Ga naar content

Giant's Causeway

Noord-Ierland - De Giant's Causeway, de "reuzentrap", bij de kust van Noord-Ierland is een spectaculair natuurfenomeen. Het ligt tussen Portrush en Ballycastle en is gemakkelijk te bereiken vanaf Londonderry of Belfast. De hele kustlijn is fantastisch mooi en het loont zeker om meerdere fotopauzes in te lassen, of gewoon even stil te staan en te genieten van de mooie natuur. 

Kust Noord-Ierland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Natuur Giant's Causeway

40.000 zeszijdige basaltzuilen steken tot 12 meter hoogte boven de zee uit. De indrukwekkende bezienswaardigheid is uitgeroepen tot werelderfgoed van de UNESCO. De zuilen zijn het gevolg van kristallisatie door snelle afkoeling van lava; dit gebeurde ongeveer 60 miljoen jaar geleden.

Bereikbaarheid

De Giant's Causeway is dag en nacht toegankelijk en je betaalt in principe geen entreeprijs. Parkeren is echter duur en het is goedkoper om een shuttlebus vanaf het centrum van Bushmill te nemen. Je kan uiteraard ook te voet wandelen. Vanaf de parkeerplaatsen is het ca. 1 kilometer wandelen om bij de basaltzuilen van de Giant's Causeway te komen.

Volgens de legende werd Giant's Causeway aangelegd door een Ierse reus, om zijn Schotse rivaal te bestrijden.

Legende van de Giant’s Causeway

Bij een bezoek aan de Giant's Causeway moet je eigenlijk ook de achterliggende legende weten. Deze vertelt het verhaal over de Ierse reus Finn MacCool, die de weg door zee bouwt om een Schotse reus te bestrijden. Wanneer hij hem ziet schrikt hij dusdanig van zijn grootte, dat hij een ommekeer maakt en naar Ierland vlucht.

Giant's Causeway
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Omdat hij bang is dat de Schotse reus hem zal vinden, vermomt hij zich als baby. De woeste Schotse reus stormt het huis van de Ierse reus binnen, ziet de baby en schrikt zich een ongeluk. Als de baby al zo groot is, hoe groot moet zijn vader dan wel niet zijn? Hij vlucht terug naar Schotland en vernielt op zijn pad alle stenen, behalve het uitstekende stuk in Ierland en Schotland.

Basaltzuilen

Waar het bij the Giant's Causeway uiteindelijk allemaal om draait zijn de prachtige basaltzuilen. Ze lijken bijna door een mens gevormd en neergelegd, zo perfect kan je er over wandelen. In Schotland is een gelijksoortig landschap te zien in Staffa, Fingal's Cave en er zijn ook andere delen in de wereld waar dit soort stenen voorkomt, zoals in IJsland, Nieuw Zeeland, Sicilië, Armenië en Californië.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!