Ga naar content

Wandelen op Dingle

Het landschap van het Ierse schiereiland Dingle is zonder twijfel een paradijs voor wandelaars, met spectaculaire bergen en een indrukwekkende kustlijn. Hier komen fervente hikers, klimmers en wandelaars uit heel de wereld naar toe om de door National Geographic benoemde 'mooiste plek op aarde' te bewandelen. Met name de Dingle Way is een bekende route!

Het is een plek van mythen en folklore, een landschap verweven met prikkelende historie en gevuld met ruige natuur bestaande uit grillige kliffen, flinke hellingen en groene glooiingen. Ontdek het groen van Dingle te voet met een van deze wandeltochten.

Wandeltochten op Dingle 

Wat zijn de mooiste wandelingen op Dingle? Bekijk een verzameling aan routes, tochten en short trails. Er is een brede verscheidenheid aan wandelroutes op Dingle beschikbaar, denk aan flinke bergwandelingen tot trektochten door glooiende heuvels, maar ook klif- en strandwandelingen en tal van andere bewegwijzerde routes behoren tot de mogelijkheden.  

Favoriete wandelvakanties

Dingle Way en andere Langeafstandswandelingen

De befaamde meerdaagse wandeltocht Dingle Way is een bewegwijzerde route die in zijn geheel rondom Dingle loopt. De langeafstandspaden van deze tocht voeren je mee door kleurrijke dorpen, stadjes en het indrukwekkend wilde landschap van het schiereiland.

- Dingle Way wandelen?

Dit is een 7- tot 8-daagse wandeltocht met een totale afstand van ongeveer 175 kilometer, wordt volgens vele gezien als de ultieme manier om het schiereiland te verkennen. De Dingle Way is volledig bewegwijzerd en kan gemakkelijk opgesplitst worden om kleinere afstanden te wandelen. Onze persoonlijke aanrader is om het stuk tussen Dingle (het stadje) en Dunquin te wandelen, een route van ongeveer 20 kilometer en 7 uur wandeltijd.

Ook mooi is het stuk tussen Castlegregory en Cloghane. Je wandelt hier over het het ruige strand van Fermoyle met zicht op Mt. Brandon, wat de hoogste piek van Dingle is.

- Meerdaagse wandeltocht met bagagevervoer

Je kunt er ook voor kiezen om zelf een meerdaagse wandelroute uit te stippelen of een wandelreis samen te stellen. Hike bijvoorbeeld van de ene stad naar een dorpje verderop en wissel tussen overnachtingsplekken met behulp van bagagevervoer.

Meer toffe wandelreizen en accommodaties

Dagtochten en korte wandelingen

Dingle kent verschillende gemarkeerde wandelroutes die geschikt zijn voor een dagtocht of korte wandeling. De tochten die je hier kunt maken variëren van een korte luswandeling tot een paar uurtjes doorwandelen. Ook de moeilijkheidsgraad varieert tussen verschillende wandelingen – dus ook voor minder actieve wandelaars, wees niet gevreesd: je hoeft zeker niet in topconditie te zijn om toch de natuur van dit prachtige schiereiland te kunnen verkennen.

Favoriete dagtochten:
1.
Saints Road - De Pilgrimsroute: 18km en +/-5.5 uur wandelen
2. Inch Beach naar Annascaul: 15km en +/- 5 uur wandelen
3. Moanlaur Ridge bergwandeling: 10.5km en +/- 5 uur wandelen
4. Sauce Creek luswandeling: 12km en +/- 4 uur wandelen

Mooie korte wandelingen:
1. Conor Pass naar Croaghskearda Loop Walk: 7 kilometer en +/- 3.5 uur wandelen
2. Mt. Brandon ( 953m hoog ) wandelroute vanuit Faha: 8.5km en +/- 4 uur wandelen
3. Siúlóid Chuas na nEighe vanaf Clogher strand: 3km en +/- 1 uur wandelen
4. Meelin Hill naar Three Peaks of Annascaul: 7.5km en +/- 2.5 wandelen

Een goede wandelkaart of reisgids voor Dingle kan erg handig zijn tijdens voor het uitstippelen van routes, maar ook ter voorbereiding van een individuele wandelvakantie. Kijk bij Reisboekhandel De Zwerver voor kaarten en gidsen.

Beste periode om te wandelen 

Eigenlijk kun je het gehele jaar door wel wandelen op Dingle, zeker de dagtochten en korte wandelingen zijn altijd wel toegankelijk. Alleen de meerdaagse routes of dagtochten waarbij je de bergen in gaat worden lastig in de wintermaanden of als het een periode veel geregend heeft. 

Van april t/m juni en in september en oktober is het heerlijk vertoeven in het minder toeristische laagseizoen. De lente en de herfst zijn beiden redelijk mild qua temperaturen en geven vaak toch nog mooie zonnige dagen waarbij alleen in de ochtenden af en toe een regenbuitje valt. Wel kan het op Dingle ontzettend modderig en drassig zijn, houd hier rekening mee op bepaalde wandeltochten en pas je wandelkleding en schoeisel hierop aan.

Wandelreizen naar Dingle

Een wandelreis naar Dingle kun je in principe zelf organiseren, maar op Dingle is relatief weinig aanbod aan hotels en bed and breakfast's, waardoor het boeken en inschatten van wandeltijd tussen overnachtingsplekken soms lastig is. Het is ook mogelijk om een volledig verzorgde individuele wandelreis of georganiseerde groepswandelreizen met gids te boeken. Het fijne hiervan is dat alles voor je geregeld wordt. 

Zowel in Nederland als in België zijn er meerdere goede reisorganisaties die wandelvakanties naar Dingle aanbieden. Organisaties als SNP Natuurreizen bieden hele mooie reizen aan. 

Heb je ook interesse in andere wandelreizen? Bekijk dan onze informatie over wandelen in Ierland.

Meer weten? Bekijk dan ook onze overige tips over de natuur op Dingle Peninsula.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Gitta Schermer
Geschreven door
Gitta Schermer
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!