Ga naar content

Parque natural do Alvão

Noord-Portugal - Terwijl we uit de auto stappen bij een afgelegen bar-taverne hoor ik een oude man op het terras net iets te luid "estrangeiros" fluisteren tegen zijn vrouw. Hier zijn we in het échte Portugal, waar men nog niet dagelijks massa's toeristen of buitenlanders ziet. Verlaten dorpen, watervallen en met stenen muurtjes omheinde weilanden kenmerken een van de mooiste pareltjes van Portugal; het onontdekte Alvão Natuurpark.

Natuur in Alvão

Hoe is de natuur? Het natuurpark ligt in een transitiezone tussen de kust en het droge binnenland. Daardoor komt hier een grote verscheidenheid van bloemen, planten en dieren voor.

Mooiste plekken in Alvão

Wat maakt Alvão zo bijzonder? De natuur is prachtig; de pieken van het gebergte reiken tot 1.300 meter en bieden schitterende vergezichten over de omgeving. Maar in dit natuurgebied gaan natuur en cultuur hand in hand. De dorpjes zijn nog erg authentiek en dat maakt een rondreis in deze omgeving zo bijzonder; je ervaart een gebied waar de tijd lijkt stil te staan.

1. Fisgas de Ermelo

De belangrijkste bezienswaardigheid in Alvão is deze waterval. Net voor Ermelo, op de N304 tussen Vila Real en Mondim de Basto is een afslag, een 4 km lange autoweg naar een uitkijkpunt. Hier zie je de waterval vanaf een afstand, maar het wordt al snel duidelijk hoe groot deze is. Ook het omliggende landschap is bijzonder fraai, met ruige rotsen en een rijke begroeiing. Vanaf Varzigueto kan je ook wandelen naar dit punt.

Ermelo waterval
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Spookdorpen van Alvão

In de jaren '70 heeft er als het ware een grote uittocht plaatsgevonden uit het binnenland van Portugal. Veel jongeren en gezinnen verlieten de kleine gehuchten en zochten hun heil in de grotere steden of het buitenland. Vandaag de dag is dat nog steeds goed zichtbaar in de vele verlaten dorpjes van de Alvao. Typisch voor deze streek zijn de vele stenen graanschuren, de "espigueiros".

Mooiste plekken Alvao
Spookdorpje
Deel op Pinterest

Lamas de Olo is het hoogste dorp van het park. Ook hier platte leistenen daken, oude graanschuren en fotogenieke huizen. Met de auto is het erg mooi om van Lamas de Olo naar Ermelo te rijden. De route voert langs diverse traditionele landbouwdorpjes.

Op de M1204, een binnenweggetje, kwamen we ook langs Barreiro, waar maar weinig informatie over te vinden is. Rondom dit dorpje liggen grote ronde rotsblokken en heb je een overweldigend zicht op de omgeving. Lijkt ons ook zeer leuk om hier te wandelen. Een 13 kilometer lange (rood-gele) rondwandeling vanaf Cimeiradam voert over de planalto naar dit plaatsje. 

Mooie plekjes Alvao
Authentiek
Deel op Pinterest

Omgeving Natuurpark Alvão

Ook in de omgeving van Alvão is van alles te zien en te beleven. Senhora da Graça de Mondim de Basto is een kerk boven op een berg, met een waanzinnig uitzicht over de verre omgeving.

Ten zuiden van Alvão ligt de Alto Douro, de vallei die bekend staat om de vele portwijnboerderijen. Maak een boottocht over de Douro rivier of een rit met een historische trein om de terrasvormige wijngaarden te bewonderen.

Bereikbaarheid

De makkelijkste manier voor een vakantie in Alvao is een vlucht naar Porto en daarvandaan met een huurauto het noorden te doorkruisen. Zelf beveel ik graag Sunny Cars aan voor autohuur, daar heb je de beste garanties dat alles inclusief is. Ik heb wel eens minder aangename ervaringen gehad met andere verhuurbedrijven in Portugal.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!