Ga naar content

Vogels in Ierland

Ierland - Met haar ligging in de Atlantische Oceaan, haar ruige kustkliffen en talrijke meren is Ierland een topbestemming voor vogelaars. Er broeden tal van zeevogels en andere watervogels. Maar ook roofvogels en andere vogeltjes laten zich graag zien in de natuurgebieden.

Beste vogelgebieden in Ierland

Wat zijn de beste plekken om vogels in Ierland te zien? We hadden het geluk dat we een Swarovski CL Companion mochten testen tijdens deze vakantie. Een bijzonder mooie, kleine en goede verrekijker. Met deze lichtgewicht kijker op zak (de 8×30 weegt 490 gram) trokken we naar de mooiste meren en kustgebieden om vogels te spotten.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

De kijker heeft een geweldig beeld en ligt fantastisch in de hand.  Het beeldveld is 132 meter op een afstand van 1000 meter. Met de grote focusknop kan je erg snel van heel dichtbij naar vogels ver weg scherpstellen. Dit maakte het vogels kijken een stuk prettiger!

Dit zijn onze aanbevelingen voor vogelgebieden in Ierland:

1. Lough Hyne

In het zuidwesten van Ierland - in de omgeving van Baltimore in County Cork - ligt een zoutwatermeer dat in verbinding staat met de zee. Dit is Ierland's belangrijkste waternatuurreservaat.

2. Cape Clear Island

In dezelfde zuidwestelijke hoek ligt een mooi eiland voor de kust. Cape Clear is bereikbaar vanaf Baltimore. Wist je dat dit tevens de beste plek is om walvissen in Ierland te zien?

3. Killarney National Park

Killarney nationaal park ligt op de bekende Ring of Kerry. Zoek een rustig plekje op bij een van de meren en observeer de vele vogels. Meer dan 140 soorten werden geregistreerd in het natuurgebied. Opvallende verschijningen zijn de kolgans (50% van de wereldpopulatie overwintert in Ierland), ijsvogel (zoek bij de Deenagh, Cloghereen en Gearhameen rivieren), roodstaart, tuinfluiter, beflijster, slechtvalk en het smelleken. Bij de meren zijn 34 soorten watervogels geteld.

4. Cliffs of Moher

De Cliffs of Moher mag je niet overslaan. Niet alleen vanwege de torenhoge klippen. Het is ook het broedgebied van talrijke zeevogels. Er nestelen 30.000 broedparen van wel 20 vogelsoorten, waaronder 9 zeevogelsoorten. Op Goat Island nestelen van april t/m eind juli de schattige papegaaiduikers.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

De beste tijd om ze te zien is de vroege ochtend, omdat ze in de middag, net als in het najaar, naar zee trekken op zoek naar vis. Aan de voet van de losse zeezuil voor de kliffen kan je zeekoeten en alken spotten, terwijl drieteenmeeuwen op de richels zitten. Onder de toren heb je kans op slechtvalken. 

5. Saltee Islands

Voor de zuidoostelijke kust liggen twee eilanden, Great Saltee en Little Saltee. De eilanden hebben een beschermde status; de zandvlakten en baaien zijn het broedgebied van stormvogels, Jan-van-Genten, kuifaalscholvers, meeuwen, alken en papegaaiduikers. Ook de grijze zeehond wordt hier vaak gezien.

6. Glenveagh National Park

Op onze reis door Donegal kwamen we een beetje onverwacht langs dit nationale park. Het is heel anders dan de plekken die we voor die tijd bezochten in Ierland. Het overwegend groene natuurgebied omvat een groot meer, Lough Beagh, en een kasteel. Reeën, vossen en dassen worden hier vaak gezien. Glenveagh is ook het leefgebied van een groot aantal vogelsoorten, zoals de vink, sijs, goudhaan, zwarte mees en raaf. In de zomer zijn er veel trekvogels uit Afrika, zoals de tjiftjaf en de tiran. De fluiter is een zeldzame vogel in Ierland, maar wordt hier ieder jaar gezien.

7. Rathlin Island

In Noord-Ierland namen we de ferry naar Rathlin Island. Hier kwam de verrekijker goed van pas. Op zee, waar we alken en papegaaiduikers zagen, maar zeker ook langs de kustlijn van het eiland. Er broeden talrijke kustvogels, waaronder eenden, alken, meeuwen, zeekoeten. Het is ook een van de beste plekken om zeehonden te zien in Ierland. Niet ver van de haven konden we in alle rust een tiental zeehondjes observeren.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

7. Lough Neagh

Centraal in Noord-Ierland ligt een groot meer, Lough Neagh. Dit bassin staat wereldwijd bekend als een belangrijk habitat voor watervogels. Wilde zwanen, tafeleenden, kuifeenden, toppers en brilduikers kunnen hier geobserveerd worden.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!