Ga naar content

Ring of Kerry

Natuurvakantie in Ierland - De Ring of Kerry is een van de bekendste toeristische routes van Ierland, en bevindt zich op het schiereiland Iveragh in het zuidwesten van Ierland. De autoweg voert door prachtige natuur, door groene valleien, langs de ruige Ierse kust en majestueuze bergtoppen, waaronder de hoogste berg van Ierland. Onderweg maak je kans op het spotten van dolfijnen en kan je vogels en zeehonden observeren, luieren op het strand, golfen of slenteren door pittoreske Ierse dorpen.

Ring of Kerry

Er zijn verscheidene manieren om de Ring of Kerry af te leggen: met de auto, met een bus of met de fiets. Wie wil lopen, kan de Kerry Way wandelen, een route parallel met de Ring of Kerry, die de wandelaar kennis laat maken met de mooie natuur in Zuidwest-Ierland.

1. Rondreis Ring of Kerry

Voor veel mensen is een autorondreis de meest gangbare manier om de Ring of Kerry te verkennen. Vertrekbasis voor de Ring of Kerry en de Kerry Way zijn de toeristische plaatsjes Killarney of Kenmare. Maak de ring compleet en leg ook het stuk af tussen Kenmare en Killarney, langs het Killarney Nationaal Park.

Bezienswaardigheden Ring of Kerry

In dit deel van Ierland vind je het ene hoogtepunt na het andere. Het zijn niet alleen de hieronder genoemde natuurgebieden die de moeite waard zijn om te zien. Elke bocht heeft weer wat nieuws in petto. Wijk bijvoorbeeld ook eens af van de gebaande paden en ontdek een van de idyllisch verborgen strandjes langs de weg. Wat zijn de mooiste plekken op de Ring of Kerry. Een klein overzicht van hoogtepunten om te zien.

1. Killarney National Park

Het schiereiland heeft in het binnenland hoge bergen, waaronder de hoogste berg van Ierland. Ten Oosten daarvan ligt, gescheiden van de bergen door de Gap of Dunloe pas, het mooie Killarney National Park en haar meren. Bezoek Ross Castle, Muckross House, de Torc waterval en het bekende uitzichtpunt Ladies' View. 

Torc waterval Ierland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Gap of Dunloe

Deze bergpas tussen de Macgillykuddy's en de Purple Mountain Group is waanzinnig mooi. De smalle weg slingert tussen de hoge bergtoppen en glinsterende meertjes, over stenen bruggen. Af en toe moet je even wachten tot schapen de weg zijn overgestoken. Het deed ons denken aan Glen Coe in Schotland. 

Ring of Kerry bezienswaardigheden
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Kustroute

Het stuk tussen Sneem en Kenmare voert voornamelijk door loofbossen, maar vanaf Sneem wordt het landschap steeds mooier. Staigue Fort is een zeer oud bouwsel dat dateert van ongeveer 500 v. Chr. Langs de Ring of Kerry liggen ook enkele pittoreske dorpen, zoals Sneem, met bontgekleurde huisjes en Waterville, ooit de verblijfplaats van Charlie Chaplin, de moeite vanwege het prachtige strand en golfbaan. 

4. Derrynane Nationaal Park

Rijdt niet zomaar voorbij Derrynane House. Een voormalig politicus bewoonde deze mansion. De botanische tuin is bijzonder voor plantenliefhebbers en omvat een grote collectie Zuid-Amerikaanse planten. Een pad voert vanaf de linkerzijde van het pand door een klein natuurpark, naar het strand Derrynane Beach.

Strand bij Derrynane
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Dit is waanzinnig mooi, het lijkt wel een strand in Nieuw-Zeeland. Glashelder water wordt geleidelijk lichtblauw en dan donkerblauw. Onze zoon vond het heerlijk om te springen over de rotsen, met kleuren uiteenlopend van grijs en paars tot pikzwart. Bij goed weer kan je bij een van de stranden ook zwemmen.

5. Skellig Ring

Een andere zijroute, de Skellig Ring in het uiterste Westen van het schiereiland, voert naar de Kliffen van Kerry, en biedt een grandioos zicht op de puntige pieken van de Skellig eilanden. Op deze route kunnen geen bussen rijden en het is hier dus minder druk. Heb je de kans om een boottocht te maken, dan kan je het klooster op de eilanden bezichtigen. Zowel het eiland als het klooster uit de 12de eeuw staan op de werelderfgoedlijst van Unesco en de eilanden waren een filmlocatie in Star Wars.

6. Kerry Cliffs

Het absolute hoogtepunt van de Ring of Kerry zijn de Kliffen bij Portmagee. Vanaf de parkeerplaats is het 10 minuutjes lopen naar 2 uitkijkpunten waar je mond open valt van verbazing. De rechterkant heeft zicht op torenhoge kliffen met zwart-witte lagen, waarbij het lijkt of de rotsen voorover buigen over het zeewater. Zwarte rotsen in de zee zijn omringd door witte schuimgolven en kobaltblauwe zee. Zeevogels circuleren langs de hoge rotsen.

Kerry kliffen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het tweede uitzichtpunt is even indrukwekkend als het eerste. Wandel langs een bergflank, die als het ware bedekt is met een fluwelen grastapijt. Dit idyllisch tafereel houdt abrupt op; het lijkt haast of een reus een stuk van de berg heeft gerukt, daar waar het groene tapijt plaats maakt voor een ruige rotswand met grillige uitstulpingen en daaronder de woest kolkende zee. Op Puffin Island leeft een kolonie van duizenden papegaaiduikers. 

7. Valentia Island

Valentia Island ligt niet standaard op de Ring of Kerry, maar het is de moeite om af te wijken, al is het maar op de subtropische tuin te bezichtigen.

Als je de mogelijkheid hebt om half augustus te reizen, kan je de Puck Fair bijwonen in Killorglin, een zeer oud feest met optocht en dierenmarkt.

Tip: de Ring of Kerry loopt deels over de Wild Atlantic Way, een schitterende kustroute langs de highlights van de Ierse Atlantische kust. Je kan de Ring of Kerry dus makkelijk combineren met andere trajecten van deze bijzondere roadtrip.

Wandelen Ring of Kerry

Een van de populairste manieren om de regio te ontdekken is te voet! Wandel over de Kerry Way, die grotendeels parallel loopt met de autoweg.

Dagtrips Kerry

Je kan losse excursies boeken of een bustour nemen, waarbij een gids toelichting geeft over de bezienswaardigheden langs de route: bekijk de Ring of Kerry Tours van Get Your Guide (betalen kan met iDeal). Aanrader voor een uitstap is Killarney National Park, met de mooie Torc waterval.  

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!