Ga naar content

Noord-Portugal

De natuur in Noord-Portugal kenmerkt zich door imposante natuurgebieden, traditionele pittoreske dorpjes, stille eindeloze zandstranden, wijngaarden zover als het oog strekt en een aantal prachtige natuurparken.

Natuur in Noord-Portugal

Het noorden van Portugal is minder bekend dan het zuiden, maar zeker niet minder mooi! De natuur in Noord-Portugal is juist groener dan in de rest van het land. Het is het meest ruige gebied en staat bij Portugezen én wandelaars bekend om zijn ruige, soms ondoordringbare, berggebieden, de vele rivieren, watervallen, meren en stuwmeren. Ook de stranden zijn rustiger dan in het zuiden. Minder toeristisch betekent ook meer kunnen genieten in stilte van de natuur en al het moois wat Noord-Portugal te bieden heeft. Er zijn dan ook veel authentiek gebleven dorpjes en mooie plekken om te overnachten.
Bekijk ons lijstje van bijzondere overnachtingen in Noord-Portugal.

Mooie plekjes in Noord-Portugal

Wat zijn de mooiste gebieden in Noord-Portugal? Behalve een imponerende natuur heeft Noord-Portugal ook veel culturele bezienswaardigheden en hoogtepunten. Van de bruisende havenstad Porto tot de historische, heilige stad Braga, - het Rome van Portugal genoemd - en het historische Guimarães. Dit is de geboortestad van Portugal, het gehele centrum is Unesco erfgoed en het kasteel en paleis van de eerste koning van Portugal zijn er te bezichtigen. Wat te denken van Ponte de Lima, het oudste stadje van Portugal beroemd om de gelijknamige boogbrug uit de Romeinse tijd. Een overzicht van mooie plekken en bijzondere natuurgebieden in Noord-Portugal:

1. Douro

De rivier de Douro, oftewel de "gouden rivier" ontspringt hoog in de bergen in het noorden van Spanje en stroomt gedeeltelijk langs de grens met Spanje naar het zuiden om uit te monden bij Porto. De bovenloop van de rivier, de Douro vallei, is bekend om de quinta’s, landgoederen met prachtige wijngaarden die zich uitstrekken langs de rivier. Hier komt de wereldberoemde Port en Dourowijn vandaan. Verscheidene reisorganisaties organiseren wijnwandelvakanties, waarbij wijn proeven en genieten van de natuur centraal staan tijdens de rondreis in Noord-Portugal.

2. Costa Verde

De Costa Verde of "Groene Kust" is de kuststrook in het uiterste noorden van Portugal, tussen Porto en de grens met Spanje. Het kustgebied is heer weelderig groen, met pittoreske vissershavens en mooie badplaatsen. In het achterland ligt een heuvelachtige streek met vele wijngaarden en maïsvelden.

3. Minho

Ten noorden van de rivier de Douro ligt Minho, de groenste streek van Portugal. Het gebied staat bekend om zijn Vinho Verde, ook wel groene wijn genaamd. Met Braga, Guimarães en de eindeloze zandstranden wordt de Minho door veel Portugezen gezien als het mooiste gebied van Portugal.

4. Natuurparken in Noord-Portugal

Er zijn drie natuurparken en een nationaal park in Noord-Portugal. De drie natuurgebieden liggen allen in het gebied Tras-Os-Montes, de bergachtige streek in het noordoosten van Portugal. Omdat het in de zomer erg warm kan worden, zijn het voor- en najaar de beste tijden om de streek te ontdekken: te wandelen, te fietsen of simpelweg te genieten van de mooie natuur in Noord-Portugal.

5. Nationaal Park Peneda-Gerês

Nationaal park da Peneda-Gerês, helemaal in het noorden van Portugal, strekt zich uit tot ver over de grens met Spanje. Kenmerkend zijn de woest uitziende granieten bergketens. De toppen van deze bergen zijn niet hoog, de meesten overschrijden niet eens de 1500 meter. Tijdens een vakantie in Peneda-Gerês kan je met een beetje geluk de Iberische wolf spotten. Het gebied is ook ideaal voor paardrijden.

6. Natuurpark Montesinho

Natuurpark Montesinho, gelegen in het noordoosten van Portugal is een van de plekken in Portugal waar je nog de Iberische wolf vindt. Schist is een erosiegevoelige steensoort en de belangrijkste steensoort in dit park. Kenmerkend zijn de door erosie afgeronde heuvels die er veel voorkomen. In het noordelijk deel van het park vindt je ruige granieten bergen met diepe rivierdalen. Kastanje- eiken- en dennebossen en heidevelden kenmerken het landschap afgewisseld door glooiende heuvels met akkerbouw. Voor velen is Montesinho het mooiste in de herfst wanneer de eiken- en kastanjebossen oranjerood kleuren.

7. Natuurpark do Alvao

Natuurpark do Alvao, ten westen van Vila Real, is gevormd rond de bergketens de Serra do Marão en de Serra do Alvão. Het is een mooi en relatief klein natuurgebied. Ook hier zijn de belangrijkste steensoorten graniet en schist. De schitterende waterval van Fisgas is de hoogste waterval van het Iberisch schiereiland en zeker een bezoekje waard tijdens een vakantie in Noord-Portugal.

8. Natuurpark do Douro

Natuurpark do Douro is vernoemd naar de Douro rivier die in dit gebied de grens vormt tussen Portugal en Spanje. In het Spaanse deel is het park ook bekend als Arribes del Duero (de Spaanse naam voor de rivier de Douro). Het park is gevormd door 2 hoogvlaktes, afgewisseld met diepe dalen waar de rivier de Douro en de zijrivier de Agueda door heen stromen. Ook hier komen graniet en schist veelvuldig voor. De hoogte in het park varieert van 900 meter in het noorden tot slechts 125 meter in het zuiden. Tal van sfeervolle accommodaties verwelkomen je hier, kijk eens op Booking.com.

Tips rondreis Noord-Portugal

Wie een natuurvakantie in Noord-Portugal overweegt, kan prima alles zelf regelen en met eigen vervoer of vliegtuig er naartoe reizen. Er worden ook diverse individuele rondreizen aangeboden, door reisorganisaties die het uitzoekwerk voor jou uit handen nemen en een route hebben uitgestippeld langs de belangrijkste hoogtepunten en bezienswaardigheden van Noord-Portugal. Daarnaast is wandelen in Noord-Portugal populair voor rustzoekers en actieve toeristen! Bekijk nog meer reistips voor het vinden van de leukste rondreis in Noord-Portugal.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Feedback geven