Vakantie Serra da Estrela

Vakantie Serra da Estrela

Direct naar onze reistips

Portugal - In de omgeving van Lissabon vind je een aantal mooie natuurgebieden. Wil je grotere natuurparken, dan zal je enkele uren moeten rijden vanaf de hoofdstad. Ten noordoosten van Lissabon, ter hoogte van Coimbra en nabij Covilhã, ligt het grootste natuurpark en hoogste gebergte van het vasteland, de Serra da Estrela.

Vakantie in Serra da Estrela, het midden van Portugal

Het centrale deel van Portugal is minder bekend dan bijvoorbeeld de toeristische Algarve, maar voor mensen die graag de natuur intrekken en van rust en ruimte willen genieten valt er veel te ontdekken. Vanaf Porto is het twee uur rijden, vanaf de Portugese hoofdstad is het ongeveer 3 uur rijden naar het nationaal park de Serra da Estrela. In de winter is dit een populair skioord, zomers contrasteren de ruige granieten bergwanden met kristalheldere waterlopen en bloemen op de bergweiden en gaan vooral liefhebbers van natuur op vakantie in Serra da Estrela.

1. Wandelen in de Serra da Estrela

In het gebied zijn diverse wandelroutes uitgezet. De bewegwijzering is niet altijd even duidelijk, maar wandelaars helpen elkaar met steenmannetjes. Het granieten gebergte biedt verrassende vergezichten, prachtig gevormde rotsen die tot de verbeelding spreken. Er zijn stuwmeren en meertjes waarin gezwommen mag worden. De valleien van de rivieren de Alva en de Alvoco bieden vele mogelijkheden voor wandelaars, fietsers en rustzoekers. Groen, stilte, mooie oude dorpjes waar nog diverse traditionele vormen van landbewerking te zien zijn op de prachtige terraslandschappen. Olijfbomen, wijnranken, notenbomen: ze sieren het afwisselende landschap. In alle jaargetijden mooi en ook in de zomer prettig om te verblijven, doordat het in de avond lekker afkoelt. Overdag is het heerlijk om af te koelen op één van de vele rivierstrandjes, vaak met een watervalletje.

2. Torre

De hoogste berg van Portugal, de Torre, ligt in de Serra da Estrela. In de winter is dit een populair skioord. Het gebergte staat ook bekend vanwege haar ambachtelijk kazen en chouriço (pikante worst). In alle jaargetijden is het landschap verrassend en zijn de kleuren spectaculair. Vooral in het voorjaar staan er prachtige bloemen in bloei en je komt er nog schaapsherders met hun kudde tegen.

3. Serra do Açor

Minder bekend, maar zeker ook het ontdekken waard is de Serra do Açor. Dit leistenen gebergte is vooral bekend door het leistenen dorpje Piodão. Vanuit het dorp zijn diverse wandelingen uitgezet. Het hoogste punt van het gebied is de Monte Colcurinho, 1400 m hoog. Voor veel fietsers biedt deze top een leuke uitdaging! Wil je grotere natuurparken, dan zal je enkele uren moeten rijden vanaf de Portugese hoofdstad.

Ten noordoosten van Lissabon, nabij Covilhã, ligt het grootste natuurpark en hoogste gebergte van het vasteland, de Serra da Estrela. In de winter is dit een populair skioord, zomers contrasteren de ruige granieten bergwanden met kristalheldere waterlopen en bloemen op de bergweiden.

Alternatief:
Het midden van Portugal is minder bekend, maar voor de mensen die graag de natuur intrekken en  weg van de snelweg van rust en ruimte willen genieten valt er veel te zien. Vanaf Lissabon is het ongeveer 3 uur (vanaf Porto 2 uur) rijden  naar het nationaal park de Serra da Estrela. Daar zijn diverse wandelroutes uitgezet. Dit granieten gebergte biedt verrassende vergezichten, prachtig gevormde rotsen die tot de verbeelding spreken. Er zijn stuwmeren en meertjes waarin gezwommen mag worden. De valleien van de rivieren de Alva en de Alvoco bieden vele mogelijkheden voor wandelaars, fietsers en rustzoekers. Groen, stilte, mooie oude dorpjes waar nog diverse traditionele vormen van landbewerking  te zien  zijn op de prachtige terraslandschappen. Olijfbomen, wijnranken, notenbomen: ze sieren het afwisselende landschap. In alle jaargetijden mooi en ook in de zomer prettig om te  verblijven, doordat het in de avond lekker afkoelt. Overdag is het heerlijk om af te koelen op één van de vele rivierstrandjes, vaak met een watervalletje.
De hoogste berg van Portugal, de Torre, ligt in de Serra da Estrela. In de winter is dit een populair skioord. Het gebergte staat ook bekend vanwege haar ambachtelijk kazen en chouriço (pikante worst). In alle jaargetijden is het landschap verrassend en zijn de kleuren spectaculair. Vooral in het voorjaar staan er prachtig bloemen in bloei en je komt er nog schaapsherders  met hun kudde tegen.
Minder bekend, maar zeker ook het ontdekken waard is de Serra do Açor. Dit leistenen gebergte is vooral bekend door het leistenen dorpje Piodão. Vanuit dit dorp zijn diverse wandelingen uitgezet.  Het hoogste punt van dit gebied is de Monte Colcurinho, 1400 m hoog. Voor vele fietsers een uitdaging! 
Voor uw verblijf kunt u terecht bij diverse, door Nederlanders gerunde verblijven. 
Hotel Quinta da Geia, in Aldeia das Dez
Camping & bungalows Ponte das Três Entradas, in het gelijknamige dorpje met de unieke drie-armige brug
Casa do Campos (B&B) Quinta do Moende
Casa Rural Quinta Relvo do Trigo
Deze locaties zijn een prima uitvalsbasis voor uw wandel- en verkenningstochten in de prachtige natuur van midden PortugHet midden van Portugal is minder bekend, maar voor de mensen die graag de natuur intrekken en  weg van de snelweg van rust en ruimte willen genieten valt er veel te zien. Vanaf Lissabon is het ongeveer 3 uur (vanaf Porto 2 uur) rijden  naar het nationaal park de Serra da Estrela. Daar zijn diverse wandelroutes uitgezet. Dit granieten gebergte biedt verrassende vergezichten, prachtig gevormde rotsen die tot de verbeelding spreken. Er zijn stuwmeren en meertjes waarin gezwommen mag worden. De valleien van de rivieren de Alva en de Alvoco bieden vele mogelijkheden voor wandelaars, fietsers en rustzoekers. Groen, stilte, mooie oude dorpjes waar nog diverse traditionele vormen van landbewerking  te zien  zijn op de prachtige terraslandschappen. Olijfbomen, wijnranken, notenbomen: ze sieren het afwisselende landschap. In alle jaargetijden mooi en ook in de zomer prettig om te  verblijven, doordat het in de avond lekker afkoelt. Overdag is het heerlijk om af te koelen op één van de vele rivierstrandjes, vaak met een watervalletje.De hoogste berg van Portugal, de Torre, ligt in de Serra da Estrela. In de winter is dit een populair skioord. Het gebergte staat ook bekend vanwege haar ambachtelijk kazen en chouriço (pikante worst). In alle jaargetijden is het landschap verrassend en zijn de kleuren spectaculair. Vooral in het voorjaar staan er prachtig bloemen in bloei en je komt er nog schaapsherders  met hun kudde tegen.Minder bekend, maar zeker ook het ontdekken waard is de Serra do Açor. Dit leistenen gebergte is vooral bekend door het leistenen dorpje Piodão. Vanuit dit dorp zijn diverse wandelingen uitgezet.  Het hoogste punt van dit gebied is de Monte Colcurinho, 1400 m hoog. Voor vele fietsers een uitdaging! Voor uw verblijf kunt u terecht bij diverse, door Nederlanders gerunde verblijven. Hotel Quinta da Geia, in Aldeia das DezCamping & bungalows Ponte das Três Entradas, in het gelijknamige dorpje met de unieke drie-armige brugCasa do Campos (B&B) Quinta do MoendeCasa Rural Quinta Relvo do TrigoDeze locaties zijn een prima uitvalsbasis voor uw wandel- en verkenningstochten in de prachtige natuur van midden Portugal. 

Mooie plekjes in de Serra da Estrela in Portugal - Jouw tips?

Er zijn nog geen ervaringen of tips, wees de eerste!

* Natuur
Wandelen
Rust
Dieren
Bevolking
Weer en klimaat
* Totale beleving