieuwe verrassing.

Mooiste fietsgebieden in Ierland

Waarheen op fietsvakantie in Ierland? Alle bestemmingen in Ierland zijn mooi en het is dan ook niet gemakkelijk om er eentje uit te pikken. Het meest populair is de Westkust, met haar grillige landschap en ruige schiereilanden.

Fietsen met kinderen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Maar je kunt ook een stedentrip in Dublin combineren met een fietsvakantie in de Wicklow Mountains of over de nieuwe route vanuit de hoofdstad. Of laat je verrassen door het zuidwesten of het onbekende noordwesten van het land. 

1. Vanaf Dublin - Fietsen over de Royal Canal Greenway

Dublin werd door Lonely Planet uitgeroepen tot een van de beste 10 citytrip bestemmingen voor 2022. Mooie gelegenheid dus om een stedentrip naar de immer gezellige hoofdstad te combineren met een fietsreis over het nieuwste pad van Ierland.

Oude spoorweg
© Westmeath County Council
Deel op Pinterest

Net buiten Dublin vangt de nieuwe wandel- en fietsroute Royal Canal Greenway aan. Althans nieuw, het is eigenlijk een 225 jaar oud trekpad dat een nieuwe bestemming heeft gekregen. Men heeft de oude route omgetoverd in de langste "Greenway" van het eiland. 130 km lang fiets je over stille paden en maak je stops bij oude sluizen en bruggen. De natuur is altijd aanwezig tijdens deze groene fietstocht. 

Vertrekpunt: Maynooth in county Kildare.
Eindpunt
: Cloondara in county Longford.
Afstand
: 130 km.

2. Fietsen in het westen

Fietsjournalist Bram de Vrind fietste voor ons een groot stuk van de Wild Atlantic Way. Deze 2.500 km lange panoramaroute is de langste kustweg van Europa en biedt een non stop aaneenschakeling van spectaculair natuurschoon en historische locaties. Het voordeel van deze langeafstandsroute is dat je zelf kunt bepalen welk deel je gaat fietsen. En volgend jaar een ander deel, en dan weer een ander deel. Wat fietsen in Ierland werkt verslavend, je bent gewaarschuwd!

Fietsen langs Kylemore Abbey
Bram de Vrind
Deel op Pinterest

Kerry, Beara en Dingle zijn prachtig om te verkennen. Vanaf Killarney kan je met de fiets de beroemde Ring of Kerry rijden, een 175 km lange rondweg op het Iveragh schiereiland in county Kerry. Trap langs verlaten stranden, broedende vogels op puntige rotsen en mooie bossen en watervallen in het nationaal park. We moeten er wel bij vermelden dat de route soms druk kan zijn, maar toch viel ons dit reuze mee.

Kerry Cliffs
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ten zuiden hiervan ligt het schiereiland Beara, minder bekend en dus iets rustiger dan de Ring of Kerry. De Beara Way is een rondweg over het schiereiland die je overal kan starten. Bij de zuidkust van Beara, bij de kust van Bantry Bay en op Garinish Island, baden zeehonden in de zon.

Het Dingle schiereiland staat bekend om de pittoreske vissersdorpen met gekleurde huizen. Fiets hier over de Slea Head Drive en geniet van het fraaie uitzicht op zee. 

Vertrekpunt en eindpunt: overal op de W.A.W.

3. Fietsen langs de zuidwestkust

Het zuidwesten van Ierland is ook heel populair. De fietsroutes zijn minder pittig en het klimaat is wild. Daarom is het de ideale fietsbestemming voor wie wilt genieten op de fiets zonder al te veel inspanning. Van mei tot oktober bloeien de fuchsiahagen langs de routes.

Fietsen langs de mooie kust
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Cork is een kleurrijke en gemoedelijke stad. Hiervandaan trek je de natuur in en rijd je door indrukwekkende natuur. Hoogtepunten zijn Kenmare en Killarney nationaal park met de schitterende Gap of Dunloe kloof.
Vertrekpunt
: Cork.

4. Fietsen in de Ierse steden

Dublin, Limerick, Cork of Galway op de fiets verkennen? Dat is een leuke manier om de steden vanuit een andere invalshoek te ontdekken. Baja Bikes biedt diverse fietstours aan met een lokale gids.
Wil je zelf fietsen in de stad, bekijk dan eens de tips van Toerisme Ierland. Hier vind je fietsstadsplannen en nuttige tips voor de veiligheid op de tweewieler.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!