Ga naar content

Noord-Ierland

Reistips Verenigd Koninkrijk - Ontdek de mythes en legendes van Noord Ierland tijdens een natuurreis. Tips voor een rondreis langs de kustlijn en de Giants Causeway en mooie plekken om te wandelen.

Rondreis Noord-Ierland

Een fly-drive of self drive? Vervoer je eigen auto met de ferry naar Noord Ierland of boek een volledig verzorgde individuele rondreis. In een week rijd je vanaf Belfast naar Londonderry of omgekeerd. Onderweg stop je bij de beroemde basaltzuilen van de Giants Causeway en andere bezienswaardigheden van Noord-Ierland. Tijdens een autovakantie rijd je langs de grillige Ierse kust en door een natuurrijke omgeving van het noorden van het eiland. Een vakantie in Noord-Ierland kan je uiteraard ook zelf samenstellen. Bekijk bijvoorbeeld eens de B&B's op Booking.com!

Hoogtepunten Noord-Ierland

De mooiste plekjes om te zien tijdens een rondreis in Noord-Ierland:

1. Giant’s Causeway

De Giant's Causeway, de "reuzentrap", nabij Bushmills bij de kust is een spectaculair natuurfenomeen. Ruim 40.000 zeszijdige basaltzuilen steken tot 12 meter hoogte boven de zee uit. Deze indrukwekkende natuur is uitgeroepen tot werelderfgoed van de UNESCO. De zuilen zijn het gevolg van kristallisatie door snelle afkoeling van lava. De Giants Causeway is dag en nacht toegankelijk en je betaalt geen entreeprijs. Parkeren is echter duur en het is goedkoper om een shuttlebus vanaf het centrum van Bushmill te nemen. Vanaf de weg is het 1 kilometer wandelen om bij de basaltzuilen van de Giants Causeway te komen. In Schotland is een gelijksoortig landschap te zien in Staffa, Fingal's Cave en er zijn ook andere delen in de wereld waar dit soort stenen voorkomt, zoals Nieuw Zeeland, Sicilië, Armenië en Californië.

Volgens de legende werd Giant's Causeway aangelegd door een Ierse reus, om zijn Schotse rivaal te bestrijden.

Legende van de Giant’s Causeway
Bij een bezoek aan de Giant's Causeway tijdens een vakantie in Noord-Ierland moet je eigenlijk ook de legende kennen. De legende vertelt dat een Ierse reus deze weg door zee bouwt om een Schotse reus te bestrijden. Wanneer hij hem ziet schrikt hij dusdanig van zijn grootte dat hij een ommekeer maakt en naar Ierland vlucht. Omdat hij bang is dat de Schotse reus hem zal vinden, vermomt hij zich als baby. De woeste Schotse reus stormt het huis van de Ierse reus binnen, ziet de baby en schrikt zich een ongeluk. Als de baby al zo groot is, hoe groot moet zijn vader dan wel niet zijn? Hij vlucht terug naar Schotland en vernield op zijn pad alle stenen, behalve het uiterste stuk in Ierland en Schotland.

2. Wandelen Noord-Ierland

In Noord-Ierland, en met name in county Antrim, kan je prachtig wandelen. Dit deel van Ierland is immers nog onbekend bij het grote publiek en je kunt hier dus genieten van rust en stilte. Het is ook een makkelijk gebied om te wandelen, met bospaden en fraaie paden langs de kust. Het is ideaal voor mensen die houden van niet te pittige tochten, maar vooral willen genieten van natuur. Een route voert langs de bekende Giant's Causeway, de kolonie zeevogels op het Rathlin Island en de whiskystokerij van Bushmills. Let wel, de bewegwijzering is matig, het is handig om een reis te reserveren bij een wandelreizen specialist als Hillwalk Tours. Zij voorzien je van gedetailleerde routebeschrijvingen en kaarten en weten wat de mooiste gebieden zijn om te wandelen in Noord-Ierland

- The Gobbins
Wie een rondreis langs de beroemde Causeway Coastal Route in Noord-Ierland maakt, moet zeker ook de wandelschoenen inpakken. Je kan hier een bijzonder mooie wandeling maken langs de kliffen rond de ruige Ierse Zee, over hangbruggen, door grotten en tunnels. De uitzichten zijn verbluffend mooi. Deze gerestaureerde wandelroute heet de "Gobbins" en kent een lange geschiedenis.

- Mourne Mountains
De Mourne Mountains, ook kortweg de Mournes in County Down bevinden zich op amper een uur rijden van Belfast, in het zuidwesten van Noord-Ierland. De bergen vormen een uitstekend gebied om te wandelen, meerdere dagen te hiken of te fietsen en je kunt er zelfs bergbeklimmen. Leuk weetje: de bergen waren de inspiratiebron voor C.S. Lewis toen hij de Chronicles of Narnia schreef.

3. The Dark Hedges

De Dark Hedges is een bijzonder fotogenieke beukenlaan. De oude beuken vormen als het ware een tunnel over het meest noordelijke deel van Bregagh Road, gelegen tussen Armoy en Stranocum, ten zuiden van Ballycastle. De straat werd een toeristische attractie door haar verschijning in de populaire TV-serie Game of Thrones. 

4. Slieve League in het Noorden van Ierland

In het uiterste westen van (dus wel in het noorden van Ierland maar net niet meer in Noord-Ierland), aan de Donegal Bay, bevindt zich een adembenemend landschap: een van de hoogste kliffen van Europa, de Slieve League. De kliffen rijzen op tot 600 meter boven zee, indrukwekkend!

Activiteiten in Noord Ierland

Nabij Ballycastle kan je vissen. Met de kinderen op rondreis in Noord Ierland? Bezoek dan de Watertop Farm. De hele familie kan hier ponyrijden, met bootjes varen, de boerderij bezoeken en schaapscheren bekijken. Bij Coleraine kan men paardrijden in een landelijke omgeving. En vergeet de whiskydistilleerderij in Bushmill niet te bezoeken.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Feedback geven