Ga naar content

The Burren in Ierland

In de directe omgeving van de Cliffs of Moher, in County Clare in Ierland, ligt een bijzonder Geopark, met bizar gevormde kalkstenen rotsen en plateaus. The Burren National Park is een oase van planten en bloemen en dus zeker een aanrader voor wie een bijzonder natuurgebied in Ierland wil verkennen.

Natuur in The Burren

Dit maanlandschap met haar bizarre vormen ontstond ooit op de bodem van een tropische Oceaan. In latere tijden werd de regio bevolkt door jagers, die joegen op beren en wolven en hun culturele stempel drukten met hunebedden (dolmens) en graven.

Bijzonder aan het rotslandschap is dat hier bloemen en planten naast elkaar voorkomen die zelden in dezelfde omgeving groeien. De Gentiani newberryi, de bloedooievaarsbek en Dryas zijn slechts enkele van de vele bloemsoorten die je hier kunt zien.

Deel op Pinterest

In het gebied tref je ook een aantal archeologische monumenten, zoals de Poulnabrone Dolmen. Dit grafmonument dateert uit het Neolithicum en deed toen dienst als graf voor minstens 33 mensen. Zeker de moeite om even te bekijken tijdens een bezoek aan the Burren.

Wandelen in de Burren

De ideale manier om dit historische kalksteenplateau en haar enorme rijkdom aan zeldzame bloemen en planten te ontdekken is te voet. Tijdens een wandeling door het nationaal park The Burren kan je de vele bloemetjes tussen kloven en spleten fotograferen. Bekijk onze tips voor een georganiseerde wandelvakantie, of trek er zelf op uit met een wandelgids van Reisboekhandel De Zwerver.

The Burren Centre

Uitvalsbasis voor the Burren is het bezoekerscentrum bij Kilfenora. Dit is van half maart tot eind oktober dagelijks geopend. Je kunt er een interessante 12 minuten durende film zien over de geschiedenis en de unieke natuur van de Burren. Er is ook een tentoonstelling en een shopje. Bezoek ook de aangrenzende 12de eeuwse Kathedraal.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!