Ga naar content

Peneda-Gerês Nationaal Park

Noord-Portugal - Peneda-Gerês, het enige Nationaal Park van Portugal, is voor mij het allermooiste gebied van het land. Het is gelegen op de noordwestelijke grens met Spanje en loopt tot ver in Galicië door onder de naam Serra do Xurés.

Natuur Peneda-Gerês

Peneda-Gerês nationaal park werd opgericht in 1971. Sinds enkele jaren is het deel van het Natura-2000 netwerk. Het natuurgebied kenmerkt zich door watervallen en poeltjes waar je bij goed weer heerlijk in kunt zwemmen, granieten rotsblokken, rivieren, en uitbundige flora, maar ook om de kans tot het zien van groot wild tijdens een wandeling.

Reeën, een kudde garrano’s (lokale wilde paardjes), herten of everzwijnen kunnen er gezien worden. Ook de Iberische wolf komt nog voor, maar de kans die te zien is klein, tenzij je een wandeling met een 'wolvengids' kunt regelen. 

Mooiste plekken Peneda-Gerês

Om mooie plekjes in Peneda-Gerês te vinden zal je niet lang moeten zoeken. Het magische van het gebied zit hem namelijk vooral in de veelzijdigheid aan landschappen. Wat zijn de hoogtepunten en mooiste bezienswaardigheden in het natuurpark? 

Mooie plekken Peneda Geres
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Groepsreis Noord-Portugal en Spanje

1. Watervallen in Peneda-Gêres

De meeste watervallen in Peneda-Gerês bevinden zich tussen Cabril en Gerês. Bij Pincães vind je een van de bekendste, de Cascata de Pincães. Vanaf de parkeerplaats is het een kwartiertje lopen; volg de route tot het einde en neem het laatste pad naar boven. In Westelijke richting rijd je eerst over de Ponte da Pigarreira, een brug over de Rio Toco waar het water in stroomversnellingen over de rotsen klatert. Daarna kom je voorbij de Cascata do Arado, in de nabije omgeving van het uitzichtpunt Miradoura Pedra Bela. Het is slechts 5 minuutjes wandelen naar deze waterval.

Watervallen Peneda-Geres
Deel op Pinterest

In het oosten van het park bevindt zich de Cascata Cela de Cavalos, de paardenstaart nabij Lapela, die ook zeker de moeite is. Dieper het park in is Sete Lagoas een trekpleister; in de heldere poeltjes kan je heerlijk zwemmen.

Verder naar het noorden, op de grens met Spanje klettert de Cascata da Portela do Homem in glashelder water naar beneden.

2. Warmwaterbronnen

De warmwaterbronnen van Gerês bevinden zich bij het dorp Vila do Gerês. In het oude kuuroord kan je genieten van allerlei massages en behandelingen. Bij Camping Vidoeiro vertrekt een tamelijk pittige wandelroute; de Trilho dos Currais.

3. Authentieke dorpjes

Interessante dorpjes zijn o.a. Vila do Gerês, het aloude kuuroord waarvan nog altijd de warmwaterbronnen en baden te bezoeken zijn. In Pitões das Júnias en Tourém lijkt het of de tijd werkelijk heeft stilgestaan. En er zijn nog veel meer van dit soort gehuchten, met oude graanschuurtjes en stenen huisjes. Bezoek ook een van de mooie historische steden in de omgeving, zoals Braga en Guimarães.

Dorpjes in Peneda-Geres nationaal park
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Stuwmeren en poeltjes

Ga je op vakantie met kinderen naar Peneda-Gerês, plan dan zeker een dagje waterpret in. Onderaan de meeste watervallen vind je glasheldere poeltjes om in te zwemmen en ook in de stuwmeren kan je heerlijk zwemmen, kanoën, waterskiën, jetskiën en boottochten maken. 

5. Bedevaartsoorden

Zeker een bezoek waard is het Santuário de Nossa Senhora da Peneda, gelegen op 780 meter hoogte. In Portugal is dit een belangrijk monument en bedevaartsoord, maar bij buitenlanders is het weinig bekend. Sao Bento da Porta Aberta is een ander bekend bedevaartsoord. Je kan er kaarsen kopen in alle vormen en voor allerlei kwalen en aansteken in een kapelletje. Sommige mensen vragen om een wonder door een of meer rondjes om de kerk op de knieën te doen. Op de weg naar het bedevaartsoord vindt dagelijks een markt plaats, met allerlei ambachtelijke producten, zoals honing en thee gemaakt van kruiden uit de omliggende bergen, alsook veel religieuze souvenirs.

6. Mourela Plateau

Het Mourela Plateau ligt op een hoogte van ruim 1.000 meter boven de zeespiegel. Het landschap kenmerkt zich vooral door heide, met daartussen rotsige uitstulpingen, veengrond, akkergronden en kleine bossen op de lagergelegen delen. Dit is een uitstekend gebied om vogels in Peneda-Gerês te observeren.

Wandelen in Peneda-Gerês

Voor de wandelaars is het zeker een aanrader de antieke Romeinse weg te wandelen vanaf Pitões das Júnias. Deze is nog altijd in goede staat en het is een gedeelte van een veel langere weg die doorloopt tot Astorga, diep in Spanje (provincie León). Nog steeds zijn er Romeinse overblijfselen, zoals granieten rotsen die dienst deden en nog doen als richtingaanwijzer. Lees meer over wandelen in Noord-Portugal.

Fietsen in Peneda-Gerês

De hoge Minho regio biedt de perfecte omgeving voor een fietsvakantie. Fiets over goed aangelegde paden langs rivieren, die van de bergen, door groene valleien naar de Atlantische kust stromen. De routes zijn over het algemeen vlak, met weinig grote stijgingen en afdalingen.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!