Ga naar content

Fly-drive Noord-Portugal

Noord-Portugal - Het noorden van Portugal is een schitterende regio voor een fly-drive. Niet alleen kan je met een huurauto de meest afgelegen dorpen en natuurgebieden gemakkelijk bereiken, je hebt ook de tijd om Portugal's best bewaarde geheim op eigen tempo te verkennen. Alle bestemmingen zijn goed en duidelijk aangegeven, wegen - zelfs snelwegen - zijn opvallend rustig en de Portugese weggebruikers gedragen zich naar onze mening respectvol in het verkeer. 

Auto huren in Noord-Portugal

Wij kozen voor een huurauto van Sunny Cars, omdat deze verhuurder erg transparant is met de All-in tarieven (alle kosten zijn inbegrepen, dus geen rare verrassingen bij het ophalen van de auto). We hadden dit keer het Premium Servicepakket gekozen, waardoor je al ingecheckt bent, het contract klaar ligt en je een jonge, zuinige auto krijgt. Dat was erg handig.

Wegen in Noord-Portugal
Wegen in Noord-Portugal
Deel op Pinterest

Wat zien tijdens een fly-drive rondreis in Noord-Portugal?

Wat zijn de hoogtepunten om te zien tijdens een fly and drive in het noorden van Portugal? We verkenden de regio gedurende een week, dat was eigenlijk net iets te kort om alle hoogtepunten te zien. We hebben dus zeker plannen om nog een keer weer te keren om meer te zien! We delen in ieder geval graag onze tips met je:

1. Porto

Portugal is te doen met eigen auto. Maar de meeste mensen vliegen naar Porto. Kijk ook eens naar vluchten met vertrek vanaf Brussel Zaventem of Düsseldorf, dat kan soms goedkoper zijn. Bij de luchthaven kan je de huurauto ophalen en het fly and drive avontuur kan meteen beginnen. Het is zeker aanbevolen om in het begin of aan het einde van je rondreis een bezoek te brengen aan Porto zelf. Het is een prachtige stad om een dagje heerlijk rond te lopen en cultuur te snuiven. Een aanrader is de World of Wine, waar je ondergedompeld word in de wereld van de wijn.

Zicht op Porto
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Kuier door Ribeira, het oude stadscentrum, fotografeer de iconische Luis-I brug vanaf een terrasje of maak een rit met een van de typische trammetjes. Porto heeft tal van historische gebouwen, zoals het Estacão de São Bento (treinstation met een prachtige stationshal) en de fraaie Igreja do Carmo.

2. Alto Douro

Verder het binnenland in ligt de Dourovallei met de vele quintas en terrasvormige wijngaarden. Het is het oudste wijngebied ter wereld en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Rijd langs de wijnboerderijen, bezoek portwijnkelders en proef de lekkerste lokale wijnen. Jammer dat iemand BOB moet zijn! 

3. Guimarães

Erg leuk is ook de stad Guimarães. Het oude stadscentrum met de tegelhuisjes, het stoere ridderkasteel en het Paço dos Duques de Bragança (Paleis van de Hertogen) zijn hier bekende bezienswaardigheden.

Wat ons het meest verrast heeft is de kabelbaan naar de Penha berg. Vanuit de cabine geniet je van een prachtig zicht over de stad. Maar eenmaal boven moet je zeker de tijd nemen om hier te wandelen. De heuvel is volledig bezaaid met boulders, enorme ronde rotsen. Tal van paadjes, trappetjes en geheime doorgangen voeren door dit labyrint van rotsblokken. Je kan ook naar boven wandelen, dat lijkt me zeker ook een aanrader. 

Fly-drive Noord-Portugal hoogtepunten
Guimarães
Deel op Pinterest

4. Verlaten dorpen

Naast bovengenoemde steden zijn ook Braga, Amarante en Vila Real leuke plaatsen om te zien tijdens een rondreis in Noord-Portugal. De regio Tras-os-Montes is bezaaid met stille dorpjes. In de jaren '70 heeft hier een grote exodus plaatsgevonden en zijn de meeste jonge mensen naar andere plekken verhuisd.

In de spookdorpen heeft de tijd werkelijk stilgestaan. Af en toe zien we een oud vrouwtje met kromme rug schichtig omkijken of horen we een kip in een schuurtje kakelen, maar verder is er niet veel leven te bekennen. Deze onbetreden dorpjes, met hun oude houten deuren en leien daken zijn prachtig om te fotograferen. 

Selfdrive Noord-Portugal
Verlaten dorpje
Deel op Pinterest

5. Natuurgebieden

Voor natuurliefhebbers is er veel te ontdekken tijdens een fly-drive in Noord-Portugal. In het oosten liggen diverse natuurparken, zoals Parque Natural do Montesinho, Parque Natural do Alvão en de Serra da Cabreira.

Peneda-Gêres is het enige nationaal park in het land en mag je zeker niet missen. Dit is een betoverend mooi natuurgebied om doorheen te rijden. Het is zeer uitgestrekt en afwisselend, dus een auto is ook de beste manier om je te verplaatsen. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Duurzaam logeren

Om te overnachten kozen we voor kleinschalige accommodaties, waar men in de keuken nog gebruik maakt van eigen teelt en de opbrengsten niet naar een hotelketen gaan. Op die manier dragen we weer een beetje bij aan de lokale economie. Bekijk onze tips voor bijzondere overnachtingen in Noord-Portugal.

Tips voor jouw fly-drive reis in Noord-Portugal

Wil jij net als wij op jouw eigen tempo deze mooie en onbedorven streek verkennen? Bekijk en boek dan vandaag nog een huurauto en accommodaties.

Compensatie

Uiteraard hebben we ook weer onze reis gecompenseerd. Via Green Seat kan je de CO2 uitstoot compenseren. Een auto huren heeft onze voorkeur, want het biedt de mogelijkheid om weg van de massa te reizen (spreiding van toerisme), onbekende plekjes op te zoeken en bij te dragen aan de lokale gemeenschap en economie. Ook dat is duurzaam reizen! Green Seat steunt met deze bijdragen meerdere klimaatprojecten, zoals het plaatsen van houtkoolovens in Afrika en windmolens in India, en het kost ons slechts € 1,50.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!