Portugal natuur

Portugal natuur

Direct naar onze reistips

De natuur in Portugal kenmerkt zich door een eindeloze kustlijn met prachtige stranden en baaien; soms ruig, dan weer paradijselijk. Het binnenland van Portugal is net zo divers; mooie plekken in de bergen en heuvels, vlakten en lagunes wisselen elkaar af. Portugal is een ideaal land om te overwinteren of te wandelen in de zomer.

Natuurvakantie Portugal

Portugal heeft vele mooie natuurgebieden en ziet steeds meer de opkomst van natuurvakanties, zowel naar de toeristische als de minder bekende gebieden. Tijdens een fly-drive rondreis rijd je langs de mooiste plekken van Portugal. Het land staat voor genieten: van prachtige natuur, pittoreske dorpen en historische steden. Het mediterrane klimaat is geschikt voor wijn, maar het is vooral Port die wereldwijde faam heeft gekregen.

Mooiste plekken in Portugal

Wat zijn de mooiste plekjes om te zien tijdens een rondreis in Portugal? De Algarve is voor velen een bijzonder mooie streek, in de zomer is het hier dan ook erg toeristisch. Ga je echter van de gebaande paden of in de minder drukke periode, dan is het er heerlijk vertoeven in de natuur. Minder bekend is het noorden en het binnenland van Portugal. Een aantal rivieren die Portugal doorkruisen ontspringen in Spanje en banen zich een weg door het Portugese landschap naar de Atlantische Oceaan. Rondom deze rivieren strekken zich enkele van de mooiste natuurgebieden van Portugal uit, die het leefgebied zijn van vele dieren, vogels en roofvogels. De plantengroei bestaat voornamelijk uit doornstruiken, varens en heide, olijfbomen en kurkeiken.

1. Natuur in het zuiden van Portugal

Voor velen is de Algarve, in het zuiden van het land, het mooiste gebied van Portugal.
De Algarve lokt met haar kustlijn, witte en goudkleurige rotsen en azuurblauwe zee massa’s toeristen. De waddengebieden bij de kust kunnen bij vloed bevaren worden met bootjes. Meer naar het binnenland houdt het massatoerisme op. Hier vind je liefhebbers van natuurvakanties, zoals in het Parque Natural do Vale do Guardiana, een heuvelachtig gebied waar veel zeldzame vogels gespot worden.
De Via Algarviana is een mooie wandelroute, dwars door de minder bekende plekken van de Algarve. Het is een zeer toeristisch gebied, maar toch zijn er her en der dus leuke, rustige plekjes te vinden en kan je er ook als natuurliefhebber een zeer aangename vakantie in Portugal beleven.

2. Alentejo

Ten noorden van de Algarve ligt de Alentejo, een gebied wat steeds meer aan populariteit wint. Qua landschap is dit niet het mooiste gebied van Portugal, maar de dorpen zijn nog authentiek en de natuurparken weinig bezocht. De regio heeft de bijnaam "broodmand" van Portugal, vanwege de vele velden en vruchtbare aarde. Op de heuveltoppen nabij de Spaanse grens vind je mooie forten.

3. Natuur rond Lissabon

Een vakantie in Portugal kan net zo goed een mix zijn van cultuur en natuur. Wil je een citytrip naar de hoofdstad Lissabon met natuur combineren, bezoek dan vanaf de plaats Montijo het Estuario do Tejo. In dit moerassig gebied laten 40.000 vogels zich observeren. Iets zuidelijker ligt het populaire schiereiland Setúbal en het Arrábida park, waar donkergroene bossen tot de hagelwitte zandstranden reiken. Meer naar het noorden ligt het natuurpark Serras de Aire e Candeeriros met haar glooiende heuvels, olijfbomen en druipsteengrotten. Wil je grotere natuurparken, dan moet je enkele uren rijden vanaf de Portugese hoofdstad.

4. Natuur in het midden van Portugal

Ten noordoosten van Lissabon, nabij Covilhã, ligt het grootste natuurpark en hoogste gebergte van het vasteland, de Serra da Estrela. Dit is een heerlijke plek voor een vakantie in het binnenland van Portugal. In de winter is dit een populair skioord, zomers contrasteren de ruige granieten bergwanden met kristalheldere waterlopen en bloemen op de bergweiden. Vanaf Lissabon is het ongeveer 3 uur (vanaf Porto 2 uur) rijden naar het nationaal park de Serra da Estrela.

5. Costa Verde en het noorden van Portugal

Op zoek naar een niet toeristisch gebied in Portugal? Kies dan voor het noorden. Het vrij onbekende noorden van Portugal heeft het meest te bieden voor natuurliefhebbers. De Kust wordt niet voor niets "Costa Verde" of "Groene kust van Portugal" genoemd! Het binnenland is nog authentieker. Vier bergachtige natuurparken strekken zich uit langs de grens met Spanje. Om te onthaasten moet je in het Peneda-Gerês park zijn, waar herders nog schapen hoeden tussen oude dorpen. Watervallen stromen er over granieten rotsen en op de bergweiden bloeien bijzondere bloemen. In natuurpark Alvão kan je mooie watervallen zien, zoals de 300 meter hoge Fisgas de Ermelo die er naar beneden stort. Sommige kajakkers wagen zich aan gevaarlijke afdalingen op de rivieren in het park. Vanuit Bragança kan je het Montesinho park ontdekken, dat vooral in de lente opfleurt met haar kersenbomen. Douro Internacional is dan weer een langgerecht natuurpark bij de grens met Spanje, waar spectaculaire kloven en de Agueda rivier kriskras door een indrukwekkend landschap snijden. Kortom, een vakantie in het noorden staat garant voor mooie natuur in Portugal.

6. Mooiste eilanden van Portugal

De eilanden doen zeker niet onder voor het vasteland: de natuur op Madeira en de natuur op de Azoren maken dat deze eilanden ook behoren tot de hoogtepunten van Portugal. Het is moeilijk zeggen wat het mooiste eiland van Portugal is, ieder eiland van de Azoren en Madeira heeft zijn eigen mooie plekjes. De Azoren hebben een extra publiekstrekker: in de oceaan rond de eilanden zwemmen walvissen en dolfijnen. Madeira is dan weer een van de beste gebieden om te wandelen in Portugal. Minst bekend is het kleine eiland Porto Santo bij Madeira, wat sinds kort makkelijker te bereiken is, omdat TUI er op vliegt.

Fietsen en wandelen in Portugal

Steeds meer mensen kiezen voor een actieve vakantie. Op Naturescanner vind je tal van leuke tips om te fietsen in Portugal en te wandelen in Portugal. Bekijk de wandelreizen en natuurreizen in Portugal die wij hebben geselecteerd bij onze partners.

Tips Rondreis Portugal

Er zijn veel opties om een fly-drive rondreis in Portugal te boeken: met de eigen auto, een individuele autorondreis of door het combineren van losse bouwstenen of hotels. Daarnaast kan je een rondreis in Portugal uiteraard ook boeken als groepsrondreis. Verblijf op campings of kies voor luxe accommodaties in de zogenaamde pousada's en quinta's. Voor een uitgebreid aanbod aan bijzondere overnachtingen kan je terecht bij Girassol Vakanties.

Portugal natuur
Portugal natuur
Portugal natuur Carrapateira Algarve Algarve Douro Noorden Portugal Tomar aquaduct Aquaduct Tomar Portugal Taag Santander - uitzicht op de Taag Westkust Algarve Jardim da Santa Barbara Braga Guimaraes Botanische tuin Coimbra


Tips rondreis Portugal

Mooiste gebieden in Portugal

Mooiste plekken Portugal - Jouw tips?

Eva

30-05-2012 om 20:23 uur

Ervaring
Noord-Portugal is echt heel bijzonder! Gevarieerd en voor elk wat wils! Het oude herdersplaatsje Juguelhe is een perfecte uitvalbasis met magnifiek uitzicht. Het ligt op de grens van een laag dal met wijnvelden (Tamega) en het ruige achterland met wilde paarden. De wandelmogelijkheden zijn eindeloos en betoverend!


Erik

11-10-2011 om 12:19 uur

Ervaring
Ook de moeite: zuidwest Portugal, het natuurgebied van de Costa Azul. Je kunt er verblijven in een oase van rust, tussen de kurkeiken en olijfbomen. Er is volop van de natuur te genieten, zo zijn er wilde zwijnen, vele vogelsoorten, hagedissen, insecten en vlinders te zien. Vogelliefhebbers zullen er genieten.

* Natuur
Wandelen
Rust
Dieren
Bevolking
Weer en klimaat
* Totale beleving
Hilde Van Hemelrijck

08-02-2012 om 18:17 uur

Ervaring
Winter, lente, zomer of herfst, in het natuurpark van de Costa Vicentina, aan de ongerepte zuidwestkust van Portugal is de temperatuur het hele jaar rond aangenaam om te wandelen! Er worden wandelvakanties georganiseerd met vaste standplaas in Carrapateira.


Dennis

06-08-2010 om 14:08 uur

Ervaring
Ook leuk: surfen in Ericeira bij Lissabon!