Ga naar content

Connemara

Kale groene bergen, plassen en moerassen, met een grote rijkdom aan planten en bloemen: dit soort natuur kenmerkt het landschap van Connemara in Ierland. Het gebied ligt in het graafschap Galway, in het Westen, iets noordelijker dan de stad Galway. Ook de bekende Wild Atlantic Way voert door het gebied.

Mooiste plekken in Connemara

Connemara is een van de mooiste gebieden van Ierland. De regio heeft een beetje een Schots karakter, met groene, onbegroeide bergen en talrijke meertjes. Schapen grazen rustig op de hellingen. Typerend is ook de turfwinning, dit gebeurt nog op grote schaal. Overheersend zijn de Twelve Bens, ronde bergtoppen die bijna overal in de streek zichtbaar zijn.

Aanraders

Wat zijn de hoogtepunten en bezienswaardigheden van Connemara? Welke plekjes mag je niet missen?

1. Clifden

Clifden wordt beschouwd als de "hoofdstad" van Connemara en is een uitstekende uitvalsbasis om de regio te verkennen. Er is een goede O.V. verbinding tussen Galway en Clifden en ook de meeste hotels en B&B's bevinden zich. 

2. Kylemore Abbey

De bekendste bezienswaardigheid van Connemara is Kylemore Abbey, een schitterend gebouw, omgeven door Victoriaanse tuinen. De abdij bevindt zich op de rand van Connemara Nationaal Park. Hiervandaan voeren diverse wandelingen door het natuurgebied, waaronder de Nature Trail. Ook de abdij, kerk en tuinen kunnen bezocht worden. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Connemara National Park

Letterfrack is het vertrekpunt voor wandelingen in Connemara National Park. Vanaf het bezoekerscentrum kan je diverse mooie wandelingen maken. Wat kortere tochten voeren langs mooie plekjes. De korte Ellis Wood Nature Trail (0,5 km) is erg leuk en loopt vlak langs een waterval.

Terre brûlée au vent
Des landes de pierres
Autour des lacs, c'est pour les vivants
Un peu d'enfer, le Connemara.
Des nuages noirs qui viennent du nord
Colorent la terre, les lacs, les rivières
C'est le décor du Connemara.
- Michel Sardou -

De andere kant op liggen de Lower en Upper Diamond Hill Walk. De laatste brengt je tot helemaal op de top van Diamond Hill, waar je bij helder weer een prachtig vergezicht hebt.

Diamond Hill
Deel op Pinterest

4. Glassillaun Beach

Ten noorden van Kylemore Abbey ligt een van de mooiste stranden van County Galway, het Glassillaun strand. Een fraaie baai, met een lang zandstrand. De kinderen kunnen hier lekker spelen in het zand, terwijl jij geniet van het zicht op zee.

5. Killary Harbour

Dit haventje ligt in het noorden van Connemara. Ook hiervandaan vertrekken verscheidene mooie korte en langere hikes. Bezoek ook de schapenboerderij, met tal van activiteiten voor kinderen. 

Deel op Pinterest

6. Derryclare Nature Reserve en Lough

Op de route van Galway naar Connemara kom je voorbij een uitgestrekt meer. Daar aan vast een mooi natuurpark. Vanaf Canal Stage op de N59 kan je hier wandelen.

7. Lough Inagh

Fraai meer met mooie bergen op de achtergrond. Heerlijk om hier even uit te waaien of rond te wandelen. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

8. Maumturk bergen

Het Maumturks gebergte is een schitterend gebied om te wandelen; de gehele trek van Maam Cross tot Leenaun is een van de grote wandelklassiekers in Ierland. De Universiteit van Galway organiseerde de Maamturks Challenge, waarbij 25 km in een dag moest afgelegd worden. De bergen liggen tegenover de Twelve bens, aan de andere kant van de Inagh vallei. Maumean is een bergpas tussen de Maum- en Inaghvalleien en pelgrimsroute.

Wandelen in Connemara

De mogelijkheden om te hiken in Connemara zijn eindeloos; de bergen omvatten enkele van de beste en meest uitdagende trektochten, maar ook veel wandelingen zonder duidelijke paden. Sneeuw en ijs komen bijna nooit voor, dus zelfs in de winter kan je goed wandelen in het gebied. Hou wel rekening met mist en met lange afstanden; door de vaak drassige en hobbelige ondergrond lijkt een wandeling soms langer te duren dan je voorheen kan inschatten.

Waar wandelen in Connemara? Voor de meest fervente hikers zijn de Twelve Bens en het Maum Turk gebergte the place to be. Wie minder uitdaging zoekt en rustig wil genieten van natuur, kan wandelen in de moerasachtige gebieden, de zuidelijker gelegen "bogs".
In Clifden is een Connemara Walking Centre, waar je terecht kan voor maps en wandelgidsen. Men biedt er tevens begeleide tochten aan. Alle routes kan je ook vinden in de wandelgidsen en op de wandelkaarten bij Reisboekhandel de Zwerver.

Jaarlijks in april vindt de Connemarathon plaats. Lees ook meer over fietsen op de Wild Atlantic Way.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!