Ga naar content

Natuur bij Lissabon

Natuur in Portugal - Lissabon is ooit een belangrijke uitvalsbasis voor ontdekkingsreizigers geweest en is tot op de dag van vandaag een ideale plek om Midden-Portugal te verkennen. 

European Green Capital Award

Lissabon was in 2020 de European Green Capital Award. Om dat te vieren werden er aan het begin van het jaar 20.000 nieuwe bomen aangeplant.

De charmante stad is intiem gebouwd op zeven heuvels aan de rivier de Taag en is een geliefde plek voor stedentripjes. Heerlijk slenteren door idyllische kronkelstraatjes, jezelf vergapen aan oogstrelende vergezichten en shoppen bij kleine historische winkelpandjes waar je betaalbaar de leukste souvenirs op de kop tikt. Klinkt geweldig toch? Maar ook voor wie de stad uit wil, heeft de regio genoeg te bieden. 

Mooiste plekken bij Lissabon

Wat zijn de mooiste gebieden in de natuur bij Lissabon? Behalve het befaamde Parque Florestal de Monsanto (wat dankzij het gigantische formaat ook wel 'de longen van Lissabon' wordt genoemd) heb je nog vele andere stadsparken- en tuinen die zeer goed zijn onderhouden. Zoals Jardim Botanico Tropical en Jardim da Estrela, waar vooral locals in alle rust hun krantje lezen en verkoeling zoeken in de schaduw van het donkergroene bladerdek. 

Maar, wie echt de ruige natuur in wil kan het beter buiten de stad op zoeken. Wij hebben een aantal mooie natuurplekken voor je op een rijtje gezet.

1. Serras d'Aire é Candeeiros

Het natuurpark Serras d'Aire é Candeeiros ligt op ongeveer een uurtje ten noorden van Lissabon. De natuur kenmerkt zich door de unieke ligging bovenop een kalksteenmassief, waardoor ondergrondse waterlopen zorgen voor een uniek microklimaat. Ruig en heuvelachtig landschap is het resultaat, met vele bloemen en eeuwenoude bossen, waar je in ieder seizoen heerlijk kunt vertoeven. 

Gitta Schermer - NatureScanner
Deel op Pinterest

2. Sintra-Cascais Natuurpark

Voor natuurliefhebbers is dit natuurgebied ten westen van Lissabon zeker niet te missen. Het Serra da Sintra is een gigantisch gebied en ligt rondom het gelijknamige stadje Sintra. Hier vind je groene weelderige begroeiing, karakteristieke kronkelpaadjes omzoomd met eeuwenoude bomen en waterwegen met vijvers die het landschap bijna sprookjesachtig aan doen voelen. Het hoogste punt is Cruz Alta, waar je op 528 meter hoog indrukwekkende vergezichten op het Paleis van Pena hebt.

Park van Pena, Sintra, Portugal
Deel op Pinterest

3. Costa de Prata

Tussen Peniché en Figuera da Foz ligt de Portugese Zilverkust, ten noorden van Lissabon. Dit is een van de meest diverse en daarmee volgens ons een van de mooiste kustlijnen van Portugal. Denk aan eindeloos lange goudgele stranden, gigantische golven met wereldrecords (Praia do Norte, Nazaré), schitterende baaien en vruchtbare lagunes zoals die van Óbidos. Deze regio biedt alles voor een natuurvakantie en ligt op een steenworp bij Lissabon vandaan. Lees meer over Costa de Prata.

4. Berlenga eiland

Berlengas in Portugal is een kleine archipel ten noorden van Lissabon, naast de Costa de Prata kust. In totaal zijn er zo'n 10 tot 15 eilandjes, waarbij de meeste onbewoond zijn. 

Deze archipel is een Portugees natuurreservaat en Unesco biosfeerreservaat is, met een rijke flora en fauna van honderden verschillende plantensoorten, veel vogelsoorten en verschillende soorten hagedissen. Je kunt hier heerlijk wandelen, vogelen en er zijn tal van watersporten om te ondernemen.

Het grootste eiland, Berlanga Grande, kan zomers bezocht worden vanuit de haven van Peniché. Boek een excursie of verken het eiland op eigen houtje, misschien spot je wel dolfijnen langs de kust.

Deel op Pinterest

5. Serra da Arrábida

Nog geen uurtje ten zuiden van Lissabon ligt het Arrábida gebergte, met het gelijknamige Parque Natural da Arrábida. Tussen Setúbal en Sesimbra ligt het natuurpark direct aan de kust, met een fijne mix aan ruige witte rotsen, glooiend groene bergen en idyllische zandstranden. Ga op ontdekkingstocht en verken een van de mooiste onbekende plekjes in de natuur vlakbij Lissabon.

Deel op Pinterest

Costa de Lisboa

Voor wie gek is op zon, zee en watersport is er rondom Lissabon genoeg te beleven. Het kustgebied strekt zich over een groot gebied uit langs de ruige Atlantische Oceaan en wordt gekarakteriseerd door indrukwekkende kalksteenrotsformaties, rotsachtige baaien, uitgestrekte zandstranden, idyllische kuststadjes en kleine vissersdorpjes.

Costa de Lisboa is vooral een geliefde plek voor zonaanbidders, van Leiria in het noorden tot Setúbal in het zuiden: de lieflijke badplaatsjes lenen zich uitstekend voor een zonvakantie. Fervente watersporters kunnen o.a. terecht in Ericeira of Peniché om te (wind)surfen, te kajakken of te gaan duiken. Voor wandelaars mag de befaamde boulevardwandeling tussen Estoril en Cascais niet ontbreken.

Natuurvakantie rondom Lissabon

Een vakantie naar Lissabon hoeft niet duur te zijn. Vliegtickets zijn betaalbaar en dankzij goedkope autohuur kan je al snel de drukte van de binnenstad inruilen voor rust en ruimte in de directe omgeving van Lissabon. De vele natuurreservaten- en parken maken het voor natuurliefhebbers ontzettend toegankelijk om even op te laden in het groen, vogels te spotten of een flinke bergwandeling te maken.

Beste reisperiode Lissabon

Wil je weten wanneer het de beste reistijd is om naar Lissabon te gaan? Bekijk voor iedere activiteit meer informatie voor de beste reisperiode.

  • Beste tijd om te wandelen: maart t/m mei en september t/m november
  • Beste periode voor zon en watersport: mei t/m september
Afbeelding van Gitta Schermer
Geschreven door
Gitta Schermer
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!