Ga naar content

Portugal

De natuur in Portugal staat bekend om een eindeloze kustlijn met prachtige stranden en baaien; soms ruig, dan weer paradijselijk. Het binnenland van Portugal is net zo divers; mooie plekjes in de bergen en heuvels, vlakten en lagunes wisselen elkaar af. Portugal is een ideaal land om te overwinteren of te wandelen in de zomer.

Natuurvakantie Portugal

Portugal heeft vele mooie natuurgebieden en ziet steeds meer de opkomst van natuurvakanties, zowel naar de toeristische als de minder bekende gebieden. Tijdens een fly-drive rondreis zie je het meest van een land en kan je alle mooie plekjes combineren. Portugal staat voor genieten: van prachtige natuur, pittoreske dorpen en historische steden. Het mediterrane klimaat is geschikt voor wijn, maar het is vooral Port die wereldwijde faam heeft gekregen.

Waarheen in Portugal

Wat zijn de meest bijzondere plaatsen om te zien tijdens een vakantie of rondreis in Portugal? De Algarve is voor velen een hoogtepunt, in de zomer is het hier dan ook erg toeristisch. Ga je echter van de gebaande paden of in de minder drukke periode, dan is het er heerlijk vertoeven in de natuur.

Minder bekend is het noorden en het binnenland van Portugal. Een aantal rivieren die Portugal doorkruisen ontspringen in Spanje en banen zich een weg door het Portugese landschap naar de Atlantische Oceaan. Rondom deze rivieren strekken zich enkele van de mooiste natuurgebieden van Portugal uit, die het leefgebied zijn van vele dieren, vogels en roofvogels. De plantengroei bestaat voornamelijk uit doornstruiken, varens en heide, olijfbomen en kurkeiken.

1. Natuur in het zuiden van Portugal

Voor velen is de Algarve, in het zuiden van het land, het mooiste gebied van Portugal.
De Algarve lokt met haar kustlijn, witte en goudkleurige rotsen en azuurblauwe zee massa’s toeristen. De waddengebieden bij de kust kunnen bij vloed bevaren worden met bootjes. Meer naar het binnenland houdt het massatoerisme op. Hier vind je liefhebbers van natuurvakanties, zoals in het Parque Natural do Vale do Guardiana, een heuvelachtig gebied waar veel zeldzame vogels gespot worden. 

De Via Algarviana is een mooie wandelroute, dwars door de minder bekende plekken van de Algarve. Het is een zeer toeristisch gebied, maar toch zijn er her en der dus leuke, rustige plekjes te vinden en kan je er ook als natuurliefhebber een zeer aangename vakantie in Portugal beleven.

2. Alentejo

Ten noorden van de Algarve ligt de Alentejo, een gebied wat steeds meer aan populariteit wint. Qua landschap is dit niet het mooiste gebied van Portugal, maar de dorpen zijn nog authentiek en de natuurparken weinig bezocht. De regio heeft de bijnaam "broodmand" van Portugal, vanwege de vele velden en vruchtbare aarde. Op de heuveltoppen nabij de Spaanse grens vind je mooie forten. 

Natuur in Portugal
Deel op Pinterest

3. Natuur rond Lissabon

Een vakantie in Portugal kan net zo goed een mix zijn van cultuur en natuur. Wil je een citytrip naar de hoofdstad Lissabon met natuur combineren? Op onze pagina 'Natuur bij Lissabon' delen we al onze tips. Enkele aanraders zijn de plaats Montijo met het Estuario do Tejo. In dit moerassig gebied laten 40.000 vogels zich observeren. Maar ook het populaire schiereiland Setúbal en het Arrábida park, waar donkergroene bossen tot de hagelwitte zandstranden reiken, zijn fijne natuurplekken die je niet wil missen.

Meer naar het noorden ligt het natuurpark Serra d'Aire é Candeeiros met haar glooiende heuvels, olijfbomen en druipsteengrotten. Wil je grotere Nationale Parken bezoeken, dan moet je enkele uren rijden vanaf de Portugese hoofdstad.

4. Natuur in het midden van Portugal

Ten noordoosten van Lissabon, nabij Covilhã, ligt het grootste natuurpark en hoogste gebergte van het vasteland, de Serra da Estrela. Dit is een heerlijke plek voor een vakantie in het binnenland van Portugal. In de winter is dit een populair skioord, zomers contrasteren de ruige granieten bergwanden met kristalheldere waterlopen en bloemen op de bergweiden. Vanaf Lissabon is het ongeveer 3 uur (vanaf Porto 2 uur) rijden naar het nationaal park de Serra da Estrela.

5. Costa Verde en het noorden van Portugal

Op zoek naar een niet toeristisch gebied in Portugal? Het vrij onbekende noorden van Portugal heeft het meest te bieden voor natuurliefhebbers. De kust wordt niet voor niets "Costa Verde" of "Groene kust van Portugal" genoemd! Het binnenland is nog authentieker. Vier bergachtige natuurparken strekken zich uit langs de grens met Spanje.

Om te onthaasten moet je in het Peneda-Gerês nationaal park zijn, waar herders nog schapen hoeden tussen oude dorpen. Watervallen stromen er over granieten rotsen en op de bergweiden bloeien bijzondere bloemen. In natuurpark Alvão kan je ook watervallen zien, zoals de 300 meter hoge Fisgas de Ermelo die er naar beneden stort. Sommige kajakkers wagen zich aan gevaarlijke afdalingen op de rivieren in het park.

Peneda Geres
Peneda Geres
Deel op Pinterest

Vanuit Bragança kan je het Montesinho park ontdekken, dat vooral in de lente opfleurt met haar kersenbomen. Douro Internacional is dan weer een langgerecht natuurpark bij de grens met Spanje, waar spectaculaire kloven en de Agueda rivier kriskras door een indrukwekkend landschap snijden. Kortom, een vakantie in het noorden staat garant voor mooie natuur in Portugal.

6. Eilanden van Portugal

De Portugese eilanden doen zeker niet onder voor het vasteland: de natuur op Madeira en op de Azoren maken dat deze eilanden ook behoren tot de hoogtepunten van Portugal. Het is moeilijk zeggen wat het mooiste eiland is, ieder eiland van de Azoren en Madeira heeft zijn eigen mooie plekjes. De Azoren hebben een extra publiekstrekker: in de oceaan rond de eilanden zwemmen walvissen en dolfijnen. Madeira is dan weer een van de beste gebieden om te wandelen. Minst bekend is het kleine eiland Porto Santo bij Madeira, wat sinds kort makkelijker te bereiken is, omdat TUI er op vliegt.

Fly-drive rondreizen in Portugal:

Actieve vakantie in Portugal

Steeds meer mensen kiezen voor een actieve vakantie. Op Naturescanner vind je tal van leuke tips om te fietsen in Portugal en te wandelen in Portugal. Bekijk de wandelreizen en natuurreizen in Portugal die wij hebben geselecteerd bij onze partners.

Tips Rondreis Portugal

Er zijn veel opties om een fly-drive rondreis in Portugal te boeken: met de eigen auto, een individuele autorondreis of door het combineren van losse bouwstenen of hotels. Daarnaast kan je een rondreis in Portugal uiteraard ook boeken als groepsrondreis. Bekijk de vakantietips voor alle streken in Portugal.

Zelf regelen

Naar Portugal kan je met de eigen auto reizen, maar de afstand van Nederland is behoorlijk ver. Vliegtickets kan je boeken via Transavia.

Accommodaties zijn er in alle soorten. Verblijf op campings of kies voor luxe accommodaties in de zogenaamde pousada's en quinta's. O.a. op Booking.com vind je leuke verblijven, maar je kan natuurlijk net zo goed op de bonnefooi naar Portugal reizen en je laten verrassen door een leuke logeerplek.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!