Ga naar content

Vakantie Serra da Cabreira

Mooiste plekken Portugal - Verborgen in het hart van de Minho, Noord-Portugal, ligt de Serra da Cabreira met haar wonderschone natuur. De Serra ligt in het hart van het authentieke Portugal. Ongerepte natuur met magnifieke vergezichten, indrukwekkende watervallen, kloven en heel veel groen. Je ziet er nog wilde dieren, zoals paarden, roofvogels en zelfs wolven. Een adembenemend natuurgebied! Ruig en romantisch; waar onze moderne maatschappij wel een hele verre toekomst lijkt te zijn…

Serra da Cabreira in Portugal

De Serra da Cabreira is een middelgebergte van graniet met een top (Talefe) van 1.262 meter. Aan de voet liggen de stadjes Cabeceiras de Basto en Vieira do Minho. Het gebergte staat in de regio waar de oorsprong van Portugal ligt en werd al in de prehistorie bewoond.

Natuur in de Serra da Cabreira

Vroeger waren er op de Serra da Cabeira bewegende gletsjers en groeiden er veel loofbomen, veenmossen en moerassen. De moerassen, de dichtbegroeide bossen en de vele varens en mossen zijn bijna nog zo oorspronkelijk als toen, maar de gletsjers zijn verdwenen. Wel zijn er nu grote valleien en afgeronde toppen, die je de mooiste uitzichten bieden. Ruige kloven worden afgewisseld met weelderige en sprookjesachtige begroeiing. Weidse steenvlakten met wilde bloemen, bloeiende struiken, vogels en bijzondere dieren.

Deel op Pinterest

De Serra da Cabreira is geweldig en uitbundig groen door het relatief natte klimaat. Gelukkig regent het hier nooit dagen achter elkaar. Daarbij moet je niet vergeten dat de zon ’s winters ook warm is en dat er in de Serra da Cabreira gemiddeld veel meer zonuren zijn dan thuis. Het graniet uit de berg zie je terug in bouwwerken zoals huizen, molens, bruggen en de kenmerkende smalle opslagschuurtjes op pootjes (espigueiros, canastros). Serra da Cabreira ligt in een overgangsgebied van het zuidelijke Mediterrane en de Atlantische regio, waarin Nederland en België zich bevinden. Deze invloeden zorgen voor een unieke mengeling en dat zie je terug in de cultuur en de flora en fauna van dit natuurgebied.

… en gastvrij

De Portugezen zijn trots, vriendelijk en gastvrij. Veel oude tradities en folklore zijn nog levend en deze kom je ook overal tegen op je reis door de Serra da Cabreira. Net als de kuierende Barossa-runderen met hun indrukwekkende horens. De mensen leven er gemoedelijk en vaak traditioneel in oude pittoreske bergdorpjes. Met een paar koeien en een eigen stukje land kan bijna iedereen hier in zijn eigen levensonderhoud voorzien.

Flora: groen, steen en water

Bovenop het gebergte loop je voornamelijk door bossen met eikenbomen (Quercus), tamme kastanjes (Castanea sativa) en (witte) berken (Betula). Verder kom je er veel laurierbomen (Laurus) en esdoorns (Acer) tegen. De grove den (Pinus sylvestris) en eucalyptus (Myrtaceae) zijn meestal aangeplant.

Deel op Pinterest

Lager gelegen en rond de steenvelden zie je meer struikgewas (mato) staan zoals varens (Asplenium), bloeiende witte, gele en stekelbrem (Cytisus scoparius, Genista anglica) en boomheide (Erica arborea). Natuurlijk zijn er allerlei soorten wilde bloemen en vele varens, gras- en mossoorten te vinden. 

In de Serra da Cabreira zijn bijna 300 plantensoorten aanwezig. Hiervan hebben 43 een bijzondere status zoals een paar hulstsoorten (Aquifoliaceae) en de vleesetende plant ronde zonnedauw (Drosera rotundifolia).

Fauna: bijzondere en wilde dieren

Ook de fauna in de Serra da Cabreira is een bijzondere mengelmoes van Noord-Afrikaanse en Europese invloeden. De laatste eeuwen is het leefgebied van veel dieren buiten het gebergte beperkter geworden. Hierdoor is een uniek natuurgebied ontstaan. Naarmate we er meer over ontdekken wordt het steeds duidelijker hoe bijzonder de natuur hier is.

De kleine bruine paardjes die je overal in het wild ziet rondlopen zijn wilde Garranos of Minho pony’s. Ze stammen af van een oud prehistorisch Portugees ras en het zijn robuuste en sterke paardjes. De wolf is hun grootste natuurlijke vijand. De Serra de Cabeira is een van de weinige plekken waar de Iberische wolf nog leeft. Behalve wilde paarden bestaat zijn voedsel onder meer uit edelherten, reeën, geiten en wilde zwijnen. Ook de das, otter, vos en de wilde kat zijn veel voorkomende dieren, net als konijnen. Verder zijn er Iberische hazen en andere Iberische diersoorten zoals de bosspitsmuis, schijftongkikker, berghagedis en de Spaanse of Schreibers smaragdhagedis. Deze laatste heeft de ongelofelijk mooie kleurvariaties, maar begint helaas langzaam bedreigd te raken. 

Vogels Serra da Cabreira
In de lucht zie je verschillende trekvogels en roofvogels vliegen, zoals de snelle slechtvalk en de buizerd. Maar je kunt ook een steenarend, slangenarend of een vale gier spotten. De mooie gekleurde hop kom je hier regelmatig tegen, net als de rode patrijs, orpheusspotvogel, roodborsttapuit, kleine zwartkop,  zwarte roodstaart en de groene specht.
Natuurlijk hoor je overal bijeneters, kneutjes, gezellig kwetterende Provençaalse grasmussen en het gezang van de Europese kanarie.

Vlinders
Vlinders die je in de Serra da Cabreira ziet vliegen en niet in je achtertuin zijn: de grote en kleine weerschijnvlinder, Moors bruin blauwtje en snuitvlinder. Van de moerasparelmoervlinder vliegt een opmerkelijke grote donkere ondersoort (E. Aurinia beckeri) rond. De koningspage is een bijzondere verschijning met zijn opvallende zwart en gele staarten aan zijn achtervleugels. Voor de toortsparelmoervlinder moet je snel komen, want die is de laatste 25 jaar bijna gehalveerd.

Het pure natuurschoon in de Serra da Cabreira is buitengewoon en overweldigend! Daarbij zijn de sportieve en avontuurlijke mogelijkheden enorm. De Serra da Cabreira is een waar paradijs voor natuurliefhebbers, wandelaars en beoefenaars van buitensporten! 

Deel op Pinterest

TIP - Wandelen in de Serra da Cabreira

De veelzijdigheid van het gebied is goed te zien in een 6,25 km lange rondwandeling, de Costa dos Castanheiros trail. Deze gemakkelijke wandelroute vangt aan bij het Casa de Guarda in Agra. Het pad gaat door een van de meest waardevolle gebieden in de Serra da Cabreira, waar een perfect evenwicht heerst tussen naald- en loofbomen. De aanwezigheid van twee rivieren, de Rib. Escuro en de Rib. da Lage) maakt het tot een goed leefgebied voor wilde dieren. Tijdens deze trail kan je bij de splitsing ook rechtdoor lopen tot bij een poel, waar je in de zomer een plons kan maken. De wandeling is uitermate geschikt voor natuurliefhebbers. 

Deel op Pinterest

Vakantie Serra da Cabreira

Noord-Portugal is echt een bijzondere bestemming voor een vakantie in ieder seizoen! Gevarieerd en voor elk wat wils! In het gebied vind je gezellige quinta's, vakantiewoningen en landhuizen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!