Ga naar content

Serra da Estrela

Portugal - In de omgeving van Lissabon vind je een aantal mooie natuurgebieden. Wil je grotere natuurparken, dan zal je enkele uren moeten rijden vanaf de hoofdstad. Maar dat loont zeker de moeite!

Ten noordoosten van Lissabon, ter hoogte van Coimbra en nabij Covilhã, ligt het grootste natuurpark en hoogste gebergte van het vasteland, het Estrela gebergte. In de winter is dit een populair skioord, 's zomers contrasteren de ruige granieten bergwanden met kristalheldere waterlopen en bloemen op de bergweiden.

Vakantie in Serra da Estrela, het midden van Portugal

Het centrale deel van Portugal is minder bekend dan bijvoorbeeld de toeristische Algarve, maar voor mensen die graag de natuur intrekken en van rust en ruimte willen genieten valt er veel te ontdekken. Vanaf Porto is het twee uur rijden, vanaf de Portugese hoofdstad is het ongeveer 3 uur rijden naar het nationaal park Serra da Estrela.

1. Wandelen in de Serra da Estrela

In het gebied zijn diverse wandelroutes uitgezet. De bewegwijzering is niet altijd even duidelijk, maar wandelaars helpen elkaar met steenmannetjes. Het granieten gebergte biedt verrassende vergezichten en prachtig gevormde rotsen die tot de verbeelding spreken. Er zijn stuwmeren en meertjes waarin gezwommen mag worden. De valleien van de rivieren de Alva en de Alvoco bieden vele mogelijkheden voor wandelaars, fietsers en rustzoekers.

Wandelen in Estrela betekent ronddwalen in een groene omgeving, stilte en mooie oude dorpjes waar nog diverse traditionele vormen van landbewerking te zien zijn op de terraslandschappen. Olijfbomen, wijnranken, notenbomen: ze sieren het afwisselende landschap. In alle jaargetijden is het er mooi en ook in de zomer prettig om te verblijven, doordat het in de avond lekker afkoelt. Overdag is het heerlijk om af te koelen op één van de vele rivierstrandjes, vaak met een watervalletje.

2. Torre

De hoogste berg van Portugal, de Torre, ligt in de Serra da Estrela. In de winter is dit een populair skioord. Het gebergte staat ook bekend vanwege haar ambachtelijk kazen en chouriço (pikante worst). In alle jaargetijden is het landschap verrassend en zijn de kleuren spectaculair. Vooral in het voorjaar staan er prachtige bloemen in bloei en je komt er nog schaapherders met hun kudde tegen.

3. Serra do Açor

Minder bekend, maar zeker ook het ontdekken waard is de Serra do Açor. Dit gebergte is vooral bekend door het leisteen dorpje Piodão met kenmerkende daken. Vanuit het dorp zijn diverse wandelingen uitgezet. Het hoogste punt van het gebied is de Monte Colcurinho, 1400 m hoog. Voor veel fietsers biedt deze top een leuke uitdaging! Wil je grotere natuurparken, dan zal je enkele uren moeten rijden vanaf de Portugese hoofdstad.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!