Ga naar content

Beara

Ierland - Het schiereiland Beara bevindt zich ten zuiden van de bekende Ring of Kerry. Hier komen net wat minder toeristen en het landschap is even mooi en afwisselend. Een betoverend landschap van bergen en meren, omzoomd door woeste kusten, met idyllische stranden. Dat is Beara Peninsula!

Natuur op Beara

Beara Peninsula is adembenemend mooi en biedt een interessante veelzijdigheid aan natuur. Wat zijn de hoogtepunten en mooiste plekken op Beara?

1. De Kust van Beara

  De voornaamste wegen voeren langs de kust en maken deel uit van de bekende Wild Atlantic Way. Rijd langs stille baaitjes met stranden en ruige rotskliffen. Gifgroene weilanden contrasteren prachtig met de woeste rotspartijen en hier en daar wagen mensen een plons in het water bij een strandje. In enkele uren kan je het hele schiereiland rijden.

  2. Het binnenland

  Het binnenland biedt echter een aangename afwisseling op de kust. De R574 route snijdt dwars door het midden van het schiereiland en levert enkele van de mooiste plekken op die je tijdens je rondrit op Beara zult zien. Gelaagde gesteentes, rotsblokken die door een reus lijken weggeslingerd te zijn. De kronkelende weg voert door dit stukje geologische kunst. 

  Deel op Pinterest

  3. Glengarriff Natuurreservaat

  In het zuidoostelijke deel van Beara ligt een mooi natuurpark om te wandelen, het Glengarriff Woods Nature Reserve. Vanaf de hoofdweg zie je wegwijzers naar het vertrekpunt voor de wandelingen.

  4. Garinish Island

  In het plaatsje Glengariff kan je excursies boeken naar Garinish Island. Wij hebben dit even gelaten voor wat het is, interessanter vonden we het seal point, waar regelmatig zeehonden gespot worden. Het is slecht aangegeven en moeilijk te vinden.

  Bij het informatiecentrum in Glengariff staan wegwijzers naar de Blue Pool. Daarvandaan kan je korte wandelingen maken, zoals de River Walk (1 km), the Waterfall Walk (500 m) en de Lady Bantry's lookout (1 km), vanaf de kust kan je met een verrekijker hier en daar zeehondjes zien.

  5. Gleninchaquin Park

  Gleninchaquin Park is met haar adembenemend landschap een paradijsje om te vertoeven. Wandel over houten bruggetjes en mooie bergpaden. Volg een van de routes naar de hoger gelegen meren en geniet van het uitzicht op groene weilanden, meren, een spectaculaire 140 meter hoge waterval en Kenmare Bay. Honden zijn welkom in het natuurgebied, maar moeten wel aangelijnd worden in de buurt van vee. Parkeren kan in de nabijheid van de waterval en de paden zijn toegankelijk voor alle leeftijden.

  Deel op Pinterest

  6. Dursey Island

  Dursey is een eiland in de meest Westelijke punt van Beara, gescheiden van het vasteland door de Dursey Sound, een smalle zeeëngte. Het eiland is alleen toegankelijk via een kabellift, de enige in Ierland. Op het eiland wonen slechts enkele mensen, er zijn geen winkels of restaurants. Wel kan je er overnachten in een van de vakantiehuizen.

  Dursey eiland wordt vooral bezocht door vogelaars, dagjesmensen die de Wild Atlantic Way volgen en door wandelaars, die de Beara Way lopen. Deze voert als een rondwandeling over het eiland. Ook is dit het begin van de E8, een Europees langeafstandspad.

  Beara Way wandelen

  Wie de natuur op Beara in al haar facetten wil beleven kan best de wandelschoenen inpakken. Over het hele schiereiland voert een 152 kilometer lang pad, de Beara Way. Reken je de extra uitgezette paden op Dursey Island en Bere Island mee, dan is de totale afstand ruim 200 km. De route vangt aan en eindigt in Glengarriff. Langs de Beara Way vind je vele mooie natuurverschijnselen, maar ook levendige stadjes en enkele van de meest kleurrijke dorpen van Ierland, zoals Eyeries en Ardgroom. Loop over een afwisselend terrein van bergpaadjes, wegen door bossen en moerassen en verlaten asfaltwegen. Sommige dagen zal je enkele honderden hoogtemeters moeten overbruggen, maar het is nooit heel zwaar en goed haalbaar voor iedere een beetje getrainde wandelaar.

  Veelgestelde vragen

  Afbeelding van Cindy Theunissen
  Geschreven door
  Cindy Theunissen
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!