Ga naar content

Wandelen in de Algarve

De Algarve in Portugal is het bekendste stukje kust van het land: een paradijs voor wie wil genieten van mooie stranden, een fraaie kust en veel zon. Schilderachtige stranden, omringd door duinen en ruige rotsen vormen het beeld wat iedereen heeft van deze regio. Het is echter ook zeer prettig om te wandelen in de Algarve en er worden mooie wandelvakanties aangeboden naar het zuiden van Portugal.

Wandelvakantie Zuid-Portugal

Wat zijn de mooiste plekken om te wandelen in de Algarve? Het is vooral de grote variatie aan landschappen in Zuid-Portugal die tijdens een wandelreis tot de verbeelding spreekt. Verken te voet de ruige kliffen en mooie kurkeikenbossen, observeer vogels in zoutpannen en moerassen en geniet van een wandeling over een goudgeel strand. Vooral deze diversiteit aan natuurparken, in combinatie met de pittoreske dorpjes, is de moeite om te wandelen in de Algarve. Speciale routes werden uitgestippeld en zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een meerdaagse wandelvakantie langs de Via Algarviana.

Mooiste wandelgebieden en routes

Tijdens een georganiseerde wandelreis verken je de mooiste paden. Wie op eigen houtje gaat wandelen en gedetailleerde wandelroutes bij zich wil hebben is aangewezen op een goede wandelgids van de Algarve. Bij Reisboekhandel De Zwerver vind je interessante wandelgidsen.
Een overzicht van mooie wandelroutes en wandelgebieden:

1. Via Algarviana

De Via Algarviana - ook Algarve Way of GR13 - is een langeafstandsroute die pas enkele jaren geleden officieel werd geopend. Het is de bekendste meerdaagse wandelroute in de Algarve en bevindt zich net ten noorden van de drukke zuidkust van Portugal. Het pad voert van het oosten naar het westen van Portugal of omgekeerd, met Alcoutim als vertrekpunt en de vuurtoren bij Cabo de Sao Vicente als eindpunt (of omgekeerd). Daartussenin kom je voorbij plaatsen als Castro Marim, Tavira, Loulé, Sivles, Monchique, Lagos en Vila do Bispo. Ondanks de nabijheid van de toeristische Algarvekust is de natuur er nog redelijk onbedorven.

De totale afstand van de Via Algarviana bedraagt 255 kilometer en een gemiddelde wandelreis naar dit deel van de Algarve duurt acht dagen tot 2 weken. De route is echter opgedeeld in stukken van 30 km en het is dus mogelijk om slechts een of meerdere van deze delen te bewandelen. Ontdek een landschap van mooie dalen en bergtoppen, wandel langs de ruige kust van de Atlantische Oceaan en langs oude windmolens en het mooie witte dorp Monchique.

2. Wandelen langs de kust van de Algarve

Een groot aantal wandelroutes in de Algarve voert langs ruige kliffen of over de mooie stranden. Grofweg ingedeeld kan je zeggen dat het westen van de Algarve zich kenmerkt door hoge kliffen, terwijl het zuiden bekend staat om de goudgele en roodbruine rotsen. Ten westen van de plaats Albufeira zijn er enkele mooie wandelingen langs kliffen bij de kust, makkelijk te lopen in een dag. Onder meer een wandeling van Senhora da Rocha naar Benagil en terug is zeer mooi. Ook het stuk tussen Burgau en Lagos is prachtig. Vanaf Sagres kan je een mooie rondwandeling maken.

3. Wandelen langs moerassen en zoutpannen

Naast ruige kliffen heeft de kust van Zuid-Portugal ook drassige gebieden en zoutpannen, die een trekpleister vormen voor vogels. Vooral het gebied tussen Faro en de Spaanse grens (bij de zoutpannen van Castro Marim en van Tavira naar Luz de Tavira) leent zich voor mooie dagwandelingen naar de moerassen en zoutpannen van de Algarve. 

Deel op Pinterest

4. Wandelen in de natuur bij Faro

De zonaanbidders die op Faro vliegen, haasten zich meteen naar hun resorts en hotels ten westen van de stad. Natuurliefhebbers weten beter, die verkennen eerst de natuurgebieden ten zuiden van de stad. Nabij Faro is er immers veel natuur te vinden. In het Parque Natural da Ria Formosa wandel je langs een vogelrijke lagune. Ook op het eiland Culatra kan je mooi wandelen over de duinen en het strand, en er zijn diverse plaatsen waar je vogels kan observeren. De zoutpannen bij Castro Marim mogen niet ontbreken als je vogels wilt zien.

Leuke accommodaties

5. Wandelen over kalkheuvels

De kalkheuvels van de Barrocal bevinden zich tussen de kust en de bergen. Authentieke dorpjes liggen vredig tussen olijfgaarden en landbouwterrassen. Je kunt in de Barrocal tevens twee kleine natuurgebieden bezoeken, Fonte de Benémola en Rocha da Pena. 

Deel op Pinterest

6. Wandelen in de bergen

In het westen van de Algarve kan je wandelen in de Serra de Monchique en een bezoek brengen aan de heilzame bronnen. In het oosten bevindt zich de Serra do Caldeirao, waar wandelpaden je door kurkeikenbossen voeren. In dit gebergte vind je nog authentieke dorpen waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan.

7. Wandelen in het westen van de Algarve

Wil je de drukte aan de zuidelijke kust van de Algarve vermijden en toch genieten van al het moois wat de Portugese streek te bieden heeft, plan dan eens een wandelreis naar de westkust. De traditionele manier van leven overheerst hier nog meer dan in het toeristische zuiden. Wandel langs de kust richting het zuiden door het natuurgebied Sudoeste Alentejano en langs de Costa Vicentina.

Deel op Pinterest

Ook het natuurpark bij Cabo Sao Vicente, het meest zuidwestelijk punt van Europa, mag niet ontbreken op het programma van een wandelreis in de Algarve. Tussen Albufeira en Lagos wandel je over mooie zandstranden. De Vicentina Route is een nieuwe wandelroute tussen Santiago do Cacém (Alentejo) en Sagres en maakt deel uit van de GR11 route, een Europese wandelroute.

8. Wandelen bij de Serra de Monchique

Meer in het binnenland vind je de Serra de Monchique. Bij het lieflijke Silves in de Barrocal, het sinaasappelgebied, bevindt zich een fraai Moors kasteel.

Meer weten over reizen en het landschap van de Algarve? Bekijk dan onze tips voor een vakantie in de natuur in de Algarve.
TIP: vraag gratis de nieuwe wandelbrochure van Djoser aan.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!