Ga naar content

Ring of Kerry in Ierland

Natuurvakantie in Ierland - De Ring of Kerry is de bekendste toeristische route van Ierland, en bevindt zich op het schiereiland Iveragh in het zuidwesten van Ierland. De autoweg voert door prachtige natuur, door groene valleien, langs ruige kusten en majestueuze bergtoppen, waaronder de hoogste berg van Ierland. Onderweg maak je kans op het spotten van dolfijnen en kan je vele vogels observeren, luieren op het strand, golfen of slenteren door pittoreske Ierse dorpen.

Ring of Kerry

Er zijn verscheidene manieren om de Ring of Kerry af te leggen: met de auto, met een bus of met de fiets. Wie wil wandelen, kan de Kerry Way nemen, een route die parallel loopt met de Ring of Kerry en de wandelaar laat kennis maken met de mooie natuur in Zuidwest-Ierland.

1. Rondreis Ring of Kerry

Voor veel mensen is een autorondreis de meest gangbare manier om de Ring of Kerry te verkennen. Vertrekbasis voor de Ring of Kerry en de Kerry Way is het toeristische plaatsje Killarney, eindpunt is Kenmare. Tip: maak de ring compleet en leg ook nog het laatste stuk af tussen Kenmare en Killarney, tussen beide plaatsen kan je genieten van een schitterend uitzichtpunt, het "Ladies View", zo genoemd omdat de hofdames van Queen Victoria hier naar verluid ook kwamen genieten van het landschap. Vanaf het viewpoint heb je zicht op drie mooie meren, omgeven door groene bergen.

3. Ring of Kerry wandelen? Kerry Way

Met een lengte van meer dan 200 kilometer is de Kerry Way een van Ierland's langste bewegwijzerde wandelroutes en tevens een van de populairste. De Kerry Way loopt min of meer parallel aan de Ring of Kerry langs dezelfde bezienswaardigheden. De meeste wandelaars leggen de weg af tegen de wijzers van de klok in, maar ook andersom is het de moeite. De wandelroute voert door de mooiste en meest desolate natuur van West-Ierland. Wat de Kerry Way wellicht het meest kenmerkt, is de grote verscheidenheid aan landschappen; heldere meren, omgeven door groene bergen en prachtige valleien, oude loofbossen en wilde veengebieden, fraaie inhammen en mooie zandstranden en niet te missen, de ruige eilanden nabij de kust… Hoewel Kerry bekend staat om de hoge bergtoppen, vermijdt de Kerry Way deze pieken en voert het pad vooral over de lager gelegen delen. Het hoogste punt ligt op 385 meter. Nabij Glenbeigh bevinden zich prachtige bergen, begroeid met varens. De Glenbeigh Horseshoe is de naam die gegeven wordt aan de bergen die het plaatsje omringen, voor velen is dit het mooiste wandelgebied van de Kerry Way.
Beste periode om de Kerry Way te wandelen: juni en juli.
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld. Over het algemen zijn het fijne bergpaden, hier en daar wandel je even op asfalt. Naargelang de reisorganisatie kan je ook aangeven of je moeilijke stukken wilt vermijden.
Kaarten: kijk voor goede wandelkaarten en -gidsen bij De Zwerver.

Meer wandeltips

De Kerry Way is een van de meest toeristische wandelroutes van Ierland en zeer de moeite. Maar er zijn nog meer dagtochten of meerdaagse wandelingen te maken. Wanneer je een wandelreis wenst af te sluiten met een extraatje, ga dan wandelen in de Macgillycuddi’s reeks, fraaie heuvels nabij Killarney. Ook de moeite, de routes in de Gap of Dunloe, nabij de Ross en Dunloe kastelen.

Kerry Way reserveren

De Kerry Way kan bij diverse aanbieders geboekt worden als individuele wandelvakantie, het  wordt meestal in negen dagen afgelegd. Wie rustig aan wil doen en optimaal wil genieten van de natuur, kan echter beter nog meer dagen reserveren of slechts een deel van de route wandelen. Individuele wandelvakanties kan je met name reserveren bij Hillwalk Tours, de specialist voor wandelen in Ierland en ook de Kerry Way.

Bezienswaardigheden Ring of Kerry

De hoogtepunten van de rondrit zijn Killarney National Park en de Killarney meren, Valentia Island met ten zuiden ervan de Kenmare River baai, de Skellig eilanden, het plaatsje Waterville (ooit verblijfplaats van Charlie Chaplin, maar ook de moeite vanwege het prachtige strand, golfbaan en de kliffen van Bolus Head), het strand van Caherdaniel, de botanische tuinen nabij Castlecove (Derrynane NP), Staigue Fort (zeer oud bouwsel dat dateert van ongeveer 500 v. Chr.) en het pittoreske dorp Sneem, met haar bontgekleurde huisjes. Het laatste stuk, tussen Sneem en Kenmare voert voornamelijk door loofbossen. Als je de mogelijkheid hebt om half augustus naar dit deel van Ierland te reizen, kan je de Puck Fair bijwonen in Killorglin, een zeer oud feest met optocht en dierenmarkt. Valentia Island ligt niet standaard op de Ring of Kerry, maar het is zeker wel de moeite om even af te wijken, al is het maar op de subtropische tuin te bezichtigen. Op de ruige Skellig eilanden kan je dan weer een klooster uit de 12de eeuw bezichtigen. Zowel het eiland als het klooster staan op de werelderfgoedlijst van Unesco.
Juni en juli zijn de beste maanden om de Kerry Way te wandelen.

Dagtrips Kerry

Je kan ook losse excursies boeken of een bustour nemen, waarbij een gids toelichting geeft over de bezienswaardigheden langs de route: bekijk de Ring of Kerry Tours van Get Your Guide (betalen kan nu ook met iDeal). Aanrader voor een uitstap is Killarney National Park, met de mooie Torc waterval.  

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Feedback geven