Ga naar content

Fermanagh meren

Een van de highlights van Noord-Ierland is het merengebied van Fermanagh in het zuidwesten van het land. De combinatie van water, historische sites en natuurpracht maken de Fermanagh Lakelands in het graafschap Fermanagh tot een unieke bestemming in Noord-Ierland.

Merengebied County Fermanagh

Deze regio staat bekend om haar uitgestrekte meren en waterwegen. Het netwerk van meren en rivieren maakt deze regio bijzonder aantrekkelijk voor liefhebbers van watersport, vissen en boottochten. Lough Erne is het grootste meer en bestaat eigenlijk uit 2 delen: Lower Lough Erne en Upper Lough Erne.

Op de verbinding van het hogere en het lagere deel van Lough Erne vind je Enniskillen, de regionale hoofdstad met het imposante kasteel waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de 16de eeuw. De ligging van Enniskillen maakt het tot de ideale uitvalsbasis om de Lakelands te ontdekken en verkennen.

Merengebied County Fermanagh
© Naturescanner Valerie
Deel op Pinterest

Ook amateur-speleologen kunnen in het merengebied hun hart ophalen. Voor hen zijn de Marble Arch Caves zeker een bezoekje waard. En ook wandelaars vinden in het Cuilcagh Lakelands Geopark vast en zeker hun gading. Voor liefhebbers van (religieuze) geschiedenis is Devenish Island dan weer zeker niet te missen. 

Mooiste plekken Farmanagh meren

Onderstaand de highlights van het Fermanagh merengebied op een rij:

1. Enniskillen

Enniskillen is een charmant stadje dat de verbinding vormt tussen de beide delen van Lough Erne. Het iconische Enniskillen Castle, gebouwd door de Maguire-clan, is, naast het historisch centrum, één van de belangrijkste bezienswaardigheden. Het kasteel herbergt nu het Fermanagh County Museum en het Inniskillings Museum. Bezoekers leren hier meer over de lokale geschiedenis en het militaire erfgoed.

Enniskillen
© Naturescanner Valerie
Deel op Pinterest

De Maguire-clan was de dominante macht in Fermanagh. Ze regeerden als heren over het gebied en hadden een aanzienlijke invloed op zowel de politiek als de economie van deze regio. Het kasteel (gebouwd in de 16de
eeuw) diende als een verdedigingsfort en als residentie voor de clanhoofden.

2. Devenish Island

De geschiedenis van Devenish Island gaat terug tot in de 6de eeuw toen er een klooster werd gebouwd waardoor het eiland een belangrijk religieus centrum werd dat monniken en pelgrims uit de ganse regio aantrok. Het eiland is enkel met de boot of met de kajak bereikbaar en het ligt (in vogelvlucht) zo’n 1,5 km ten noorden van Enniskillen. Met de kajak is het 4 km (enkele reis) vanuit Castle Island.

Devenish Island
© Naturescanner Valerie
Deel op Pinterest

Het eiland biedt een fascinerende blik op het religieuze leven in de middeleeuwen. Als je aan komt varen, valt de ronde toren van ongeveer 30 meter hoog je onmiddellijk op. Het is één van de best bewaarde ronde torens in Ierland en hij werd indertijd gebruikt als klokkentoren en als toevluchtsoord tijdens aanvallen. De bewoners van het eiland kregen het vaak hard te verduren; het klooster werd verschillende keren aangevallen door de Vikingen (in de 9de en 10de eeuw) en later ook nog door de Normandiërs.

3. Marble Arch Caves

Op een half uurtje verwijderd van Enniskillen vind je de Marble Arch Caves met het mooie bezoekerscentrum. Hoewel al heel lang bekend bij de lokale bevolking werden deze grotten pas in de jaren 1890 ten volle ontdekt, verkend en uitgebreid gedocumenteerd door de Franse speleoloog Édouard-Alfred Martel en zijn compagnon Lyster Jameson.

In 1985 werd het grottenstelsel opengesteld voor het brede publiek. Onder leiding van ervaren gidsen worden rondleidingen gegeven met daarbij aandacht voor zowel de geologische als de historische aspecten van de grotten. Deze rondleidingen duren ca. 75 minuten. Je verkent de grotten zowel per boot als te voet

Marble Arch Caves
© Naturescanner Valerie
Deel op Pinterest

Een absolute aanrader is een bezoek aan de grotten in de voetsporen van Martel. Je krijgt het verhaal te horen over de ontdekkingstocht van Martel en ervaart zelf hoe Martel, meer dan 100 jaar geleden, zonder elektriciteit of geavanceerde middelen, het grottenstelsel zeer nauwkeuring in kaart kon brengen. En net zoals Martel toen, baan je je een weg door de gangen en kamers met enkel kaarslicht! The Marble Arch Caves zijn een onderdeel van het Cuilcagh Lakelands Geopark.

4. Cuilcagh Lakelands Geopark

Het Cuilcagh Lakelands Geopark, meer dan 2.300 km², is een UNESCO-gecertificeerd geopark. Het is het eerste geopark dat zich uitstrekt over meerdere landen, in dit geval dus over Noord-Ierland en de Republiek Ierland (of Zuid-Ierland zoals men hier pleegt te zeggen).

Cuilcagh Lakelands Geopark
© Naturescanner Valerie
Deel op Pinterest

Het hoogste punt van het park is Cuilcagh Mountain, 665 meter boven zeeniveau. De populairste wandelroute in dit park is de Cuilcagh Boardwalk Trail. Dit pad brengt wandelaars door de prachtige veengebieden. De houten loopbrug beschermt het delicate veengebied en biedt een veilige route naar de top van de berg. De steile klim op het eind, ook wel bekend als de "Stairway to Heaven", is absoluut de moeite waard. Op de top wachten adembenemende uitzichten over het omliggende landschap.

Boottochten en watersport in Fermanagh

Rustig aan of liever actief door het merengebied reizen? Het kan op beide manieren. Met de diensten van Erne Watertaxi geniet je van een rondvaart op de Erne en vaar je vlak langs het Enniskillen Castle. Heb je een accommodatie geboekt aan het water of iets afgelegen, dan brengt deze taxi je ook ter plaatse.

Op aanvraag kan de rondvaart ook gecombineerd worden met een maaltijd aan boord, terwijl je blijft genieten van de pittoreske omgeving. Wij genoten tijdens onze tijd aan boord van heerlijke streekproducten van een lokale boer.

Een uitstekende manier om nog dichter bij de natuur te komen en de meer afgelegen gebieden van Lough Erne te verkennen, is met de kajak. Blue Green Yonder verhuurt verschillende types kajaks en kano’s en biedt ook begeleide tochten aan. 

Kanoën Fermanagh meren
© Naturescanner Valerie
Deel op Pinterest

Trek je er op eigen houtje op uit, dan zijn er verschillende routebeschrijvingen en kaarten beschikbaar bij het verhuurpunt of het toeristisch informatiecentrum. De uitvalsbasis van BGY is gelegen op Castle Island, het enige eiland in een eiland in Ierland!

De reis van Valerie door Noord-Ierland werd mogelijk gemaakt door Ierland Toerisme, Discover Northern Ireland en Communigate PR.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!