Ga naar content

Dingle

Natuur in Ierland - Aan de zuidwestelijke kustlijn van Ierland tref je Dingle, een schiereiland dat onderdeel is van de graafschap Kerry. Hier beleef je uitgestrekte landschappen gevuld met zachtgroene heuvels en een scherp randje waar de zee de klippen kust. Letterlijk, want de kustlijn van Dingle Peninsula is ongetemd en daarmee fenomenaal.

Natuur op Dingle in Ierland

Tijdens onze rondreis door Ierland in oktober 2019 was de dramatisch mooie natuur van Dingle een absoluut hoogtepunt. De omgeving ademt zijn geschiedenis en de historie is verweven met de schoonheid van het landschap, dat zie je overal: ruïnes langs de wegen, mysterieuze steencirkels, de traditionele beehive hutten ( historische bijenkorfvormige huisjes ) en de lieflijke witte huizen die af en toe tussen het groen uitspringen. 

Deel op Pinterest

Op een zonnige dag glinstert het opgespatte water oogverblindend op de gitzwarte rotsen die steil uit het helderblauwe water van de Atlantische Oceaan rijzen, een sterk contrast met de groene glooiingen van het Ierse landschap. De belangrijkste wegen van Dingle zijn onderdeel van de Wild Atlantic Way en voeren je mee met genoeg mogelijkheden om af en toe een pauze in te lassen en je te vergapen aan de vergezichten, ook zijn er tal van activiteiten om te ondernemen en erop uit te gaan, dan beleef je de wilde natuur van dit schiereiland pas echt.

Mooiste Plekken op Dingle

Op zoek naar een overzicht van mooiste plekken op Dingle Peninsula aan de Ierse westkust? Dompel jezelf onder in alles wat Iers is tijdens een rondreis: ontdek lieflijk gekleurde dorpjes, ontmoet de befaamde dolfijn Fungie en rijd de bijzonder indrukwekkende Slea Head Drive of ontdek een brede verscheidenheid aan andere bijzondere plekken om te bezoeken.

Fungie de dolfijn
Gitta Schermer
Deel op Pinterest

1. Het stadje Dingle

Dingle ligt aan de Wild Atlantic Way en is een ideale uitvalbasis voor rondreizen over het schiereiland. Het dorpje kent vele kleurrijke huisjes, deze maken de straten extra gezellig en sfeervol. Ondanks dat het een zeer toeristische bestemming is, blijft het dorp zijn charme en lieflijkheid behouden. Vanuit de haven kun je een boottocht maken om Fungie te ontmoeten, deze dolfijn leeft in de baai van het stadje en is inmiddels Dingle's meest beroemde inwoner. Zodra je de haven uitvaart laat hij zich vaak gelijk al zien, terwijl hij vrolijk naast de boot mee zwemt.

Gitta Schermer
Deel op Pinterest

2. Slea Head Drive

Vanuit Dingle kun je een prachtige 48 kilometer tellende rondweg rijden, genaamd Slea Head Drive. Deze autoroute neemt je mee langs een prachtige kustlijn, naar het uiterste puntje van Dingle waar je verbluffend mooie vergezichten hebt over de Blasket Islands. Vooral het stuk rondom Slea Head en Dunquin Pier is schitterend, met mogelijkheid tot mooie korte wandelingetjes en toegang tot een heerlijk zandstrand ( Coumeenoole Beach ) om even de voeten in het zand te zetten. De route vervolgt zich vanaf daar richting Clogher Head en Ballyferriter alvorens je het schiereiland weer doorsteekt terug richting Dingle.

Gitta Schermer
Deel op Pinterest

3. Inch Beach

Aan de zuidkant van het schiereiland, op ongeveer 20 minuten rijden van het stadje Dingle, ligt het langgerekte Inch Beach. Dit fijne zandstrand is een geliefde plek onder surfers en wandelaars, maar ook om bijvoorbeeld vogels te spotten in het kwetsbare duingebied. 

Uitwaaien is toch extra bijzonder met het geluid van ruig gebrul van een ongetemde oceaan op de achtergrond. Wandelen kan langs de waterlijn en het is absoluut genieten van prachtige uitzichten op de bergen van Kerry, maar ook het zicht op Minard Head en Bull's head is erg indrukwekkend.

Gitta Schermer
Deel op Pinterest

4. Conor Pass

Kun je geen genoegen krijgen van die smalle Ierse weggetjes? Dan is de kronkelige Conor Pass zeker een droom om te rijden. Deze bergpas is een van de hoogste van heel Ierland en slingert op zeer dramatische wijze gedurende 12 kilometer van de noordkust naar de zuidelijke kust van Dingle. Tijdens het rijden is het vooral je ogen open houden, voornamelijk omdat de uitzichten op dit stuk wederom prachtig zijn, maar ook om jezelf van tegenliggers te behoeden en op tijd te stoppen voordat de weg zich weer vernauwt en je elkaar niet meer kunt passeren.

Op het hoogste punt van de Conor Pass is een kleine parkeerplaats waar je kan stoppen om het landschap te bewonderen. Hier is het uitzicht het allermooist rond zonsondergang, wanneer de hemel zich in in allerlei pasteltinten kleurt en het de bergen, uitgestrekte valleien en meren doet oplichten in verschillende kleurschakeringen.

Deel op Pinterest

5. Sybil Head en de Three Sisters

In het noorden van Dingle tref je spectaculaire landtong pieken die uit de Atlantische Oceaan rijzen, bekend onder de naam Three Sisters en Sybil Head. Met 153 meter is Binn Diarmada de hoogste piek, maar de meest westelijke piek Sybil Head is bekender vanwege zijn dramatische zeekliffen en het gebruik als filmlocatie voor  Star Wars.

Soms is er een mens of een schaap bovenop een rotspartij nodig om te beseffen hoe immens hoog deze massieven zijn.

Bijzondere overnachtingen

Wandelen op Dingle

Het landschap van Dingle leent zich optimaal voor wie graag actief wil zijn op vakantie. Wandelen op Dingle is onderdeel van de beleving en je kan dit dan ook bijna overal wel doen, zowel blootsvoets op de meeste stranden tot het beklimmen van een van de verschillende bergen die dit gebied kent. Beklim bijvoorbeeld Mt. Brandon, wat met 953 meter de hoogste piek van Dingle is. 

Ook zijn er meerdere wandelroutes uitgestippeld. De meeste bekende is toch wel de befaamde Dingle Way, een meerdaagse wandeltocht van 153 kilometer waar je ook kortere stukken van kan wandelen. Kortere rondroutes zijn ook mogelijk en variëren van enkele uren wandelen tot een complete dagtocht.

Enkele wandelroutes op Dingle:

  • De Pilgrimsroute: 18 kilometer lang
  • Slí Ghallarais: 12 kilometer lang
  • Slí an Mháimín: 8.5 kilometer lang
  • Slí na nDúnta: 8.5 kilometer lang

Autorijden op Dingle

Dingle kenmerkt zich door veel smalle wegpassages en nauwe stukken, vooral rondom de kronkelige bochtjes is het soms extra oppassen dat je niet te hard rijdt en voorzichtig bent met eventuele tegenliggers. De wegen in dit deel van Ierland zijn ook niet al te goed, regelmatig grote kuilen omzeilen en oppassen dat je niet in de berm belandt omdat je uitwijkt voor tegemoetkomend verkeer is orde van de dag - maar laat het geen invloed hebben op je keus om dit gebied te bezoeken, Dingle mag absoluut niet ontbreken tijdens je vakantie naar Ierland!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Gitta Schermer
Geschreven door
Gitta Schermer
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!