Ga naar content

Kliffen van Bromore

Ierland - Niet zo beroemd als de Kliffen van Moher, maar toch minstens net zo spectaculair zijn de Kliffen van Bromore. Het spektakel zit 'm niet in de indrukwekkende hoogte, maar zeker wel in de afgezonderde ligging. Tussen grote grasvelden en een tapijt aan bloemetjes in de zomer, vind je hier een vredig plekje, heerlijk om te wandelen, ideaal om vogels te spotten en jezelf even volledig alleen te wanen aan de nochtans populaire westkust van Ierland.

Bezoek de Bromore Cliffs

Op nog geen 2 kilometer afstand van het bekende badplaatsje Ballybunion in graafschap Kerry ligt het landschap van Bromore, prachtig weggestopt en bijzonder verrassend bij aankomst. Het voelt alsof je zelf een verborgen juweeltje van Ierland ontdekt. Dat is ook niet verwonderlijk, want deze kliffen zijn pas in de afgelopen jaren toegankelijk gesteld voor het grote publiek en zijn daarmee nog redelijk onbekend. Door de onbekendheid worden ze vaak over het hoofd gezien, wat zonde is - want dit adembenemend mooie plekje wil je eigenlijk absoluut niet missen tijdens een rondreis door Ierland.

Kliffen van Bromore
Deel op Pinterest

De kliffen van Bromore liggen aan de Wild Atlantic Way, een autoroute langs de ongetemde westkust van Ierland. De Atlantische Oceaan en zijn winterstormen hebben hier landtongen en baaien gevormd, samen met indrukwekkend diepe grotten die zich door de jaren heen hebben getransformeerd tot mysterieuze bogen waar de woeste zee zich krachtig tegenaan beukt. De oergeluiden trillen door de lucht en maken dit stukje aan de kust extra bijzonder.

Ecotoerisme Bromore Cliffs

Landeigenaar Mike Flahive, wiens familie het land bezit en bewerkt sinds zo lang als men zich kan herinneren, vraagt een schamel bedragje van €5,- entree per auto. Met deze opbrengsten verduurzaamt hij de omgeving en steunt hij verschillende initiatieven op het gebied van natuurbehoud en milieubescherming.

Met het geld worden ook de wandelpaden, omheining en omliggende natuur onderhouden. Onderdeel hiervan is het beschermen van de unieke flora en fauna die dit gebied herbergt, zo zijn uitkijkpunten voorzichtig gepositioneerd om zo eventuele schade aan de natuur en het leefgebied van wilde dieren te minimaliseren.

Ook is de familie ontzettend druk met het informeren van bezoekers, dit doen ze door zo veel mogelijk mensen ter plekke te ontmoeten en actief feedback vragen over hun ervaring, maar ook door het voorzien van informatieborden langs de wandelpaden met uitleg over lokale plaatsnamen, geschiedenis en legende. 

Ecotoerisme
Naturescanner Gitta
Deel op Pinterest

Zelf hebben we Mike ook gesproken tijdens ons bezoek aan de Kliffen van Bromore, hij is een hele enthousiaste man die ontzettend gepassioneerd kan vertellen over de geschiedenis van het land en de verschillende wilde dieren die hier te vinden zijn.

Wandelen bij de kliffen van Bromore

Vanaf de parkeerplaats loop je over goed begaanbare wandelpaden langs de kliffen, met toegang tot meerdere platformen waar je geweldige uitzichten hebt op de kliffen. Langs de paden staan houten hekken en borden met informatie over het desbetreffende uitzicht. 

De route loopt langs de andere zijde aan een weiland waar koeien met hun kalfjes heerlijk grazen. Ook een paard genaamd Bart komt ons vrolijk begroeten en reageert heel vriendelijk op de lieve kriebel die wij hem geven. 

In de vroege zomer staan hier talloos veel bloemen in bloei. Verschillende veldbloemen, zoals wilde orchideeën en zeeasters, doen de zilte zeelucht bijna zoet proeven. Een bloemig genot waar de bijen en verschillende insecten in dit gebied erg blij mee zijn, maar wij - als bezoekers van dit lieflijke plekje - ook. 

Wilde dieren bij de Kliffen van Bromore

Er is veel wildlife te vinden bij de kliffen, zo herbergen de rotswanden zelf een leefgebied voor vele soorten insecten, vlinders en honingbijen. Ook woont binnen in de grotten verrassend genoeg een familie vossen, genaamd 'Bromore Foxes'. Deze weten zich handig omhoog te werken langs de steile rotswanden en stelen geregeld een kip of eend van de familieboerderij.

Het veerkrachtige grastapijt bovenop de kliffen is een walhalla voor kleine zoogdieren zoals veld- en spitsmuizen, maar ook een heerlijke plek om allerlei soorten vogels te spotten. 

Kijk je weer omlaag vanaf de kliffen dan zal je een verscheidenheid aan grote zeevogels zien, die zich schuilhouden op de richels en binnenin de spleten van de kliffen. In de baaien kun je geregeld een zeehond of tuimelaar spotten, mits je goede ogen hebt.. want je kijkt toch al makkelijk zo'n 100 meter naar beneden.

De Kliffen van Bromore zijn een plezier om te mogen bezoeken. Hier is het echt onthaasten en absoluut genieten van panoramische vergezichten. 

Afbeelding van Gitta Schermer
Geschreven door
Gitta Schermer
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!