Ga naar content

Kliffen van Moher

Natuurvakantie Ierland - De Cliffs of Moher zijn de meest bezochte bezienswaardigheid van Ierland. Dat is niet verwonderlijk, als je bedenkt dat de klippen op sommige punten wel 214 meter hoog zijn. De steile rotswanden strekken zich uit over een lengte van 8 kilometer langs de Ierse kust, van Doolin tot Liscannor.

Cliffs of Moher bezoeken

De kliffen bevinden zich bij de kust van het graafschap Clare, en zijn bereikbaar vanaf Limerick of Galway. De kliffen zijn één van de vijftien Signature Discovery Points op de kustroute Wild Atlantic Way. Op de weg langs de kliffen, de R478, ligt een grote parkeerplaats. De Cliffs of Moher worden, vooral in de zomer, zeer druk bezocht. We raden aan om vroeg in de ochtend te gaan, zodat je voor de bussen arriveert. Wij waren er zelf rond 8u30 en dat was een mooie tijd. Er stonden toen nog slechts enkele auto's op de parkeerplaats. Toen we twee uurtjes later wegreden stonden er tientallen bussen en honderden auto's.

Natuur Moher

Vanaf de parkeerplaats loop je best meteen voorbij het bezoekerscentrum om de drukte voor te zijn. Een pad voert hiervandaan naar drie platformen met uitzicht op de kliffen. Langs het grootste deel staan hekken, waardoor kinderen weinig kunnen zien. Loop je voorbij de twee uiterste platformen, dan houden de hekken op. Daar zijn de diepe afgronden zonder hek dan weer behoorlijk gevaarlijk voor de kleinsten. Dat vonden wij wel jammer.

De drie uitkijkpunten:

  • Het hoofdplatform kijkt uit op de bekende steile klippen die je vaak op foto's ziet.
  • Het zuidelijk platform biedt uitzicht op kolonies papegaaiduikers op Goat Island. 
  • Het noordelijk platform gaat naar de noordelijke klippen en kijkt uit op O'Brien's Tower.
Kliffen van Moher
© Naturescanner
Deel op Pinterest

1. Vogels bij de Kliffen van Moher

Er komen talrijke vogels voor bij de kliffen, dus neem een goede camera of verrekijker mee. Op Goat Island zie je van april tot eind juli veel puffins of papegaaiduikers. In de periode daartussen vliegen ze naar de Atlantische Oceaan en heb je minder kans om ze te zien. Branán Mór is een losse zeezuil, waar alken en zeekoeten zich laten observeren. 

2. Dieren bij Moher

Naast vogels zijn er soms dolfijnen, zeehonden en heel af en toe zelfs walvissen en een reuzenhaai te zien vanaf de kust. In het natuurgebied rond de klippen dwaalt een groep wilde geiten rond.

3. Planten en bloemen

In de zomer staat de natuur bij de Cliffs of Moher volop in bloei. Gewoon biggenkruid, Engels gras en vele andere kleurrijke bloemen contrasteren mooi met de groene graslanden. Op een half uurtje rijden vanaf Moher ligt een bijzonder natuurgebied, The Burren. Voor planten- en bloemenliefhebbers is dit ook een aanrader!

Cruise langs de kliffen

Een bijzondere manier om de klippen te bezoeken is een cruise vanaf Doolin langs de kust. Het zicht op de kliffen vanaf het water is heel anders dan van bovenaf. Zeer indrukwekkend! 

Bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum van de Cliffs of Moher gaat op in de omgeving door het met gras bedekte dak. Ook de hele infrastructuur is duurzaam opgezet. Er is een tentoonstelling en de nodige faciliteiten, zoals een druk bezocht restaurant en winkeltjes.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!