Ga naar content

Rathlin Island

Noord-Ierland - Voor de Causeway kust ligt een L-vormig eiland, Rathlin Island. Een bezoek aan dit natuurparadijsje vormt een leuke afwisseling tijdens een rondreis door het gebied. Rathlin staat bekend om de vele vogelsoorten (waaronder papegaaiduikers van eind april tot eind juli), bloemen, planten en kans op het zien van zeehonden.

Bereikbaarheid Rathlin eiland

Rijd naar de meest noordelijke kust van Noord-Ierland, naar het plaatsje Ballycastle. Hiervandaan varen 2 ferry maatschappijen naar het eiland. In juli en augustus is het aanbevolen om heen- en terugreis met de boot van tevoren te reserveren. Aanlegplaats is de haven in het hoekje van de L. Vanaf dit punt kan je gemakkelijk alle kanten op om het eiland te verkennen.

Bezienswaardigheden Rathlin

Wat is er te zien op Rathlin? In de haven bij Church Bay kan je de kerk en het Boathouse Visitors' Centre bezoeken. Het bezoekerscentrum is van april tot september 7 dagen per week open. Hier kan je fietsen huren of een tour met minibus reserveren.

Op stap met een gids

Wij namen zelf contact met Paul Quinn, privé gids van Rathlin Walking Tours. Een leuke toegevoegde waarde, omdat Paul zeer veel weet over de natuur en historie van het eiland. Hij vertelde ons eerst over de geschiedenis van Rathlin, over de Gage familie die het eiland bezat in de 19de eeuw, tot de luchtballon crash van Richard Branson voor de kust. Allerlei leuke weetjes, om ons vervolgens mee te nemen langs de kust.

1. Zeehonden

Heel ver hoef je niet te wandelen om zeehonden op Rathlin te zien. Meestal vertoeven deze dicht bij de haven. Loop over het pad richting het zuiden, langs de kust, tot je voorbij een oude schuur komt. Op de rotsige stranden liggen hier vaak zeehonden.

2. Vogels

Rathlin is een perfecte bestemming om vogels in Noord-Ierland te zien. Bij de ruige kust broeden tal van zeevogels; zeekoeten, papegaaiduikers, meeuwen, alken enz.  

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wandelen op Rathlin Island

Het eiland is prima te voet te verkennen. Er zijn 7 wandelroutes uitgezet op Rathlin.

- De Kinramer North Trail (2,5 km) in het westen van het eiland, geschikt voor de ondernemende wandelaar, met veel klimmen en dalen over rotsige paden. Er groeien diverse orchideeënsoorten langs het pad. Geduldige wandelaars maken zelfs kans om walvissen te zien vanaf deze route.

- Kinramer Permissive Path (2,1 km) in het westen naast de voorgaande trail, heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad, maar is niet overal goed aangegeven. Op sommige plekken is voorzichtigheid geboden. Langs het pad kan je basaltformaties zien die lijken op de rotsen bij Giant’s Causeway.

- Rathlin Trail (6,5 km) voert over het hele eiland en laat je op de beste manier kennis maken met de natuur, dieren en geologie. Het pad loopt tot het uiterste zuidelijke puntje met Rue Lighthouse.

Rathlin eiland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

- Ballyconagan Trail (2 km) is een korte route om met beperkte tijd de verschillende habitats op het eiland te zien. Het pad voert omhoog tot een oud uitkijkpunt van de kustwacht uit 1941.

- East Light Walk (3,2 km) is een gemakkelijke wandeling van de aanlegplaats naar het East Lighthouse op het meest noordoostelijke punt van Rathlin.

- Roonivoolin Trail (6,5 km) is een rondwandeling door Roonivoolin Reserve langs de kliffen in het zuiden. Hier geniet je van panoramische vergezichten over Donegal en de Mull of Kintyre. Grote kans op allerlei vogels, zoals peregrine, little grebe, skylark, en soms de zeldzame chough. Bij Ushet Port in het zuidelijke deel kan je ook zeer regelmatig zeehonden zien.

- Kebble South Trail (2km) is een perfecte wandeling voor liefhebbers van bloemen. In alle jaargetijden kleurt het pad met bloemen. Ook komen er talrijke vogelsoorten voorbij.

Fietsen

Heb je wat minder tijd voor je bezoek aan Rathlin, dan is een fiets een goede uitkomst om zoveel mogelijk in korte tijd te zijn. Bij het bezoekerscentrum in de haven kan je fietsen huren. De meeste wandelroutes kan je ook per fiets doen.

Duiken bij Rathlin

Daarnaast is het eiland een populaire plek om te duiken in Noord-Ierland, vanwege de wrakken die hier voor de kust liggen.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!