Ga naar content

Wandelen in Ierland

Natuurvakantie Ierland - Het is een paradijs om te hiken. Wandelen in Ierland is populair, maar toch kan je hier nog ver weg van de massa genieten van de natuur. De vredige landschappen, de gastvrijheid, maar ook de mooie wandelpaden maken Ierland tot een topbestemming voor een meerdaagse wandelvakantie. Diverse organisaties zijn gespecialiseerd in verzorgde wandelvakanties in Ierland. Wie er op eigen houtje op uit trekt, kan terecht bij De Zwerver voor wandelgidsen en -kaarten van Ierland.

Wandelreizen in Ierland

Er zijn drie bekende en een groot aantal minder bekende wandelroutes die de moeite zijn. Wat is de mooiste wandelroute in Ierland? Dat is een moeilijke vraag; elke wandelreis is weer anders. In het zuidwesten, op de schiereilanden, liggen de populairste wandelroutes: de Kerry Way is de langst bewegwijzerde route van Ierland (215 km), maar volgens National Geographic is de Dingle Way nog mooier.

In het oosten van Ierland kan je wandelen in de bergen. De Wicklow Way slingert er van zuid naar noord door het landschap van de Wicklow Mountains. Maar denk ook eens aan een combinatie van een citytrip in Dublin met de nieuwe groene Royal Canal Greenway! Elke wandelroute heeft zijn charme, waardoor wandelen in Ierland nooit gaat vervelen! Tips voor de mooiste wandelreizen in Ierland:

1. Dingle Way

Dingle is een schiereiland aan de zuidwestkust van Ierland. De bergen eindigen hier abrupt in de oceaan. Een van de bekendste en waarschijnlijk ook mooiste routes om te wandelen in Ierland bevindt zich op dit schiereiland en draagt, niet verwonderlijk, de naam Dingle Way. De wandelroute voert langs de Ierse kustlijn en biedt hier fraaie uitzichten op rotsen en kliffen.

Mooiste wandeltochten Ierland
Deel op Pinterest

Bovendien heeft dit gebied ook een grote historische waarde. Zo zijn er fraaie bezienswaardigheden als het Kilmalkedar kerkje, de Gallarus Oratory, een stenen kerkje van tussen de 6de en 9de eeuw. Ook werd de film Far and Away, met Nicole Kidman en Tom Cruise in de hoofdrol, op het Dingle Schiereiland gefilmd. 

Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees alles over wandelen op Dingle.

2. Wicklow Way

Dwars door het hart van de Wicklow Mountains! Deze wandelroute ten zuiden van Dublin is de oudste gemarkeerde route in Ierland en voert je mee door een van de mooiste stukken natuur. Lees meer over de Wicklow Way.

3. Kerry Way

De Kerry Way is een populaire wandelroute langs de beroemde Ring of Kerry, op het Ierse schiereiland Iveragh. Deze verken je wel te voet, waardoor je op plaatsen komt die met de auto niet zichtbaar zijn. De route vangt aan bij het toeristische plaatsje Killarney.

Torc waterval
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het is de langste bewegwijzerde wandelroute van Ierland. Loop je het hele pad, dan is dit 215 km. Niet alleen de natuur is prachtig, je komt ook langs pittoreske dorpjes met marktjes, kastelen en boerderijen. Reisboekhandel De Zwerver heeft handige wandelkaarten van Kerry.

4. Beara Way

Beara is veel minder druk bezocht dan de Kerry route. Een afwisselend landschap maakt dit tot een van onze favorieten. Helemaal in het westen kan je wandelen op het eiland Dursey. Geloof het of niet, het bestaat nog, een eiland met slechts 15 inwoners en een zestal auto's.

Wandelen in Ierland
Wandelen in Ierland
Deel op Pinterest

De natuur is ongerepter dan op de Dingle Way! De wandelroute van Beara is een goed bewaard geheim; een pareltje voor wie wil wandelen in Ierland

5. Connemara

En we hebben nog een aanrader om te hiken in Ierland. Connemara, een gebied in het westen, is een prachtig wandelgebied. Uitgestrekte hoogveengebieden en ruige bergen wisselen hier af. Pittige tochten voeren over de hellingen van de Twelve Pins. Het landschap diende als inspiratie voor o.a. Yeats en Oscar Wilde.

Schitterende natuur
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De natuur, de pittoreske huisjes en de Ierse folkmuziek in de pubs dragen bij aan de sfeer. Sommige wandelingen voeren over eilanden in de omgeving van de westkust. De Aran Islands bijvoorbeeld; 3 eilanden bij Galway Bay.
Reisboekhandel De Zwerver heeft verscheidene goede wandelkaarten van Connemara.

6. Royal Canal Greenway

De Royal Canal Greenway is een nieuwe fiets- en wandelroute die vanuit Maynooth, een plaatsje vlakbij Dublin, langs een kanaal voert. Het oude trekpad leidt door mooie natuur, langs oude aquaducten, instagrammable bruggetjes en sluizen. Na een bruisend weekend in de pubs van Dublin is het heerlijk om hier te genieten van stilte en natuur. Een perfecte vakantie dus voor wie stad en natuur wenst te combineren. 

Wandelen in Noord-Ierland

Officieel niet onderdeel van Ierland, maar prima te combineren met een wandelvakantie in Ierland. Noord-Ierland heeft een aantal mooie wandelroutes en fraaie bezienswaardigheden!

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!