Ga naar content

Walvissen in Ierland

Dieren in Europa - Met niet al te hoge verwachtingen boekten we online een walvissafari in Ierland. We zouden toch een rondreis maken van het zuiden naar het noorden van het land en daarbij kwamen we langs diverse plekken waar whale watching tours aangeboden worden. We werden niet teleurgesteld... Sterker nog, onze verwachtingen werden ruim overtroffen! Ierland is een geweldige bestemming voor een walvissafari.

Waar op walvissafari in Ierland?

Wat is de beste plek om walvissen in Ierland te spotten? Er worden op diverse plekken bij de kust steeds vaker walvissen, haaien en andere zeedieren gezien, maar de beste plaats is vooralsnog Baltimore in County Cork, in het uiterste zuidwesten van Ierland. Zowel ik (Cindy) als mijn collega Manou gingen whale watchen vanuit Baltimore, beiden bij een ander bedrijf.

Ik heb zelf geboekt bij Whale Watch West Cork. De website ziet er verouderd uit, maar de organisatie werd op diverse plekken aanbevolen, omdat Kapitein Nic een bedreven walvisliefhebber is en graag honderduit vertelt over deze passie. Toen we in de haven van Baltimore aankwamen, bleek het allemaal best primitief opgezet te zijn. Er is geen aanmeldpunt, er was zelfs niemand te bespeuren en we moesten telefoneren om te horen dat we bij de kade maar even moesten blijven wachten tot de boot kwam opdagen.

Ook collega Manou ging whale watchen vanuit Baltimore. Zij ging mee met een tour van Aquaventures. Aan boord van de Wave Chieftain, een comfortabel schip met toilet, ga je een ochtend of middag de zee op. De kapitein speurt het water af naar walvissen, reuzenhaaien, dolfijnen en ander zeeleven. Iedereen op de boot helpt mee met speuren en mag zelfs bij de kapitein voorin komen zitten. De organisatie houdt zich aan strenge richtlijnen wat betreft dierenwelzijn. Zo houden ze gepaste afstand, benaderen zij de dieren uit een prettige hoek en lokken ze de dieren niet. Een hele fijne ervaring met een enthousiaste kapitein!

Whale Wathing Baltimore
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Ook noordelijker in Ierland zijn een aantal plaatsen waar je kan deelnemen aan een boottocht, maar vaak wordt dat niet walvissafari genoemd, omdat het aantal sightings minimaal is. Het heet dan vaak eco cruise, dolphin tour etc.

Aan boord van de catamaran

Ik beschrijf graag mijn ervaringen met Whale Watch West Cork, maar de dieren die je kan zien zijn uiteraard bij elke aanbieder hetzelfde. 

Uiteindelijk meerden er twee boten aan, de Voyager en de Liscannor; twee kleine catamarans, met elk een schipper aan boord. Met onze boot voer ook een studente mee, die een afstudeeronderzoek deed naar het gedrag van de walvissen.

walvissafari Ierland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Alvorens we de wijde zee op gingen, voeren we door de baai van Baltimore Harbour. Er werd verteld over de geschiedenis van de regio en het duurde een hele poos voor we ver op de Atlantische Oceaan waren. Alle passagiers veerden op toen de kapitein en de stagiaire in de richting van de horizon wezen. 

1. Gewone vinvis

En yes, daar was het eerste teken van leven. Een spuit boven het water. Eerder werd ons al verteld dat kleinere walvissen, zoals de dwergvinvis, dit niet doen. Van de dieren die hier gezien worden spuiten alleen bultruggen en vinvissen water. Dit moet dus wel een groot dier zijn! Vier tot vijf keer zagen we de walvis spuiten, daarna geruime tijd niets.

Iedereen zat in stilte te wachten. Een walvis blijft soms 30 minuten onder water, dus het geduld werd op de proef gesteld. De vraag bij dit soort waarnemingen is immers of het dier op dezelfde plek weer naar de oppervlakte komt. De schipper gaf al aan dat dit hoogstwaarschijnlijk de fin whale of gewone vinvis is, een zeezoogdier dat maar liefst 26 meter lang kan zijn! Na 20 minuten gejuich van de passagiers; de vinvis kwam boven water. De vin van de vinvis is best wel klein, maar het lange lijf maakt duidelijk dat dit niet om een dolfijntje gaat. Verscheidene malen gleed het lange lijf uit het water. Wat een pret om dit te zien!

2. Maanvis

Vanaf het moment dat de gewone vinvis zich niet meer liet zien gingen we verder varen. De schipper wees plots naar een vinnetje wat boven het water uitstak. Ik dacht in eerste instantie aan een zeeschildpad of iets dergelijks, maar het bleek een maanvis te zijn. Dat was gaaf! 

3. Dolfijnen

De dieren die je het meest zult waarnemen tijdens een whale watching tour in Ierland, zijn dolfijnen. Na een tijd rond te dobberen op de Oceaan verschenen ook rond onze boot verschillende dolfijnen en vergezelden ons een tijdje. Erg leuk om dit zo te zien en je kan makkelijk foto's maken, omdat ze vaak boven het water komen. 

Dolfijnen spotten Ierland
Dolfijn
Deel op Pinterest

4. Dwergvinvis

Na een ander half uur zag ik enkele keren een vinnetje boven het water komen en aanvankelijk dacht ik dat het weer een dolfijn was, maar toen het dier dichter bij de boot kwam riep ik dat dit toch iets anders kon zijn. Het bleek een minke whale of dwergvinvis te zijn. Deze bleef geruime tijd rond de boot zwemmen en liet af en toe zijn rug zien. 

Walvissen spotten Ierland
Walvissen spotten Ierland
Deel op Pinterest

Het weer in Ierland is erg onvoorspelbaar. Ook al straalt de zon op het vasteland, neem toch warme kleren en een regenjas mee. Ook handig is een verrekijker, daarmee konden wij de dwergvinvissen goed volgen. Maar ook voor zeevogels die in deze tijd vaak op zee vertoeven is een verrekijker een must. Kies bij voorkeur voor een waterbestendige verrekijker want op een walvissafari in Ierland kan je wel eens nat worden. 

5. Bultrug, reuzenhaai en orka's

Naast de zeezoogdieren die wij met veel geluk hebben kunnen zien, worden er ook met regelmaat bultruggen en noordkapers gezien en af en toe een orka of een reuzenhaai. De gewone vinvis komt vaker voor langs de Ierse kust, maar de stagiaire die al een half jaar dagelijks aan boord was had deze niet eerder gezien. Vanaf augustus komen deze vaker in de wateren rond Ierland voor.

6. Zeevogels

Tijdens de boottocht kom je ook vele zeevogels tegen. Je maakt kans op de Jan-van-Gent, alk, aalscholver, drieteenmeeuw, pijlstormvogel en slechtvalk. Wees dus niet te geforceerd op alleen de walvissen en kijk goed om je heen om niks te missen.

Zeevogels Baltimore
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Mooie boottocht

De natuur is onvoorspelbaar en zo dus ook een walvistocht in Ierland. Je weet nooit of je ook echt iets te zien zult krijgen. Bij goed weer is het varen op zich al een plezier. De baai bij Baltimore heeft mooie ruige rotsen en het is een leuke ervaring om de Oceaan op te varen. Tijdens de boottocht mocht ons zoontje achter het roer staan, dat vond hij heel tof. Probeer er dus ook van te genieten als je geen walvissen ziet.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!